Το EWG υπέβαλε θετική εισήγηση προς το Eurogroup για την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων με δύο όμως αστερίσκους. 

Οι δύο επιφυλάξεις του EWG αφορούν την υποχρέωση της ελληνικής κυβέρνησης να αποζημιώσει τον Ανδρέα Γεωργίου για τη δικαστική περιπέτεια που είχε ως πρώην πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ και να απαλλάξει τρεις κοινοτικούς εμπειρογνώμονες συμβούλους του ΤΑΙΠΕΔ, μία Ιταλίδα, έναν Ισπανό και έναν Σλοβάκο, που διώκονται ποινικά. 

Το δεύτερο σημείο που, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, φέρεται να έχει υπάρξει συμφωνία είναι το βασικό μέρος του κειμένου που θα δώσουν στη δημοσιότητα οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης το βράδυ και στο οποίο αναμένεται να υπάρχουν κάποιες φραστικές αλλαγές αναφορικά με το θέμα του χρέους και των πλεονασμάτων μετά το 2022.

Για το χρέος υπάρχει μεγαλύτερη σαφήνεια με αναφορά σε επιμήκυνση της λήξης των ευρωπαϊκών δανείων μέχρι τα 15 έτη και βελτιωμένη φρασεολογία σε σύγκριση με το ανακοινωθέν της 22ας Μαϊου. Υπάρχει επίσης αναφορά σε πλεονάσματα στην περιοχή του 2% από το 2023 και μετά.

Σημειώνεται ότι στη σημερνική συνεδρίαση, παρούσα από την πλευρά του ΔΝΤ θα είναι και η Κριστίν Λαγκάρντ, ενώ από τη μεριά της ΕΚΤ ο Μάριο Ντράγκι.

 

Facebook Comments