Ο Διεθνολόγος, Επιστημονικός Συνεργάτης του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας και Διδάσκων στη Σχολή Εθνικής Ασφάλειας Τριαντάφυλλος Καρατράντος μιλάει στο MarketNews.gr για το αποτέλεσμα του τουρκικού δημοψηφίσματος:

Φωτογραφία του Triantafyllos Akis Karatrantos.“Ένα από τα βασικά προεκλογικά «χαρτιά» του Προέδρου Erdogan για το ΝΑΙ στο δημοψήφισμα, στην προσπάθεια του κυρίως να προσεγγίσει τους εθνικιστές, ήταν  η κρίση με την Ε.Ε. και με Κράτη- Μέλη της και ιδιαίτερα με την Ολλανδία και τη Γερμανία.  Η ακραία αντί- ευρωπαϊκή ρητορική που υιοθέτησε, η οποία κορυφώθηκε με τη δήλωση του ότι μετά το δημοψήφισμα θα επανεξεταστεί η σχέση της Τουρκίας με την Ένωση, κάνοντας μάλιστα λόγο για τα «κριτήρια» της Άγκυρας είναι χαρακτηριστική της έντασης με την Ε.Ε. Αυτό που μένει να αποδειχθεί είναι αν όλη αυτή η ένταση ήταν απλώς προεκλογική ρητορική ή αν τελικά ο Πρόεδρος Erdogan θα οδηγήσει την Τουρκία σε μία νέα στάση έναντι της Ε.Ε.

Είναι αλήθεια, πως η πρώτη φιλοευρωπαϊκή περίοδος του AKP είναι πλέον και επίσημα παρελθόν. Η Ένταξη στην Ε.Ε. έχει πάψει να αποτελεί προτεραιότητα για τη Διακυβέρνηση Erdogan, καθώς κάτι τέτοιο θα σήμαινε αποδοχή του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε μία σειρά τομέων που δεν συμβαδίζουν με την αυταρχική διακυβέρνηση του Τούρκου Προέδρου. Η συμφωνία για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης είναι χαρακτηριστική της νέας a la carte σχέσης με την Ε.Ε. που θέλει η Τουρκία. Ωστόσο, ακόμη και αυτή δεν δίστασε να την χρησιμοποιήσει εκβιαστικά και προς την Ευρώπη και προς την Ελλάδα.

Η πρώτη επίσημη δήλωση από πλευράς Ε.Ε. δείχνει τον δρόμο προς την Τουρκία, συνταγματική μεταρρύθμιση στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που έχει μία υποψήφια προς ένταξη χώρα. Προφανώς, σε αυτό το πλαίσιο δεν έχει θέση η επαναφορά της θανατικής ποινής. Ο τρόπος με τον οποίο ο Erdogan θα απαντήσει στις προϋποθέσεις που βάζει η Ε.Ε. θα σηματοδοτήσει την εξέλιξη των σχέσεων της Τουρκίας με την Ένωση. Ας μην ξεχνάμε πως η Γαλλία βρίσκεται στην τελική ευθεία των εκλογών, ενώ θα ακολουθήσουν και οι πολύ σημαντικές εκλογές στη Γερμανία.

Τέλος, ας θυμηθούμε πως η Ελλάδα είχε επενδύσει στην ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας σε μία προσπάθεια κοινωνικοποίησης, εντός των ευρωπαϊκών θεσμών, της γειτονικής χώρας. Οι επόμενες κινήσεις Erdogan στο μέτωπο της Ε.Ε. θα μας φέρουν αντιμέτωπους με την ανάγκη για μία νέα στρατηγική και στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις.”

Facebook Comments