«Εμείς θα συνθέσουμε την μουσική για την Άνοιξη της ελληνικής οικονομίας». Η φράση αυτή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου θα προκαλούσε ασφαλώς κάποια γέλια, αν είχαμε το κουράγιο να αντέξουμε αυτό που συμβαίνει σήμερα στη χώρα μας. Κι αν δεν συνειδητοποιούσαμε πόσο βαθιά νυχτωμένοι είναι αυτοί που μας κυβερνούν. Επί της ουσίας, ο κ. Τσίπρας επαναλάμβανε την ίδια δήλωση, που είχε κάνει πριν από τις εκλογές του 2015, όταν είχε ισχυρισθεί ότι δήθεν «εμείς θα βαράμε τους ζουρνάδες κι οι αγορές θα χορεύουν». Δεν γνωρίζω τις μουσικές γνώσεις του κ. πρωθυπουργού. Αλλά οι οικονομικές του γνώσεις είναι επιεικώς απαράδεκτες κι εκτός πραγματικότητας, μολονότι πήρε επίτιμο διδακτορικό Οικονομικών από το Κολέγιο της Σμύρνης. Το τραγικό μάλιστα είναι ότι οι δηλώσεις του κ. Τσίπρα στο υπουργικό συμβούλιο, όταν υπεστήριξε ότι δήθεν ήρθε η ανάπτυξη, έγιναν την ίδια ώρα που η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωνε ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται και πάλι σε βαθιά ύφεση, αφού το δ’ τρίμηνο του 2016 παρουσίασε δραματική, αρνητική ανάπτυξη –1.1% κι ο στόχος για θετική  ανάπτυξη 0,3% το 2016 δεν επιτυγχάνεται.

Δεν γνωρίζω αν οι κυβερνώντες συνειδητοποιούν την πραγματικότητα ή συνεχίζονται οι αυταπάτες τους. Εκείνο, που είναι βέβαιο είναι ότι η κατάσταση βρίσκεται σε οριακό σημείο κι η χώρα είναι ένα βήμα από τον γκρεμό. Η διαπραγμάτευση για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης έχει βαλτώσει. Οι εκπρόσωποι των Θεσμών αναχωρούν χωρίς να έχει σημειωθεί ουσιαστική πρόοδος. Η ψευδαίσθηση της κυβέρνησης ότι δήθεν θα υπαναχωρούσαν οι δανειστές από τις πάγιες θέσεις τους στα εργασιακά, την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, την δραστική μείωση του αφορολογήτου αλλά και των συντάξεων, διαψεύστηκαν πανηγυρικά. Όλοι, με προεξάρχουσα την εκπρόσωπο του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου, εμμένουν στις ίδιες ακριβώς θέσεις, που δεν έχουν αλλάξει στο παραμικρό εδώ και μήνες. Ο «έντιμος συμβιβασμός», που ο πρωθυπουργός είχε προαναγγείλει από βήματος της Βουλής και η ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης στο Eurogroup της 20ης Μαρτίου, απομακρύνεται, άραγε για πόσο; Το μόνο που είναι βέβαιο είναι η προειδοποίηση του καθηγητή Λιαργκόβα, διευθυντή του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, ότι αν δεν κλείσει η αξιολόγηση μέχρι τον Μάϊο θα απαιτηθεί ένα 3+ Μνημόνιο, δηλαδή ένα 4ο Μνημόνιο. Κι ήδη, ακόμα και στο υπουργείο Οικονομικών μιλούν για παράταση της ισχύος του υφισταμένου Προγράμματος κατά ένα χρόνο, τουλάχιστον.

Το βέβαιο αυτή την στιγμή είναι ότι το δανειακό πρόγραμμα καρκινοβατεί. Και μαζί του, καθώς η αβεβαιότητα της μη ολοκλήρωσης της αξιολόγησης συνεχίζεται, καρκινοβατεί κι η ελληνική οικονομία υπό το βάρος της υπερβολικής φορολόγησης, που διαλύει ότι απέμεινε. Όποιος γνωρίζει στοιχειωδώς πώς λειτουργεί η αγορά, ξέρει πώς αν το δ’ τρίμηνο του 2016 ήταν αρνητικό, όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, το α’ τρίμηνο του 2017 εξελίσσεται πολύ χειρότερα. «Αυτή την στιγμή δεν κινείται φύλλο, η αγορά είναι εντελώς παγωμένη κι οι περισσότεροι επιχειρηματίες, έμποροι κι επαγγελματίες είναι απελπισμένοι», μας έλεγε κορυφαίος επιχειρηματικός παράγοντας.

Την ίδια ώρα, η Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Ασφαλιστικά Ταμεία έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου για το σοβαρό ενδεχόμενο κατάρρευσης του νέου Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, που υπολειτουργεί και του οποίου τα έσοδα υποχωρούν δραστικά, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να απονείμει ούτε μια νέα σύνταξη. Είναι χαρακτηριστικό ότι, παρά το ότι η προθεσμία για την πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών, πήρε παράταση μέχρι τις 17 Μαρτίου, λιγότεροι από το 1/3 των ασφαλισμένων έχουν πληρώσει τις οφειλές τους. Η αγορά έχει νεκρώσει. Ρευστότητα δεν υπάρχει πουθενά. Η καθυστέρηση ένταξης των ελληνικών ομολόγων στο Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης, απομακρύνει το ενδεχόμενο ανάκαμψης των ελληνικών τραπεζών και τα αδιέξοδα διευρύνονται. Ουδείς γνωρίζει τι μέλλει γενέσθαι σε ένα αβέβαιο περιβάλλον, που θυμίζει κινούμενη άμμο.

Και σε αυτή την εφιαλτική κατάσταση, η γενική γραμματέας του υπουργείου Μεταφορών κι υψηλόβαθμο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Θεοπίστη Πέρκα δηλώνει «ξέρουμε ότι υπερφορολογούμε τους πολίτες. Αλλά το κάνουμε διότι υπάρχει μεγάλη φοροδιαφυγή». Δηλαδή η κ. Πέρκα παραδέχεται ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ τιμωρεί κι εκδικείται τους νομιμόφρονες κι έντιμους πολίτες, με υπερβολική φορολόγηση, που τους καταστρέφει. Ενώ επιβραβεύει τα λαμόγια, τους απατεώνες και τους μπαταχτσήδες, που φοροδιαφεύγουν. Δηλαδή απευθύνει πρόσκληση σε όποιον μπορεί να φοροδιαφύγει. Υπάρχει Σωτηρία; Αμφιβάλλω!

Facebook Comments