ΔΝΤ: Δεν ευθύνεται ο πολλαπλασιαστής για την ύφεση

MarketNews

ΔΝΤ: Δεν ευθύνεται ο πολλαπλασιαστής για την ύφεση , ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα

Δεν είναι ο λάθος πολλαπλασιαστής η κύρια αιτία για τη λανθασμένη αξιολόγηση των επιπτώσεων στην Ελλάδα της πολιτικής λιτότητας στην ύφεση, επισημαίνει το ΔΝΤ σε μελέτη του.

Σύμφωνα με το ταμείο, κύρια αιτία είναι η υπερεκτίμηση των αναπτυξιακών προοπτικών της ελληνικής οικονομίας.

Πιο συγκεκριμένα, στη μελέτη με τίτλο «Αξιολογώντας την επίδραση και την κλιμάκωση πολυετών προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής: ένα γενικό πλαίσιο», το Ταμείο σημειώνει ότι κυριότεροι λόγοι για τους οποίους δεν επιβεβαιώθηκαν οι προβλέψεις του Ταμείου για την Ελλάδα είναι η ανεπαρκής εφαρμογή του προγράμματος μεταρρυθμίσεων, καθώς και οι κοινωνικές και πολιτικές αντιδράσεις που υπήρξαν.

Σημειώνουν όμως παράλληλα ότι ο κυριότερος λόγος που οι οικονομολόγοι απέτυχαν να εκτιμήσουν σωστά την εξέλιξη που θα είχε η ελληνική οικονομία -και κυρίως την αδυναμία της Ελλάδας να επιστρέψει σε ανάπτυξη- είναι η υπεραισιοδοξία για τις αναπτυξιακές προοπτικές. Η χρήση λανθασμένου πολλαπλασιαστή στις πρώτες μελέτες ευθύνεται επίσης, αλλά λιγότερο, κατά την ίδια μελέτη.