Στο παρελθόν αποδείχτηκε ότι οι διεθνείς εξελίξεις είναι εκείνες που μπορούν να επιτρεψουν ανατιμηση στο ΧΑ. Σε τι βαθμό ομως? Καθώς οι ΗΠΑ γλίτωσαν τον διασυρμό για το δημόσιο χρέος, οι αγορές έχουν τη δυνατότητα να κερδίσουν ξανά έδαφος, καθως τα καλά νέα υπερτερούν. Με εξαίρεση την Ρωσία η οποία δεν θα πάει καλά, το σκηνικό στις διεθνείς αγορές δείχνει να ευνοεί ανοδικές τάσεις, με αυξανόμενους όμως κινδύνους.

Οι πέντε μεγαλύτερες Κινέζικες τράπεζες φαίνεται να διαγράφουν απλήρωτα δανεια 5-6 δις ΕΥΡΩ φέτος, ποσο τριπλασιο του περσυνού. Αυτο ακόμη δεν είναι συγκλονιστικό, ειναι μικρα μεγεθη σε απόλυτη βαση για την Κινέζικη αγορά, όμως οι εκθετικές τάσεις και η υπαρξη ‘ωραιοποίησης μεγεθών’, προειδοποιούν για νέο πρόβλημα στην Κίνα το 2015, όπως και σε αλλες μεγαλες χώρες οπως πχ στην Αγγλία όπου απελευθερώνεται ανεξέλεγκτα η αγορά στεγαστικού δανεισμού, όπως ακριβως συνεβη στις ΗΠΑ πριν το μοιραιο  2008.

Σε κάθε περίπτωση, οι κίνδυνοι θα είναι ορατοί όχι πριν το β τριμηνο του 2015 με πιθανότερο σενάριο προς το γ τριμηνο  του 2015. Αυτο μας δίνει περιθωριο χρηματιστηριακής ανατίμησης για εναν ακόμη χρόνο από τώρα, ίσως και ενάμισυ. Οι Χρηματιστηριακές αγορες όταν ανεβαίνουν διακρίνονται απο υπερβολή.

Είναι φυσικό, επομένως, τα κέρδη που ”κλειδώνουν” οι επενδυτές από τις μεγάλες αγορές  είναι σημαντικά. Σημαντικές θα ειναι και οι διορθώσεις εκεί, όπως και η μετακίνηση κεφαλάιων προ περιφερειακές αγορές. Το 2014 πιθανότατα θα διακρίνεται από αυτό.

Σε τι βαθμό η Ελληνική αγορά, το Χρηματιστηριο Αθηνων, θα κερδίσει από αυτή την μετακίνηση, είναι κατι που εξαρταται και από εγχωριους παράγοντες. Παράγοντες όπως οικονομική και πολιτική σταθεροτητα, ιδιωτικοποιήσεις, και εξοδος της χωρας στις αγορές δανεισμού ρευστότητας. Εχουμε περιγράψει σε προσφατο σχόλιο οτι  διαμορφώνονται οι ευνοικές συνθήκες για αντληση βραχυπρόθεσμης ρευστότητας. 

Εκτιμούμε ότι δεν είναι ‘’επιστημονική φαντασία’’ η επιστροφη της Ελλαδος στις αγορές κατα το 2014. Το  πρωτογενές πλεόνασμα θα επιτρέψει, πιθανότατα σε διάστημα ολίγων μηνών, τον δανεισμό της χώρας από τις αγορές για την χρηματοδότηση βραχυπρόθεσμων αναγκών, τροφοδοτώντας  στις χρηματιστηριακές αξίες, ιδιαίτερα των τραπεζών που πιθανότατα θα συνεχισουν να είναι στο επόμενο διάστημα ο κλάδος με την καλύτερη απόδοση.

Η δυνατότητα ανόδου τιμών των τραπεζικών αξιών έχει όρια φυσικα, λόγω warrants, αλλά τα ορια αυτά παραμένου σημαντικά υψηλότερα από τις σημερινές τιμές, παρά τις οποιες, αποκαρδιωτικές αλλα και αναζωογονητικές για την αγορα, μικροδιορθώσεις τιμών. 

Ξανα τονίζουμε, πάντως, ότι από τις αρχές του νέου έτους θα είναι δυσκολο το Χρηματιστηριο Αθηνών να υπεραποδόσει έναντι ξένων, καθώς η αναδιάρθρωση του μακροχρόνιου χρέους θα συνοδευτεί με αρνητικά, για την οικονομία και το χρηματιστήριο, μέτρα, αλλά και σε ταχεία υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, κάτι που θα αλλάξει τις επενδυτικές προτεραιότητες στο Χρηματιστήριο Αθηνών προς αλλους, πλην τραπεζών, και μικροτερης σημασίας απο πλευρας κεφαλαιοποίησης, κλάδους.

 

(Το παρόν άρθρο εκφράζει τις προσωπικές απόψεις του γράφοντος, δεν αποτελεί οδηγό ή σύσταση για επενδύσεις οποιασδήποτε μορφής προς οιονδήποτε και για οτιδήποτε τίτλο ή παράγωγο αυτού.)

Facebook Comments