Ξέρω τι έκανες στην αγορά (από) πρόπερσι το καλοκαίρι
Άκουσα για πρώτη φορά χθες τον Έλληνα πρωθυπουργό να μιλά με τόσο πάθος, γνώση και πληροφόρηση, για τις αγορές
Άκουσα για πρώτη φορά χθες τον Έλληνα πρωθυπουργό να μιλά με τόσο πάθος, γνώση και πληροφόρηση, για τις αγορές
Άκουσα για πρώτη φορά χθες τον Έλληνα πρωθυπουργό να μιλά με τόσο πάθος, γνώση και πληροφόρηση, για τις αγορές: το ελληνικό χρηματιστήριο και τα ελληνικά ομόλογα.
Ποτέ ξανά στα δυόμισι χρόνια της πρωθυπουργίας του δεν τον είχαμε δει να βγάζει ούτε κιχ για τα ελληνικά assets.
Ούτε όταν τον Ιούλιο του 2015 η απόδοση του ελληνικού ομολόγου – εξαιτίας της δικής του πολιτικής και της στάσης των στελεχών της κυβέρνησής του που ο ίδιος είχε προσωπικά επιλέξει – είχε εκτοξευθεί στο 20% από 5,5%- 5,8% μόλις έναν χρόνο πριν.
Ούτε όταν το ελληνικό χρηματιστήριο από τις 1.350 μονάδες το 2014 βούτηξε στις… 440,88 μονάδες στη συνεδρίαση της 11ης Φεβρουαρίου του 2016 υποχωρώντας στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Σεπτέμβριο του 1989.
Τώρα ο κ. Τσίπρας αυτοχειροκροτείται θυμίζοντας το περίφημο tweet του Donald Trump όταν ο DowJones την 1η Μαρτίου άγγιξε για πρώτη φορά στην ιστορία του τις 21.000 μονάδες. Καθαρά αγοραία, στην περίπτωση του αμερικανού προέδρου, οι φιλικές προς τις επιχειρήσεις πολιτικές του – ή οι δεσμεύσεις αυτών – είχαν προσελκύσει στην πόρτα της Wall Street 3,2 τρισεκατομμύρια δολάρια μέσα στους μόλις 4 μήνες της προεδρίας του, και ο Dow χτύπησε το ρεκόρ την ώρα τις ομιλίας του στο Κογκρέσο.
Στην περίπτωση του κ. Τσίπρα, ο ίδιος έδωσε ουσιαστικά συγχαρητήρια στον εαυτό του που οι αποδόσεις των ελληνικών 10ετών ομολόγων επέστρεψαν στα επίπεδα που βρισκόντουσαν πριν την πρωθυπουργία του και που ο Γενικός δείκτης του ελληνικού χρηματιστήριου έχει επιστρέψει λίγο πάνω από τις 800 μονάδες, δηλαδή στα επίπεδα που βρισκόταν το καταστροφικό καλοκαίρι του 2015 πριν πάρει ακόμη μεγαλύτερη φόρα προς την… κατηφόρα των 400 μονάδων.
Χαίρεται ο κ. Τσίπρας γιατί είναι λέει επίτευγμα της κυβέρνησής του, ότι οι αγορές χειροκροτούν την πολιτική του και την συμφωνία για τον… «κλειδωμένο αλγόριθμο» για τη ρύθμιση του χρέους που κατάφερε και πήρε (μία υπόσχεση πήρε για «αν και εφόσον» και ακόμη δεν θέλει να το καταλάβει…).
Να του πούμε λοιπόν ότι οι επενδυτές δεν λένε αυτό στην ελληνική κυβέρνηση, δεν γιορτάζουν τα επιτεύγματά της.
Η απάντηση των αγορών στην μετά του Eurogroup του Ιουνίου εποχή, ήταν ότι χαιρέτισαν το γεγονός το ότι αποφεύχθηκε ένα νέο ελληνικό ατύχημα, καθώς ο κίνδυνος υπήρχε, λόγω της πολιτικής των καθυστερήσεων του κ. Τσίπρα (αυτό ξέχασε να το πει).
Και η απάντηση των αγορών δεν ήταν τόσο εντυπωσιακή όσο αυτή που θέλει να διαφημίσει ο κ. Τσίπρας. Αλλιώς το χρηματιστήριο θα έκανε ράλι, οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών θα έτρεχαν με 1000 και η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου θα είχε αποκλιμακωθεί κατακόρυφα.
Αυτό που έκανε ράλι ήταν το βραχυπρόθεσμο ελληνικό ομόλογο, το 2ετές. Δηλαδή οι αγορές αποτίμησαν το ότι αποφεύχθηκε η χρεοκοπία της Ελλάδας στο βραχυπρόθεσμο διάστημα. Η απόδοση του 10ετούς, αντίθετα, κινείται από τον Μάιο στα επίπεδα του 5,6% (πριν αυξηθεί για λίγο πάνω από το 6% στις αρχές Ιουνίου όταν ο κ. Τσίπρας απειλούσε με ρήξη στο Eurogroup, δηλαδή όταν οι αγορές έβλεπαν ότι υπάρχει ο κίνδυνος ελληνικού δράματος).
Αυτό που μου έχει πει εδώ και πολύ καιρό επικεφαλής οικονομολόγος μεγάλης τράπεζας του εξωτερικού, είναι πως αυτό που περιμένουν οι επενδυτές για να επιστρέψουν δυναμικά στην ελληνική αγορά, είναι – απλά και απέριττα– να φύγει ο Τσίπρας.
Αν οι αγορές γιόρταζαν την πολιτική Τσίπρα αυτό το διάστημα, η απόδοση του 10ετούς θα είχε βρεθεί τουλάχιστον στο 4,5% (την ημέρα πριν το Eurogroup ήταν στο 5,8% και σήμερα είναι στο 5,4%) και το ελληνικό χρηματιστήριο θα είχε εκτοξευθεί (πριν το Eurogroup τις 15ης Ιουνίου ο ΓΔ ήταν στις 800 μονάδες σήμερα είναι στις 827 και με πενιχρό τζίρο άρα πενιχρό επενδυτικό ενδιαφέρον). Αυτό δεν λέγεται ράλι. Αυτό δεν δείχνει επιστροφή της εμπιστοσύνης. Αυτό δείχνει απλά μία ανακούφιση.
Επίσης δείχνει ότι σιγά σιγά προετοιμάζεται το καλό σενάριο για την Ελλάδα, Η μετά Τσίπρα εποχή.Δεν επιστρέψαμε στο 2014. Τότε, που οι αποδόσεις του 10ετούς βρισκόντουσαν στο ίδιο εύρος διακύμανσης περίπου (και λίγο υψηλότερα), η προοπτική ήταν μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Σήμερα η προοπτική είναι τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ να αγγίξουν τον πάτο (pasokization το λένε έξω). Εάν πάμε σε εκλογές, τότε να δει ο κ. Τσίπρας τι πάρτι θα κάνουν τα ελληνικά ομόλογα και το χρηματιστήριο.
Ας… κόψει κάτι λοιπόν από τους πανηγυρισμούς και τα χειροκροτήματα στον καθρέπτη, γιατί η αγορά μόλις που δείχνει δειλά βήματα σταθεροποίησης και κίνησης, μετά την τεράστια καταστροφή που έφερε ο ίδιος. Και δεν ξεχνά ότι υπάρχει και η γ’ αξιολόγηση η οποία δεν είναι συνδεδεμένη με την ανάγκη νέας ρευστότητας, άρα οι καθυστερήσεις θα μπορούσαν να παιχτούν πιο εύκολα από την ελληνική κυβέρνηση.
Facebook Comments