Βγήκαμε στις αγορές, χαλάρωσαν κι άλλο (θέλουν να μας κάνουν να πιστέψουμε) τα capital controls, θα ξαναβγούμε στις αγορές, ακούγονται ήδη οι σειρήνες (και οι διαρροές) του ανασχηματισμού προκειμένου να δοθεί η εικόνα της επανεκκίνησης. Όλα καλά όλα ανθηρά, ένας δρόμος στρωμένος με ροδοπέταλα που οδηγεί στην πόρτα της ΔΕΘ όπου θα ακούσουμε τον κ. Τσίπρα να παρουσιάζει το νέο success story της κυβέρνησης, προσπαθώντας να σβήσει τις μνήμες από την περσινή «πατάτα» στο Βελλίδειο όπου σχεδόν κατηγόρησε δημοσιογράφους για τις τηλεοπτικές άδειες και το κλείσιμο των σταθμών και δήλωσε «ότι δεν δίνει ούτε μία  πιθανότητα να ακυρώσει στο ΣτΕ το διαγωνισμό»…

Όχι όμως, δεν είναι «όλα» ανθηρά. Κάποιο λάκκο έχει η φάβα… Όπως και κάθε… φάβα των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ άλλωστε. Αλλιώς, γιατί ουσιαστικά προαναγγέλλουν ήδη την καθυστέρηση της γ αξιολόγησης; Αυτής που αν δεν κλείσει γρήγορα και ακολουθήσουν και πάλι καθυστερήσεις, και στο QE δεν πρόκειται να μπούμε όπως σχεδιάζει ο Τσακαλώτος για τον Οκτώβριο, και το ζήτημα της περαιτέρω ελάφρυνσης του χρέους θα πάρει νέα αναβολή από το τραπέζι της συζήτησης του Eurogroup, και η οποιαδήποτε άλλη προσπάθεια για έξοδο στις αγορές θα είναι ακριβή και ίσως αδύνατη.

Φυσικά είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς πως αυτή τη φορά τα πράγματα θα είναι διαφορετικά. Το να ολοκληρώσει η κυβέρνηση τα 66 δύσκολα προαπαιτούμενα (τα 46 έπρεπε να έχουν ήδη γίνει έως το τέλος Ιουλίου) πριν αρχίσει ο έλεγχος των θεσμών και μάλιστα σε διάστημα δύο μηνών, θα είναι ένα… θαύμα. Ειδικά τη στιγμή που υπάρχει κίνδυνος και… πρόβλεψη ότι η μείωση του αφορολόγητου μπορεί να εφαρμοστεί νωρίτερα, το 2019, «πακέτο» με τη μείωση των συντάξεων, αν δεν φανεί ότι βγαίνει ο στόχος του 3,5% για το πρωτογενές πλεόνασμα.

Ωστόσο, πριν λίγες μόλις μέρες διαμήνυαν πως η γ αξιολόγηση θα κλείσει γρήγορα. Τώρα φαίνεται πως το… ξανασκέφτηκαν. Τώρα  ο πρόεδρος της Βουλής, προφανώς ακολουθώντας τη γραμμή Μαξίμου, διαμηνύει πως διατηρεί τις επιφυλάξεις του ως προς το γρήγορο κλείσιμό της και αυτό λόγω των… κακών δανειστών. «Λόγω της ασυνέπειας κάποιων εντός των θεσμών, οι οποίοι έχουν μηδενίσει το κοντέρ πάνω σε πολύ κρίσιµα ζητήµατα στην αρχή της εκάστοτε διαπραγμάτευσης», όπως είπε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του.

Και όχι μόνο αυτό. Ο κ. Βούτσης επανέφερε και το (ήδη συμφωνημένο) ζήτημα των υψηλών πλεονασμάτων του 3,5%. Τα χαρακτήρισε «βαριά» επισημαίνοντας παράλληλα την σημασία της συζήτησης για το χρέος, αλλά και την αναγκαιότητα να «είναι ανοιχτή µπροστά µας η δυνατότητα, εφόσον πάει καλά η οικονοµία, µε πρόσηµο αναπτυξιακό, να υπάρξει και επαναδιαπραγµάτευση, µε συναίνεση προφανώς και αυτών των µεγάλων πλεονασµάτων». Άσχετο αν η κυβέρνηση τα έχει ήδη δεχτεί και έχει βάλει την υπογραφή της σε αυτό.

Και το χειρότερο; Για να μην γυρίσουμε να τους πούμε κάτι μετά, προαναγγέλλουν ήδη την πιθανότητα και νέων μέτρων. Μάλιστα. Ο κ. Βούτσης, με τη φωνή τη δική του αλλά με εντολή προφανώς Τσίπρα, δήλωσε πως προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι το κλείσιμο της γ αξιολόγησης να γίνει «χωρίς ουρίτσες και με ένα αναπτυξιακό πρόσημο», ωστόσο, επικαλούμενος την εμπειρία της δεύτερης αξιολόγησης, κατά την οποία επανήλθαν ζητήματα που είχαν κλείσει, δήλωσε πως δεν αποκλείει το ενδεχόμενο οι θεσμοί να ζητήσουν τη λήψη νέων μέτρων το φθινόπωρο.

Ο κ. Τσίπρας θα πάει λοιπόν στη ΔΕΘ και θα μιλήσει για τον στόχο της καθαρής εξόδου από τα μνημόνια και της πλήρους χρηματοδότησης από τις αγορές. Και στις επόμενες εβδομάδες θα έρθει… η προσγείωση στην πραγματικότητα των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Οι δανειστές θα έχουν αφήσει πίσω τους τις γερμανικές εκλογές και θα πάψουν να είναι το ίδιο υποστηρικτικοί και επιεικείς με τις όποιες… γκάφες και τα όποια παραστρατήματα της ελληνικής πλευράς.

Μην εκπλαγεί λοιπόν κανείς αν μετά τη φιέστα της ΔΕΘ ακολουθήσει και πάλι ένα ριπίτ του φθινοπώρου του 2016, όπου μετά τον ανασχηματισμό ο οποίος έγινε για να κλείσει η αξιολόγηση γρήγορα, ακολούθησαν… εννέα μήνες συνεχούς time-out με… αξεσουάρ το φέσι ακόμη περισσότερων νέων μέτρων και για το χρέος ένα απόλυτο τίποτα.

Facebook Comments