Ταξιδιωτική σύσταση προς τους ολλανδούς πολίτες που βρίσκονται στην Τουρκία να αποφεύγουν τις συγκεντρώσεις και τις πολυσύχναστες τοποθεσίες εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Ολλανδίας, υπό τη σκιά της σφοδρής αντιπαράθεσης που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην Άγκυρα και τη Χάγη.

Το ολλανδικό ΥΠΕΞ σημειώνει τις «διπλωματικές εντάσεις» που υπάρχουν στη σχέση με την Τουρκία, και καλεί τους ολλανδούς πολίτες να βρίσκονται σε εγρήγορση σε ολόκληρη την τουρκική επικράτεια.

Από την πλευρά της, η τουρκική διπλωματία επέδωσε στον επιτετραμμένο της ολλανδικής πρεσβείας δύο ρηματικές διακοινώσεις, με τις οποίες διαμαρτύρεται για την απόφαση της ολλανδικής κυβέρνησης να μην επιτρέψει σε δύο τούρκους υπουργούς να μιλήσουν σε προεκλογικές συγκεντρώσεις στο Ρότερνταμ και να διαλύσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην ίδια πόλη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Reuters, στις διακοινώσεις η Άγκυρα ζητά από τη Χάγη επίσημη γραπτή απολογία για τη συμπεριφορά που αντιμετώπισαν οι διπλωμάτες και η υπουργός της, αλλά και νομικές ενέργειες για να ερευνηθεί η συμπεριφορά της Αστυνομίας.

Κρίση σε πολιτικό επίπεδο

Η κόντρα έχει ήδη «ανθίσει» πλήρως σε πολιτικό επίπεδο.

Ο τούρκος πρόεδρος Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποκάλεσε την Ολλανδία «μπανανία» και επανέλαβε τη σύγκριση με τους ναζί. Ζήτησε την επιβολή κυρώσεων στην Ολλανδία από όλες «τις διεθνείς οργανώσεις στην Ευρώπη και αλλού».

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ είχε προειδοποιήσει πως η Άγκυρα θα απαντήσει με «τους πιο σκληρούς τρόπους», χωρίς να δώσει περαιτέρω στοιχεία.

Η Χάγη θέλει ομαλοποίηση των διμερών σχέσεων αλλά δεν πιεστεί από κανέναν, απάντησε ο ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, απορρίπτοντας ως απαράδεκτη τη σύγκριση με τους ναζί.

Υπογράμμισε δε ότι δεν προτίθεται να ζητήσει συγγνώμη για το γεγονός ότι απαγόρευσε στον τούρκο υπουργό Εξωτερικών και την υπουργό Οικογένειας να μιλήσουν σε προεκλογικού χαρακτήρα συγκεντρώσεις σε ολλανδικό έδαφος.

Η κρίση στις σχέσεις Άγκυρας – Χάγης έρχεται λίγες ημέρες πριν τις αμφίρροπες βουλευτικές εκλογές στην Ολλανδία, την Τετάρτη.

Facebook Comments