Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, προτείνει βαθιές περικοπές των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις και ραγδαίες αλλαγές στο φορολογικό σύστημα των ιδιωτών καθώς πλησιάζει το ορόσημο των πρώτων 100 ημερών της προεδρίας του.

Το σχέδιο Τραμπ προβλέπει τεράστια μείωση του συντελεστή για τις επιχειρήσεις, από το 35% που είναι σήμερα στο 15%. Ο υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μανούτσιν δήλωσε όμως βέβαιος πως μακροπρόθεσμα η αλλαγή δεν θα αυξήσει το δημοσιονομικό έλλειμμα και το χρέος, αλλά θα οδηγήσει σε σταθερή ανάπτυξη της τάξης του 3% του ΑΕΠ.

Στο μέτωπο των φυσικών προσώπων. Τα κλιμάκια μειώνονται από επτά που είναι σήμερα σε τρία.

Ο συντελεστής για τα υψηλότερα εισοδήματα, που θα υπάγονται στο τρίτο κλιμάκιο, θα πέσει στο 35%, από 39,6% που είναι σήμερα.

Παράλληλα, η κυβέρνηση προτείνει απόσυρση του φόρου κληρονομιάς και του «εναλλακτικό ελάχιστο φόρο», ο οποίος είχε σχεδιαστεί τη δεκαετία του 1960 ώστε να εμποδίσει πλούσιους πολίτες από το να μηδενίζουν τους φόρους τους με διάφορες ελαφρύνσεις.

Ο εν λόγω φόρος είχε υποχρεώσει τον κ. Τραμπ να πληρώσει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια σε φόρους το 2005, στη μοναδική πρόσφατη φορολογική του εκκαθάριση που έχει βγει στην επιφάνεια.

Τα χαμηλότερα κλιμάκια θα υπαχθούν σε κλιμάκιο με συντελεστή 10%, ενώ το μεσαίο κλιμάκιο θα έχει φόρο 25%.

Πάντως, σε μία κίνηση ενίσχυσης των πιο αδύναμων νοικοκυριών, το σχέδιο του Λευκού Οίκου προβλέπει τον διπλασιασμό των φοροαπαλλαγών για τα πρώτα 24.000 δολάρια που δηλώνουν σε εισόδημα τα ζευγάρια.

Στην πράξη, αυτό σημαίνει πως δημιουργείται αφορολόγητη ζώνη έως τα 24.000 δολάρια.

Οι προτάσεις του Λευκού Οίκου έχουν ήδη συζητηθεί με το Κογκρέσο, όμως η νομοθετική διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει μήνες, με τον κ. Μνούτσιν μα σημειώνει πως στόχος είναι η ψήφιση των μέτρων έως το τέλος του έτους.
 

Facebook Comments