Δήλωση της έμπειρης δημοσιογράφου στο διεθνές ρεπορτάζ Ιουλίας Βελισσαράτου στο MarketNews.gr για το τουρκικό δημοψήφισμα:

Φωτογραφία της Ioulia Velissaratou.“Το δημοψήφισμα δεν εξελίχθηκε σε θρίαμβο για τον Ερντογάν όπως τουλάχιστον ο ίδιος περίμενε.Τα αποτελέσματα όπως διαμορφώνονται -με μικρή διαφορά του ΟΧΙ από το ΝΑΙ- δείχνουν μία κοινωνία τριχοτομημένη, σε βαθύ διχασμό, που επιδεινώνεται όσο η αυταρχική διακυβέρνηση του Τούρκου προέδρου θα συνεχίζεται.

Ο Ταγίπ Ερντογάν, γνωρίζει καλά, ως έξυπνος πολιτικός που είναι, ότι η επικράτηση του ΝΑΙ στο δημοψήφισμα είναι πύρρειος νίκη από τη στιγμή που έχασε τις πιο σημαντικές πόλεις της παραγωγικής Τουρκίας, όπως Κωνσταντινούπολη, Άγκυρα, Άδανα, Αττάλεια και Ανδριανούπολη. Όσο και να λέει ότι η νίκη είναι ξεκάθαρη γνωρίζει καλά ότι δεν νομιμοποιείται να προχωρήσει στις ριζικές αλλαγές που σκόπευε – οι οποίες είναι η υπερσυγκέντρωση των εξουσιών στο πρόσωπο του – μετά και την άμεση αμφισβήτηση Κιλιντζάρογλου που ζητά επανακαταμέτρηση των ψήφων.

Το πιο πιθανό είναι τώρα ο ηγέτης της Τουρκίας να πιέζει με άλλους τρόπους για να πάρει αυτό που θέλει, όπως με νέο δημοψήφισμα για τη θανατική ποινή ή ακόμα και με πρόωρες εκλογές. Ο κυκλοθυμικός χαρακτήρας του θα γίνει ακόμα πιο εκρηκτικός και δεν αποκλείεται να κορυφώσει την κόντρα με την ΕΕ για τη μετανάστευση αλλά και σε όλα τα  ανοιχτά μέτωπα που διατηρεί σε Αιγαίο και Κυπριακό, ως ύστατη προσπάθεια να διατηρήσει την πληγωμένη ηγεμονία του.”
 

Facebook Comments