Φορτηγό έπεσε πάνω στο πλήθος σε κεντρικό εμπορικό πεζόδρομο της Στοκχόλμης. Υπάρχουν τουλάχιστον 4 νεκροί και 15 τραυματίες. Οι αρχές έχουν αποκλείσει το σημείο. Ο δράστης τελικά φαίνεται να είναι ένας 39χρονος Ουζμπέκος. Ο Σουηδός πρωθυπουργός Στέφαν Λεβέν ανέφερε πως η Σουηδία δέχτηκε επίθεση και πως όλα υποδεικνύουν ότι πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια.

Συνεχής ενημέρωση

  • Στη Νορβηγία, η αστυνομία προχώρησε νωρίς σήμερα το πρωί σε ελεγχόμενη έκρηξη μιας “συσκευής που έμοιαζε με βόμβα” στο κέντρο της πρωτεύουσας, Όσλο, ενώ συνελήφθη ένας ύποπτος. Μετά την επίθεση στη Στοκχόλμη, οι αστυνομικές αρχές σε όλες τη σκανδιναβική περιφέρεια έχουν τεθεί σε επιφυλακή.
     
  • Σύμφωνα με τη σουηδική εφημερίδα Expressen, το κορίτσι επέστρεφε σπίτι του όταν έπεσε θύμα του 39χρονου Ουζμπέκου. Συγκεκριμένα πήγαινε σε ένα σταθμό του Μετρό για να συναντήσει την μητέρα του, με την οποία είχε μιλήσει για τελευταία φορά λίγη ώρα πριν το χτύπημα. Η οικογένεια του κοριτσιού, μετά το χτύπημα είχε απευθύνει έκκληση για πληροφορίες προκειμένου να το εντοπίσει, ενώ άνδρες της αστυνομίας πήγαν στο σπίτι της οικογένειας προκειμένου να συλλέξουν δείγματα DNA. Μετά την ταυτοποίηση, το μεσημέρι του Σαββάτου, ανακοινώθηκε ότι το κορίτσι ήταν ένα από τα τέσσερα θύματα της τρομοκρατικής ενέργειας στο κέντρο της Στοκχόλμης.
    Σουηδία: Αυτή είναι η τραγική ιστορία της 11χρονης που έχασε τη ζωή της στην επίθεση στην Στοκχόλμη
     
  • Στη δημόσια τηλεόραση SVT, δήλωσε ο επικεφαλής των αστυνομικών επιχειρήσεων: «Επτά άνθρωποι ανακρίνονται για τα γεγονότα» ενώ αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τις επιχειρήσεις αυτές της αστυνομίας αλλά τόνισε ότι «υπάρχει ισχυρό αποδεικτικό υλικό» ότι ο άντρας από το Ουζμπεκιστάν που κρατείται, ήταν ο οδηγός του φορτηγού. Ο συλληφθείς φαίνεται να έδρασε μόνος του, χωρίς οι αστυνομικές αρχές να αποκλείουν το ενδεχόμενο ότι υπάρχουν συνεργοί του.
     
  • Οι σουηδικές αρχές έδωσαν πριν από λίγο στη δημοσιότητα το όνομα του 39χρονου Ουζμπέκου ο οποίος φέρεται να διέπραξε την επίθεση στο κέντρο της Στοκχόλμης την περασμένη Παρασκευή. Πρόκειται για τον Ραχμάτ Ακίλοβ για τον οποίο οι αρχές σημειώνουν πως το 2014 είχε υποβάλλει αίτηση ασύλου στην χώρα η οποία και απορρίφθηκε. 
     
  • Στη σύλληψη τριών ατόμων, τα οποία φέρονται να σχετίζονται με τον δράστη της επίθεσης με φορτηγό στο εμπορικό κατάστημα της Στοκχόλμης, αποτέλεσμα της οποίας ήταν να σκοτωθούν τέσσερις άνθρωποι και να τραυματιστούν δεκάδες άλλοι, προχώρησε η σουηδική αστυνομία. Εκτός από τους τρεις συλληφθέντες, οι αστυνομικοί κατάσχεσαν πλήθος στοιχείων, όπως ηλεκτρονικούς υπολογιστές, σημειώσεις και κινητά τηλέφωνα, τα οποία μεταφέρθηκαν στην ειδική υπηρεσία για περαιτέρω ανάλυση.
     
  • Ο δράστης τελικά φαίνεται να είναι ένας 39χρονος Ουζμπέκος. 
    Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Λαρς Μπάιστρομ είπε: «Πιστεύουμε ότι ο άνδρας που έχει τεθεί υπό κράτηση είναι ο δράστης της επίθεσης. Το συγκεκριμένο πρόσωπο έχει συλληφθεί ως δράστης … σε αυτή την περίπτωση ως ο οδηγός, Επίσης, μπορεί να υπάρχουν και άλλα πρόσωπα που να συνδέονται με αυτόν, αλλά αυτό δεν το γνωρίζουμε επί του παρόντος.»
    Σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ, ο 39χρονος που ζει τα τελευταία χρόνια στη Σουηδία είναι πατέρας τεσσάρων παιδιών και φέρεται να είναι υποστηρικτής του Ισλαμικού Κράτους. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στον λογαριασμό του στο Facebook βρέθηκαν posts για το Ισλαμικό Κράτος και προπαγανδιστικό υλικό της οργάνωσης.
    Σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο SVT, το οποίο επικαλείται αστυνομικές πηγές, Οι σουηδικές αρχές συνέλαβαν και έναν δεύτερο άνδρα που φέρεται να εμπλέκεται στην επίθεση.
    Ο άνδρας συνελήφθη στο προάστιο Χούλτσα στο βόρειο τμήμα της Στοκχόλμης. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, συνδέεται με τον πρώτο ύποπτο που κρατείται από αργά το βράδυ της Παρασκευής.
    DRASTIS copy
    Ο αρχηγός της σουηδικής αστυνομίας Νταν Έλιασον δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Βρήκαμε κάτι στο φορτηγό, στη θέση του οδηγού, μια τεχνική συσκευή, η οποία δεν θα έπρεπε να βρίσκεται εκεί. Αυτή τη στιγμή, δεν μπορώ να πω ότι πρόκειται για βόμβα ή για κάποιο άλλο κρίσιμο υλικό. Εάν πρόκειται για κλασσική βόμβα ή για άλλη συσκευή εκρηκτικών ή για κάτι άλλο, αυτό αποτελεί αντικείμενο της τεχνικής ανάλυσης.»

     

  • Η πριγκίπισσα Βικτώρια με τον αδερφό ης άφησε τριαντάφυλλα στο σημείο της επίθεσης και ξέσπασε σε δάκρυα
    2 Στοκχόλμη: Η πριγκίπισσα Βικτώρια ξεσπά σε κλάματα (pics)
     
  • Στο σημείο της επίθεσης


     
  • Σύμφωνα με το δημόσιο τηλεοτπικό δίκτο STV, το οποίο επικαλείται αστυνομικές πηγές, ένας ακόμη άνδρας συνελήφθη το βράδυ της Παρασκευής σε προάστιο της πρωτεύουσας και μιλάει για πιθανή «σχέση» μεταξύ των δύο ανδρών.
     
  • Κρατείται ένας άντρας ο οποίος θεωρείται ύποπτος για «ανθρωποκτονίες τρομοκρατικού χαρακτήρα». Σύμφωνα με την εφημερίδα Aftonbladet, πρόκειται για τον άνδρα που συνελήφθη χθες βράδυ στη Μάρστα, περιοχή βόρεια της Στοκχόλμης και φέρεται να είναι ένας 39χρονος Ουζμπέκος, υποστηρικτής της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος. Εικάζεται μάλιστα ότι ο άνδρας αυτός ήταν που οδήγησε το φορτηγό πάνω σε δεκάδες ανθρώπους που έκαναν την ώρα εκείνη τη βόλτα τους σε κεντρικό δρόμο της σουηδικής πρωτεύουσας.

  • Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο STV, το οποίο επικαλέστηκε αστυνομικές πηγές χωρίς να τις ονοματίσει, η αστυνομία βρήκε εκρηκτικά στο φορτηγό που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση που σημειώθηκε στο κέντρο της Στοκχόλμης. Ο επικεφαλής της Σουηδικής Υπηρεσίας Ασφαλείας είπε στο σουηδικό δίκτυο TV4 ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει αν βρέθηκαν εκρηκτικά.

     
  • Δεν είναι ο δράστης ο άνδρας που συνελήφθη στα βόρεια της πόλης – Συνεχίζεται το ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του
     
  • Σύμφωνα με την εφημερίδα Aftonbladet, οι αρχές της Σουηδίας συνέλαβαν έναν άνδρα στη Στοκχόλμη. Σύμφωνα με το Reuters, ο συγκεκριμένος άνδρας ανέλαβε και την ευθύνη για την φονική επίθεση.
     
  • Σύμφωνα με τις σουηδικές αρχές, τα νοσοκομεία της περιοχής μπορούν να επιβεβαιώσουν μέχρι στιγμής ότι ένα πρόσωπο απεβίωσε στο νοσοκομείο (…) 15 ενήλικοι και ανήλικοι που τραυματίστηκαν νοσηλεύονται. Οι 9 εξ αυτών είναι σοβαρά τραυματισμένοι. 
     
  • Σύμφωνα με το Reuters, ένα ακόμη άτομο υπέκυψε στα τραυματά του στο νοσοκομείο, οι τραυματίες είναι 15 συνολικά. 

     
  • Σύμφωνα με την εφημερίδα Aftonbladet, οι αρχές της Σουηδίας συνέλαβαν έναν άνδρα στη Στοκχόλμη. Σύμφωνα με το Reuters, ο συγκεκριμένος άνδρας ανέλαβε και την ευθύνη για την φονική επίθεση. 
     
  • Σύμφωνα με τη σουηδική αστυνομία, η φωτογραφία με τον ύποπτο άντρα δεν αφορά τελικά το δράστη. Οι έρευνες συνεχίζονται για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του δράστη.
     
  • Η ανάρτηση του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολλάντ στο Twitter:
    «Η Γαλλία εκφράζει τη συμπάθεια και την αλληλεγγύη της στις οικογένειες των θυμάτων και όλους τους Σουηδούς»
     
  • Η αστυνομία της Σουηδίας αυτή την ώρα ανακρίνει δύο άτομα.
    Ο εκπρόσωπος τύπου της αστυνομίας Λαρς Μπίστρομ δήλωσε: «Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι προχωρήσαμε στην προσαγωγή δύο ανθρώπων προκειμένου να υποβληθούν σε ανάκριση, αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι ύποπτοι»
    «Θέλουμε να μιλήσουμε σε όλους όσοι γνωρίζουν οτιδήποτε σχετικά με αυτό και πολλές φορές είναι καλύτερο να δίνουν κατάθεση στο αστυνομικό τμήμα παρά στον τόπο όπου εκτυλίχθηκε το περιστατικό».

     
  • Η ανάρτηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Twitter:
    «Καταδικάζουμε απερίφραστα την τρομοκρατική επίθεση στη Στοκχόλμη. Εκφράζω τα βαθιά συλλυπητήρια του ελληνικού λαού στους συγγενείς των θυμάτων»
     
  • Η πορεία του φορτηγού
    grafima
     
  • Ερασιτεχνικό βίντεο από τη στιγμή της επίθεσης:

     
  • Δεν έχει συλληφθεί ο οδηγός του φορτηγού. Η επίθεση μοιάζει εξαιρετικά με τρομοκρατικό χτύπημα χωρίς βέβαια αυτό να αποδεικνύεται ακόμα. Οι αρχέςδημοσιοποίησαν φωτογραφίες ενός άνδρα που αναζητείται. 
    epi copy
     
  • Ακυρώθηκαν όλα τα δρομολόγια τρένων από και προς τη Στοκχόλμη για σήμερα.
     
  • Ο Πύργος του Άιφελ θα κλείσει τα φώτα του

     
  • Σύμφωνα με το Reuters, το οποίο επικαλείται τη σουηδική αστυνομία, δεν υπήρχαν ενδείξεις για επικείμενη επίθεση. 
     
  • Βίντεο από το σημείο της επίθεσης

     
  • Ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών:

     
  • Σύμφωνα με τη σουηδική αστυνομία, στον αριθμό 11414 μπορούν να καλούν οι Σουηδοί πολίτες για ενημέρωση. 
     
  • Η αστυνομία είπε ότι έχει το φορτηγό αλλά όχι τον δράστη. Κάλεσε τον ύποπτο να επικοινωνήσει με τις αστυνομικές αρχές αν δεν έχει ανάμειξη. Επίσης, δε γνωρίζει αν είναι μεμονωμένο τρομοκρατικό χτύπημα ή υπάρχει συνέχεια. Έντονος είναι ο φόβος για αύξηση των νεκρών. 
     
  • Ολοκληρώθηκε η συνέντευξη Τύπου της αστυνομίας.
     
  • Αυτή είναι η φωτογραφία του υπόπτου που έδωσε η αστυνομία στη δημοσιότητα

     
  • Πραγματοποιείται συνένευξη Τύπου των αστυνομικών αρχών.
     
  • Σύμφωνα με την αστυνομία, «Κανείς δεν έχει συλληφθεί μέχρι τώρα. Δοθέντων παρόμοιων συμβάντων σε άλλες χώρες της Ευρώπης, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε αυτή τη στιγμή ότι επρόκειτο για μια τρομοκρατική ενέργεια».

     
  • Η ανάρτηση του Ντόναλντ Τουσκ στο Twitter
    «Η καρδιά μου είναι στη Στοκχόλμη σήμερα το απόγευμα. Οι σκέψεις μου είναι με τα θύματα και τις οικογένειες και τους φίλους της σημερινής τρομερής επίθεσης.»
     
  • Σύμφωνα με το Reuters, το οποίο επικαλείται την αστυνομία, μετά την επίθεση στη Στοκχόλμη, η αστυνομία στις μεγάλες πόλεις της Νορβηγίας, καθώς και στο αεροδρόμιο του Όσλο, θα έχει μαζί της όπλα μέχρι να πάρει νεότερη εντολή. 
     
  • Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έστειλε σήμερα μήνυμα αλληλεγγύης στη Σουηδία, μετά την επίθεση με φορτηγό στη Στοκχόλμη, υπογραμμίζοντας ότι μια επίθεση εναντίον μιας ευρωπαϊκής χώρας είναι «μια επίθεση εναντίον όλων μας». «Οι σκέψεις μας βρίσκονται στους πολίτες της Σουηδίας μετά τα τραγικά γεγονότα στη Στοκχόλμη σήμερα» επισήμανε ο Γιούνκερ σε ένα δελτίο τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα η Κομισιόν. «Μια επίθεση εναντίον κάθε Κράτους μέλους (της ΕΕ) είναι μια επίθεση εναντίον όλων μας», συμπλήρωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής.
     
  • Το Facebook έχει ενεργοποιήσει το Safety Check

     
  • Με ανάρτησή του ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ στο Twitter τόνισε ότι η Γερμανία βρίσκεται στο πλευρό της Σουηδίας στον αγώνα «εναντίον της τρομοκρατίας».
    «Είμαστε ενωμένοι εναντίον της τρομοκρατίας. Οι σκέψεις μας βρίσκονται στους ανθρώπους στη Στοκχόλμη, στους τραυματίες, στους οικείους (των θυμάτων), στα μέλη των σωστικών συνεργείων, στους αστυνομικούς».
     
  • Η ανάρτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Twitter:
    «Φρικτές ειδήσεις από τη Στοκχόλμη σήμερα. Οι σκέψεις μας είναι με τις οικογένειες των θυμάτων. Στεκόμαστε με τον σουηδικό λαό»
     
  • Πρωτοφανείς καταστάσεις στη Σουηδία, λέει η δημοσιογράφος Λίζα Σαραντίδου της ελληνικής πρεσβείας στην ΕΡΤ.
    640x640 6 
     
  • Δεν υπάρχει ενημέρωση για Έλληνες νεκρούς ή τραυματίες. 
     
  • Η αστυνομία διαψεύδει τη σύλληψη και λέει ότι ο δράστης είναι ελεύθερος. 
     
  • Ο ύποπτος φορούσε φούτερ με μαύρη κουκούλα, έβγαλε τον οδηγό από το φορτηγό, παρέσυρε το πλήθος και κάρφωσε το φορτηγό σε κατάστημα. 
     
  • Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων TT, η αστυνομία της Σουηδίας διέταξε εξάλλου την εκκένωση του κεντρικού σιδηροδρομικού σταθμού στη Στοκχόλμη.
     
  • Σύμφωνα με την υπηρεσία πληροφοριών της χώρας, ο οδηγός του φορτηγού το οδήγησε σκόπιμα επάνω σε ανύποπτους πεζούς.
     
  • Εικόνες που σοκάρουν

     
  • Δεν επιβεβαιώνεται η πληροφορία περί πυροβολισμών.
     
  • Ένας άνδρας συνελήφθη

     
  • Ο Σουηδός πρωθυπουργός επιστρέφει εκτάκτως στη Στοκχόλμη και καλεί τους πολίτες να είναι προσεχτικοί και να ενημερώνονται για τις εξελίξεις.
     
  • Σύμφωνα με το σουηδικό πρακτορείο TT, ο Σουηδός πρωθυπουργός ανέφερε πως η Σουηδία δέχτηκε επίθεση και πως όλα υποδεικνύουν ότι πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια
    Ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Στέφαν Λεβέν δήλωσε  ότι η χώρα του έγινε στόχος «επίθεσης», αφήνοντας να εννοηθεί πως θεωρεί πως το συμβάν στο κέντρο της Στοκχόλμης περί τις 16:00 (ώρα Ελλάδας) ήταν τρομοκρατική ενέργεια, μεταδίδει το σουηδικό πρακτορείο ειδήσεων TT. «Η Σουηδία υπέστη επίθεση», καθώς «όλα μας οδηγούν να συμπεράνουμε ότι επρόκειτο για μια επίθεση», είπε ο Λεβέν, περίπου μία ώρα αφού ένα φορτηγό έπεσε πάνω σε πεζούς στο κέντρο της Στοκχόλμης, σκοτώνοντας τουλάχιστον τρεις και τραυματίζοντας πολλούς άλλους. Εκπρόσωπος της Säpo, της υπηρεσίας ασφαλείας της Σουηδίας, έκανε λόγο για «νεκρούς και πολλούς τραυματίες» και πρόσθεσε ότι αναζητούνται «αυτός ή αυτοί που βρίσκονται πίσω από την επίθεση». Εκπρόσωπος της αστυνομίας είπε πως δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει πως έχουν γίνει συλλήψεις. Κατά τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, το φορτηγό που χρησιμοποιήθηκε ήταν κλεμμένο: «κλάπηκε κατά τη διάρκεια μιας παράδοσης σε ένα εστιατόριο» δήλωσε μια εκπρόσωπος της μεταφορικής εταιρείας Spendrups. Η επίθεση στη Στοκχόλμη θυμίζει αρκετές παρόμοιες ενέργειες –στο Λονδίνο, το Βερολίνο και στη Νίκαια της Γαλλίας– την ευθύνη για τις οποίες ανέλαβε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).
    Φορτηγό έπεσε σε πολυκατάστημα στη Στοκχόλμη - Πέντε νεκροί
     
  • Σύμφωνα με την σουηδική ζυθοποιία Spedrups, στην οποία ανήκει το φορτηγό, κάποιος το έκλεψε το φορτηγό ενώ ήταν έτοιμο να ξεφορτώσει. 
     
  • Δήλωση αυτόπτη μάρτυρα«Δεν μπορούσα να δω αν κάποιος βρισκόταν πίσω από το τιμόνι. Είδα τουλάχιστον δύο ανθρώπους να παρασύρονται. Έτρεξα όσο πιο γρήγορα μπορούσε μακριά από το σημείο.»
     
  • Οι σουηδικές αρχές αναφέρουν: «Στις 14.53 (τοπική ώρα) λάβαμε μια κλήση για βοήθεια, καθώς κάποιοι άνθρωποι τραυμάτισαν άλλους στο Drottninggatan near Klarabergsgatan. Τώρα βρισκόμαστε στο σημείο του συμβάντος προκειμένου να το αντιμετωπίσουμε.»

     
  • Σύμφωνα με το Reuters, η σουηδική αστυνομία αντιμετωπίζει το γεγονός ως πιθανή τρομοκρατική ενέργεια
     
  • Η αστυνομία της Σουηδίας να κάνει λόγο για τουλάχιστον 2 νεκρούς
     
  • Σύμφωνα με το Reuters, η αστυνομία αναφέρει ότι έχει λάβει πληροφορίες για πιθανή ρίψη πυροβολισμών, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα.
     
  • Αυτόπτης μάρτυρας στη σουηδική εφημερίδα Aftonbladet είπε: «Είδα πολλούς ανθρώπους να τρέχουν προκειμένου να σωθούν». 

     
  • Σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο Sputnik, υπάρχουν πληροφορίες για 3 νεκρούς. Το ίδιο υποστηρίζουν και τα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης. 
     
  • Δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό αν ο οδηγός έχει συλληφθεί ή διαφύγει. Άλλες πληροφορίες λένε ότι έχει υπάρξει και ανταλλαγή πυροβολισμών. Έχουν σταλεί ελικόπτερα και ασθενοφόρα.
     
  • Σύμφωνα με το BBC, το περιστατικό έλαβε χώρα κοντά στην πλατεία Drottninggatan, σε έναν από τους μεγαλύτερους πεζοδρόμους της πόλης λίγο πριν τις 15:00 τοπική ώρα.

     
  • Φορτηγό έπεσε πάνω στο πλήθος σε πεζόδρομο στο κέντρο της Στοκχόλμης, όπως ανακοίνωσε η σουηδική αστυνομία. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, υπάρχουν τουλάχιστον 20 τραυματίες ενώ Μέσα Ενημέρωσης αναφέρουν και την ύπαρξη νεκρών. Οι αρχές έχουν αποκλείσει το σημείο.

 

Facebook Comments