Η Citigroup σε σημερινό της note σχολιάζει τις εξελίξεις γύρω από τη συμφωνία για το ελληνικό χρέος και “βλέπει” ένα πιθανό τέταρτο μνημόνιο.

Όπως επισημαίνει, σύμφωνα με τα τελευταία νέα από το μέτωπο των δανειστών της Ελλάδας, το ΔΝΤ αναμένεται να παραμείνει στο περιθώριο του ελληνικού προγράμματος έως ότου συμφωνηθούν οι λεπτομέρειες για την ελάφρυνση του χρέους, και αυτό θα είναι αρκετό για να γίνει η επόμενη εκταμίευση.

Έτσι, όπως αναφέρεται, το Ταμείο έχει αποφασίσει πλέον επίσημα να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα χωρίς χρηματοδοτικό ρόλο, μέχρι να αποσαφηνιστούν οι λεπτομέρειες για τα μέτρα, έτσι θα αποφευχθεί το σενάριο ενός default της Ελλάδας το καλοκαίρι. Ο Σόιμπλε μάλιστα εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα υπάρξει συμφωνία στις 15 Ιουλίου.

Όπως σχολιάζει η Citi, μια τέτοια συμφωνία μεταξύ των πιστωτών θα προσπαθήσει για άλλη μια φορά να θέσει τη συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους εκτός του τραπεζιού μέχρι το τέλος του τρέχοντος προγράμματος το καλοκαίρι του 2018. Αυτό θα μειώσει ακόμα περισσότερο την πιθανότητα η ΕΚΤ να αποφασίσει να συμπεριλάβει τα ελληνικά ομόλογα στο QE, καθώς και την πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας στις αγορές.

Στην πραγματικότητα, όπως τονίζει η Citi, ανοίγει το δρόμο για την αναγκαιότητα ενός τέταρτου προγράμματος διάσωσης.

Της Ελευθερίας Κούρταλη

Facebook Comments