Με ανοιχτά σημαντικά ζητήματα για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης αναχωρούν σήμερα από την Αθήνα τα κλιμάκια των θεσμών και χωρίς να έχει ακόμη προσδιοριστεί η ημερομηνία επιστροφής τους.

Εφάπαξ μείωση των συντάξεων και όχι σταδιακά σε βάθος ετών, όπως επιθυμεί η Αθήνα, ζητούν οι θεσμοί, όπως ανέφερε υψηλόβαθμο στέλεχος της κυβέρνησης που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις. Όπως είπε, ανοιχτά παραμένουν τα εργασιακά, οι συντάξεις και τα αντισταθμιστικά μέτρα.

Σε ό,τι αφορά στο ασφαλιστικό, σύμφωνα με πληροφορίες, οι πιστωτές επιμένουν σε πακέτο μέτρων 1% του ΑΕΠ και μάλιστα με άμεση – ακαριαία εφαρμογή πιθανότατα από το 2020.

Στα εργασιακά το ΔΝΤ επιμένει στην αύξηση του επιτρεπόμενου ορίου των απολύσεων και στην αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τις απεργίες ενώ απορρίπτει οποιαδήποτε παρέμβαση στο θέμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Σε ό,τι αφορά τα λεγόμενα αντίμετρα, η κυβέρνηση φέρεται να συζητά με τους θεσμούς την μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης.

Από την κυβέρνηση ωστόσο κάνουν λόγο για πρόοδο, κάτι που – όπως αναφέρουν – επιβεβαιώθηκε και κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group.

Όπως επισημαίνουν, κοινός στόχος είναι πλέον η όσο το δυνατόν ταχύτερη ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας. Την επόμενη εβδομάδα θα γίνουν προγραμματισμένες τηλεδιασκέψεις σε τεχνικό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο επικεφαλής.

Facebook Comments