Όπως σημειώνει η BofA,  αν και υπήρξε κάποια πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, τα βασικά σημεία τριβής παραμένουν άλυτα, όπως το συνταξιοδοτικό και οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας ενώ εκτιμά ότι η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και η εκταμίευση της δόσης θα συρθούν μέχρι το καλοκαίρι, ενώ προειδοποιεί ότι θα υποβαθμίσει τις εκτιμήσεις της για το ελληνικό ΑΕΠ πολύ κάτω του 1% αν συνεχιστεί το τρέχον κλίμα.

Μπορεί να υπάρχουν ενδείξεις, κυρίως από αναφορές στα ΜΜΕ, ότι μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο θα μπορούσε να είναι εφικτή, ωστόσο ακόμα και αν ισχύει αυτό, υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση στις αρχές Απριλίου.

Εάν όλες αυτές οι διαφορές επιλυθούν για να υπάρξει σύντομα συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, τότε θα μπορούσε να επιτευχθεί συμφωνία σε staff level έως το Eurogroup της 7ης Απριλίου.  Αλλά ακόμη αυτό το αισιόδοξο σενάριο δεν σημαίνει ότι θα μπορούσε να αποφευχθεί ένα άλλο καλοκαίρι με την Ελλάδα στα πρωτοσέλιδα, όπως προειδοποιεί η BofA.

Στη συνέντευξη Τύπου της συνεδρίασης του Eurogroup του Μαρτίου, ο Ντάισελμπλουμ ερωτήθηκε αρκετές φορές σχετικά με την ανάγκη της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, προκειμένου εκταμιευθούν οποιαδήποτε κεφάλαια. Δεν έδωσε καμία σαφήνεια για το θέμα, αλλά ο Σόιμπλε δήλωσε ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ ήταν πράγματι απαραίτητη για οποιαδήποτε εκταμίευση. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα δοθούν χρήματα στην Ελλάδα εκτός αν το θέμα της συμμετοχής του ΔΝΤ (και, ως εκ τούτου, επίσης, το θέμα σχετικά με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους) έχει επιλυθεί.

Τα επόμενα βήματα

Σε ένα ιδανικό σενάριο, η ελληνική κυβέρνηση θα προσπαθήσει να εφαρμόσει τα μέτρα γρήγορα, βρίσκοντας τελικά την στήριξη για να το κάνει, αποφεύγοντας έτσι τις εκλογές, ενώ οι Ευρωπαίοι εταίροι θα δώσουν τις λεπτομέρειες σχετικά με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα μείωσης του χρέους και τη συμμετοχή του ΔΝΤ.  Και όλα αυτά θα πρέπει να συμβούν πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές.

Η BofA αμφιβάλλει ότι θα συμβούν όλα αυτά. Οι καθυστερήσεις είναι πιθανό να συνεχιστούν έως ότου οι πιέσεις χρηματοδότησης ενταθούν στο επόμενο διάστημα, με τις λήξεις των ομολόγων τον Ιούλιο να υποχρεώνουν την ελληνική κυβέρνηση σε μια τελικά συμφωνία που θα απαιτήσει συμβιβασμούς από όλες τις πλευρές.

Ο δρόμος προς τα εμπρός είναι είτε η παροχή λεπτομερειών για την ελάφρυνση του χρέους για να εξασφαλιστεί η συμμετοχή του ΔΝΤ ή η διαπραγμάτευση ενός νέου προγράμματος χωρίς το ΔΝΤ.

Καμία από τις δυο επιλογές δεν είναι πιθανή παρά μόνο μετά το καλοκαίρι (και πριν τις γερμανικές εκλογές).

Έτσι, αυτό που χρειάζεται είναι μία “όπως-όπως” ολοκλήρωση της αξιολόγησης το καλοκαίρι, που είναι και το πιθανότερο σενάριο για την BofA, αν και ο κίνδυνος για χειρότερα αποτελέσματα παραμένει υψηλός.

Μία συμφωνία για τμηματική εκταμίευση των δόσεων σε αντάλλαγμα μερικής εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί, θα μπορούσε να λύσει τον… γρίφο, ωστόσο παραμένουμε μακριά από κάτι τέτοιο καθώς αυτό θα συμβεί όταν αυξηθούν οι χρηματοδοτικές πιέσεις.

Οι καθυστερήσεις “χτυπούν” το ΑΕΠ

Μετά την αρνητική αναθεώρηση του ΑΕΠ του δ τριμήνου του 2016, οι προβλέψεις της BofA για το 2017 έχουν αρχίσει να φαίνονται αισιόδοξες. Αυτό, σε συνδυασμό με την πρόσφατη εξασθένηση των στοιχείων αλλά και τις εκροές καταθέσεων, οδηγεί την αμερικανική τράπεζα να προειδοποιεί ότι θα μειώσει τις προβλέψεις της για την αύξηση του ΑΕΠ το 2017 πολύ κάτω από το 1%, αν συνεχιστούν αυτές οι τάσεις. Αξίζει να σημειώσουμε πως σύμφωνα με τις τελευταίες της προβλέψεις το ελληνικό ΑΕΠ θα αυξηθεί 1,7% το 2017.

Ελευθερία Κούρταλη

Facebook Comments