Αναγκαία χαρακτήρισε την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάνρτ, προσθέτοντας παράλληλα, ότι «ακόμη βρισκόμαστε στα μισά του δρόμου» για τις ελληνικές διαπραγματεύσεις.

Ταυτόχρονα υπογράμμισε ότι όλες οι λεπτομέρειες θα πρέπει να συμφωνηθούν εκ των προτέρων, ενώ σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι στη σωστή κατεύθυνση όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, η κ. Λαγκάρντ απέφυγε να δεσμευθεί για χρηματοδοτική συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά και για το ύψος των δανείων που θα μπορούσε να προσφέρει ο οργανισμός στην Ελλάδα.

Επισήμανε ακόμα ότι το ΔΝΤ δεν πρόκειται να προσφέρει πρόγραμμα με ευνοϊκούς όρους Ελλάδα, αλλά θα εφαρμόσει τους κανόνες που ισχύουν για όλα τα μέλη του οργανισμού.

Η κ. Λαγκάρντ αναφέρθηκε και στις συλλογικές διαπραγματεύσεις στα εργασιακά, η επαναφορά των οποίων, σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση, θα τεθεί επί τάπητος μετά το πέρας του Μνημονίου, το 2018.

Η επικεφαλής του Ταμείου δεν δήλωσε επί της αρχής αντίθετη στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, επικαλούμενη μάλιστα παλαιότερη έκθεση του ΔΝΤ που συνέδεε την ύπαρξη συνδικάτων με αύξηση της ισότητας.

Ωστόσο, αποσαφήνισε πως χρειάζεται μία σωστή ισορροπία ανάμεσα στις συμβάσεις που βελτιώνουν το στάτους των εργαζόμενων, ειδικά των αδύναμων, και σε αυτές που ουσιαστικά γίνονται εμπόδιο στην ευελιξία, την παραγωγικότητα και την πρόοδο σε μία οικονομία.

Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σημείωσε στην ομιλία της ότι η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη ενισχύεται, ωστόσο προειδοποίησε ότι η αύξηση του προστατευτισμού θέτει σε κίνδυνο τα επιτεύγματα των προηγούμενων ετών.

Facebook Comments