Τις εξελίξεις αναφορικά με το θέμα της Ελλάδας κλήθηκε να σχολιάσει ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις.

Ο εκπρόσωπος του Ταμείου είπε ότι, από το Eurogroup της 22ας Μαΐου και έπειτα, οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και οι διαφορές έχουν αμβλυνθεί, ωστόσο «δεν είμαστε ακόμα εκεί» -δηλαδή, δεν είμαστε ακόμα κοντά σε συμφωνία.

Ο κ. Ράις υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει ψηφίσει τα μέτρα, ωστόσο οι πιστωτές δεν έχουν συμφωνήσει ακόμα στην ελάφρυνση χρέους και την χρηματοδότηση.

Παράλληλα, σχολιάζοντας την πρόταση Σόιμπλε για συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα χωρίς χρηματοδότηση, η οποία δείχνει πως θα είναι και η επικρατέστερη λύση για την επίτευξη συμφωνίας στις 15 Ιουνίου, ο εκπρόσωπος του Ταμείου δεν την απέκλεισε, λέγοντας ότι έχει γίνει στο παρελθόν, στη δεκαετία του 1980. Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι δεν είναι η πρώτη επιλογή.

Όπως είπε, κύριος στόχος του Ταμείου παραμένει μια συμφωνία-«πακέτο», που θα περιλαμβάνει τόσο τις μεταρρυθμίσεις όσο και την ελάφρυνση του χρέους.

Ο ίδιος, απαντώντας σε ερώτηση του ανταποκριτή του protothema.gr, Μιχάλη Ιγνατίου, ο οποίος επισήμανε ότι το Ταμείο υποχωρεί από βασικές θέσεις του, για να εξυπηρετήσει τους πολιτικούς στόχους του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε (σ.σ εν όψει των εκλογών στη Γερμανία), επέμεινε ότι η Ελλάδα «δεν τυγχάνει ειδικής μεταχείρισης» και σημείωσε ότι η λύση που θα δοθεί, δεν θα παραβιάζει τις αρχές του ΔΝΤ.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Ράις είπε ότι δεν υπάρχει καμία υποχώρηση από πλευράς του Ταμείου στις «κόκκινες γραμμές» που έχει θέσει για μία πλήρη συμφωνία. Αντίθετα, υπογράμμισε, το Ταμείο θα επιμείνει ιδιαίτερα στο ζήτημα της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων, αλλά και του καθορισμού των μέτρων που θα διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του χρέους, αν και ανέφερε ότι αυτά δεν χρειάζεται να είναι συγκεκριμένα από την αρχή.

«Ελπίζουμε ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία την επόμενη εβδομάδα» υπογράμμισε ο κ. Ράις, επισημαίνοντας ότι το ΔΝΤ εξακολουθεί να εργάζεται στην κατεύθυνση της καλύτερης δυνατής λύσης -που, για το Ταμείο, είναι μια συμφωνία που θα περιλαμβάνει τόσο τις μεταρρυθμίσεις όσο και την ελάφρυνση χρέους.

Facebook Comments