Ζούμε το θέατρο του παραλόγου, δεν εξηγείται αλλιώς…

Από την μία ο Αλέξης Τσίπρας πάει στα εγκαίνια του μουσείου ενός ήρωα της Αριστεράς, και από την άλλη η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι έτοιμη να βάλει την υπογραφή της στο «Ναι σε όλα» τα νέα μέτρα. 

Επίσης, από τη μία –παρά το «αντάρτικο» Σκουρλέτη-  η κυβέρνηση και ο Σταθάκης φέρεται να είναι έτοιμοι να κάνουν παραχωρήσεις για την ιδιωτικοποίηση των μονάδων της ΔΕΗ, έτσι ώστε να κλείσει η διαπραγμάτευση, και από την άλλη δίνουν στη δημοσιότητα την πρόταση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση η οποία περιλαμβάνει τη… «ρητή απαγόρευση άρσης του δημόσιου ελέγχου του νερού και της ενέργειας».

Από την μία λαμβάνουν τόσο το μήνυμα Τόμσεν το οποίο δεν είναι καθόλου… ενθαρρυντικό για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, όσο και τον «πάγο» του Γιούνκερ ο οποίος καλεί την Ελλάδα να μην αντιστρέψει τις μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν στο παρελθόν, και από την άλλη στην πρόταση για την Συνταγματική Αναθεώρηση καταγράφεται και η… «σαφής κατοχύρωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων ως το μοναδικό μέσο για τη διαμόρφωση του μισθού».

Όλα τα παραπάνω – τόσο τα εγκαίνια του μουσείου του Μπελογιάννη όσο και η δημοσιοποίηση ξαφνικά της πρότασης για τη Συνταγματική Αναθεώρηση – αλλά και το… μασάζ που θα επιχειρήσει να κάνει σήμερα ο Σταθάκης σε βουλευτές της Δυτικής Μακεδονίας για τη ΔΕΗ, οδηγούν στο μοναδικό συμπέρασμα ότι ο Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνησή του είναι έτοιμοι για την υπογραφή των νέων μέτρων και έτσι γίνεται μία προσπάθεια τόνωσης του… πεσμένου εσωκομματικού  ακροατήριου εν όψει και της προ-νομοθέτησης που θα έλθει στη Βουλή. 

Γιατί μόνο έτσι μπορεί να «χαϊδέψει» τα αυτιά των βουλευτών του, αφού όλα τα αφηγήματά του έπεσαν το ένα μετά το άλλο στο κενό, την στιγμή που ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά αφού η πιθανότητα εκτροχιασμού όλων των στόχων για το 2017 είναι ισχυρότατη, μετά και τις καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης που έχουν χτυπήσει πλέον και με αποδείξεις, οικονομία και τράπεζες.

Ήδη οι αναλυτές έχουν αρχίσει και προειδοποιούν για νέα μέτρα ακόμα και το 2018 λόγω της μη επίτευξης των στόχων, ενώ το σενάριο του τέταρτου μνημονίου, γίνεται όλο και πιο πιθανό.

Η HSBC την περασμένη εβδομάδα μετά τα πολύ άσχημα στοιχεία του δ τριμήνου της ελληνικής οικονομίας, προχώρησε σε βαθιά υποβάθμιση των εκτιμήσεών της για το 2017 και εκτιμά ότι η ανάπτυξη θα αγγίξει μόλις το 0,5% από 1,7% που προέβλεπε πριν. 

Όπως προειδοποίησε, η χαμηλότερη ανάπτυξη που θα σημειωθεί το 2017 θα  έχει δημοσιονομικές επιπτώσεις με τον στόχο για το πλεόνασμα  του 2017, λόγω των παρατεταμένων καθυστερήσεων στις διαπραγματεύσεις, να τίθεται σε κίνδυνο, ενώ και ο στόχος του 2018 για πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ, είναι πιθανό να απαιτήσει περαιτέρω μέτρα λιτότητας.

H Barclays και η Citigroup προχώρησαν σε υποβάθμιση των προβλέψεών τους για την ανάπτυξη του 2017, με την Citi την Δευτέρα να προειδοποιεί επιπλέον, ότι οι συνεχείς καθυστερήσεις στις διαπραγματεύσεις “χτυπούν” έντονα την οικονομία, και μειώνουν περαιτέρω τις πιθανότητες ενός επιτυχούς τρίτου προγράμματος διάσωσης.

Έτσι, όπως για πρώτη φορά προειδοποίησε η αμερικάνικη τράπεζα, ένα τέταρτο πρόγραμμα διάσωσης για την Ελλάδα γίνεται πλέον όλο και πιο πιθανό, μετά την λήξη του τρέχοντος, το καλοκαίρι του 2018.

Οι προειδοποιήσεις όμως δεν σταματούν στους ξένους αναλυτές, καθώς δραματικά είναι και τα μηνύματα που στέλνονται από το εσωτερικό της χώρας.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας τόνισε ότι η ύφεση το τελευταίο τρίμηνο του 2016 έχει σχέση με την καθυστέρηση στη διαπραγμάτευση, ενώ δεν  απέκλεισε και το ενδεχόμενο να κλείσει με ύφεση το 2017 εάν καθυστερήσει κι άλλο.

Ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, Παναγιώτης Λιαργκόβας, «βλέπει» μηδενική ανάπτυξη ή και ύφεση στο πρώτο τρίμηνο του 2017, εκτιμά ότι δεν θα υπάρχει πιθανότητα εξόδου στις αγορές το 2018 και προβλέπει είτε τέταρτο μνημόνιο ή χρεοκοπία.

Ο πρώην διοικητής της ΤτΕ Γιώργος Προβόπουλος υπογράμμισε ότι ήδη έχουμε χάσει ένα εξάμηνο και θα πρέπει να ξεχάσουμε την πρόβλεψη για ανάπτυξη 2,7%. Όπως τόνισε, ακόμη κι αν κλείσει η αξιολόγηση ο φόβος του Grexit δεν θα υποχωρήσει, υπογράμμισε πως αν συνεχιστεί η τάση εκροής καταθετών και αύξησης του όγκου των κόκκινων δανείων, οι τράπεζες θα οδηγηθούν σε δυσμενή αποτελέσματα, ενώ δεν απέκλεισε να οδηγηθούμε και σε αυστηροποίηση των capital controls.

Facebook Comments