Πολύ καλύτερη είναι η κατάσταση σήμερα όσον αφορά τη μεγάλη πυρκαγιά της Α. Αττικής, καθώς οι πυροσβέστες, μετά από μια ακόμη ολονύκτια μάχη, κατάφεραν να ανακόψουν την πορεία της στο Πολυδένδρι.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, αυτή την ώρα η πυρκαγιά έχει μόνο μικροεστίες διαχειρίσιμες σε όλη την περίμετρό της, ενώ στη χαράδρα μέσα από την οποία κατευθυνόταν προς την Εθνική Οδό, έχουν ήδη κατεβεί πεζοί πυροσβέστες και μηχανήματα και την έχουν οριοθετήσει σε σημαντικό βαθμό.

Από το πρωί κάνουν ρίψεις στις εστίες δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα και τρία ελικόπτερα με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν ενεργά μέτωπα, ωστόσο οι αξιωματικοί του Πυροσβεστικού Σώματος είναι επιφυλακτικοί, καθώς από το μεσημέρι προβλέπεται ενίσχυση των ανέμων. Θεωρούν ωστόσο ότι σήμερα είναι μια καλύτερη ημέρα. Ήδη αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των αυτοκινήτων προς Πολυδένδρι που χθες είχε διακοπεί από την αστυνομία.
 

Νωρίτερα:

Δύσκολη μάχη με τις φλόγες δίνουν για τρίτο 24ωρο οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής στην ανατολική Αττική, με τις φλόγες να έχουν σχηματίσει πλέον ενιαίο μεγάλο μέτωπο στην πυκνόφυτη χαράδρα και τους λόφους που χωρίζουν το Καπανδρίτι από τον Κάλαμο.

Όπως είπε στον ΣΚΑΪ ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου, η φωτιά έχει πλέον σχηματίσει εκτενές μέτωπο και κινείται ανατολικά, προς την Εθνική Οδό, αν και ακόμα απέχει αισθητά από τον δρόμο.

Εξέφρασε τη μεγάλη ανησυχία του για την πορεία της φωτιάς, σημειώνοντας ότι πλέον το μέτωπο κινείται ανεξέλεγκτα.

Ο κοινοτάρχης Καπανδριτίου Μιχάλης Ντάσης δήλωσε στον ΣΚΑΪ ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος βρίσκεται στον οικισμό του Σαλαμιδίου, στις παρυφές της χαράδρας, όπου έχει διατάξει την εκκένωση τριών σπιτιών και εξετάζει το ενδεχόμενο απομάκρυνσης κι άλλων κατοίκων, καθώς οι φλόγες βρίσκονται σε μικρή απόσταση.
 

Νωρίτερα:

Με μικρότερη ένταση καίει από τις πρωινές ώρες η φωτιά στην ανατολική Αττική, με την κυριότερη εστία να εντοπίζεται σταθερά στο Μετόχι, στην πυκνόφυτη χαράδρα που βρίσκεται στα σύνορα Καλάμου – Καπανδριτίου, όπου όλο το βραδύ σημειώνονταν αναζωπυρώσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Πυροσβεστική θεωρεί πως η εικόνα της φωτιάς και η προοπτική κατάσβεσης είναι πλέον καλύτερες, παρά τις συχνές αναζωπυρώσεις.

Πυροσβέστες, εθελοντές και κάτοικοι έδωσαν ολονύχτια μάχη με τις φλόγες και τον άνεμο, προσπαθώντας να σώσουν τα σπίτια κοντά στο μέτωπο της πυρκαγιάς, κυρίως επί της οδού Οδυσσέως Ελύτη.

Ρίψεις νερού στην ευρύτερη περιοχή του Καλάμου πραγματοποιούν από το πρώτο φως της ημέρας τέσσερα ελικόπτερα.

Ισχυρές είναι και οι επίγειες δυνάμεις, που αριθμούν 180 πυροσβέστες με 72 υπηρεσιακά οχήματα και 58 άτομα πεζοπόρο. Στο έργο της κατάσβεσης συμμετέχουν επίσης 20 εθελοντικά οχήματα, 20 υδροφόρες της τοπικής αυτοδιοίκησης και επτά μηχανήματα. Από το πρωί συμβάλλουν επίσης 100 άνδρες των ένοπλων δυνάμεων με τέσσερα μηχανήματα.
 

Νωρίτερα:

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας κήρυξε η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας τις δημοτικές ενότητες Καλάμου, Καπανδριτίου και Βαρνάβα για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από την καταστροφική δασική πυρκαγιά.

Ειδικότερα, σύμφωνα με έκτακτη ανακοίνωση της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ο γενικός της γραμματέας κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας τη δημοτική ενότητα Καλάμου και τη δημοτική ενότητα Καπανδριτίου του δήμου Ωρωπού, καθώς και τη δημοτική ενότητα Βαρνάβα του δήμου Μαραθώνα της Περιφέρειας Αττικής για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από την καταστροφική δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 13-08-2017.

Νωρίτερα:

Μπαράζ αναζωπυρώσεων, με κυριότερες εστίες στο Καπανδρίτι και στον Βαρνάβα, αντιμετωπίζει η Πυροσβεστική στην ανατολική Αττική, όπου η φωτιά πλέον μαίνεται επί περίπου 20 ώρες.

Στο Καπανδρίτι, το μεσημέρι εκκενώθηκε ένα μοναστήρι ενώ οι φλόγες απειλούν σπίτια στον οικισμό Μετόχι Ρη. 

Νωρίτερα:

Ξεπέρασε κάθε δυσοίωνη πρόβλεψη η τεράστια πυρκαγιά που μαίνεται στην ευρύτερη περιοχή του Καλάμου Το μέτωπο που κατευθυνόταν τη νύχτα προς τα ανατολικά πλησιάζει στο Βαρνάβα, αλλά σύμφωνα με την Πυροσβεστική η φωτιά εξαπλώνεται συνεχώς και κατευθύνεται ταυτόχρονα προς το Καπανδρίτι και το Σέσι Γραμματικού.

 

Νωρίτερα:

Αυτή την ώρα έχει αναζωπυρωθεί το μέτωπο στον Κάλαμο, το οποίο παρουσίαζε καλύτερη εικόνα, σε σχέση με την χθεσινή ημέρα.

Νωρίτερα:

Ασφαλής είναι, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο άνδρας, που δεν είχε δώσει σημείο ζωής επί τελευταίες ώρες μετά τη μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στην περιοχή του Καλάμου.

Πρόκειται για τον κύριο Παπαγιαννίδη, ο οποίος έχει εξαφανιστεί και δεν απαντά στο κινητό του τηλέφωνο. Η Πυροσβεστική και η Αστυνομία έχουν αρχίσει έρευνα προκειμένου να εξακριβώσουν εάν ο κ. Παπαγιαννίδης έχει χαθεί στη φωτιά ή εάν έχει αναζητήσει κάπου καταφύγιο.

Νωρίτερα:

Δυσάρεστα είναι τα νέα από το μέτωπο της φωτιάς στον Βαρνάβα με τις τελευταίες πληροφορίες να κάνουν λόγο για αγνοούμενο.

Όπως ανέφερε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ η πρόεδρος της Κοινότητας Βαρνάβα Χαραλαμπία Ασημακοπούλου, ένας άνδρας  κ. Παπαγιαννίδης δεν έχει έρθει σε επαφή με τους οικείους του τις τελευταίες ώρες. Οι συγγενείς του λόγω της πολύ δύσκολης κατάστασης που επικράτησε όλη τη νύχτα αλλά και τις πρώτες πρωινές ώρες ανησυχούν και κάνουν έκκληση προς όλους να ενημερώσουν εάν έχουν κάποια πληροφορία.

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε επίσης ο ΣΚΑΪ στην πυροσβεστική υπάρχει μια σχετική πληροφόρηση που γίνεται προσπάθεια να ταυτοποιηθεί.

Νωρίτερα:

Εικόνα αποκάλυψης είναι αυτή που παρουσιάζουν τα ξημερώματα της Δευτέρας ο Κάλαμος και ο Βαρνάβας στον οποίο έφτασε το μέτωπο που ξεκίνησε το απόγευμα της Κυριακής και συνεχίζει ανεξέλεγκτα το καταστροφικό της έργο.

«Καίγονται τα πάντα» δήλωσε χαρακτηριστικά λίγο πριν τις 6 το πρωί η πρόεδρος της κοινότητας Βαρνάβα Χαραλαμπία Ασημακοπούλου.

Στην περιοχή πνέουν άνεμοι 6-7 μποφόρ που προωθούν τη φωτιά προς αυτή την κατεύθυνση. Νωρίτερα οι φλόγες είχαν φτάσει σχεδόν στην παραλία.

Ο Δήμος Ωρωπού έβγαλε έκτακτη ανακοίνωση νωρίτερα, καλώντας τους κατοίκους να εγκαταλείψουν τους οικισμούς για την δική τους ασφάλεια.

Το κύριο μέτωπο της πυρκαγιάς εντοπίζεται από τα ξημερώματα κοντά στους οικισμούς Βαρνάβας και Σέσι Γραμματικού, όπου απειλούνται σπίτια, ενώ φλόγες κινούνται και προς το Καπανδρίτι.

Στο Γραμματικό, παιδικές κατασκηνώσεις ενημερώνουν γονείς να παραλάβουν παιδιά με αναπνευστικά προβλήματα, όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο Νικήτας Νικηταράς, επιστημονικός υπεύθυνος στις τοπικές κατασκηνώσεις Sports Village Athitaki. Διευκρίνισε ωστόσο ότι δεν έχει δοθεί εντολή για προληπτική εκκένωση των εγκαταστάσεων, σε αντίθεση με τα όσα είχε πει νωρίτερα στον σταθμό μας ένας γονέας.

Όπως είπε ο κ. Νικηταράς, στην κατασκήνωση όπου εργάζεται βρίσκονταν συνολικά 1.066 παιδιά και παραμένει η συντριπτική πλειονότητα, περίπου 950. Πρόκειται για παιδιά ηλικίας έξι έως δεκαέξι ετών.

Εικόνες που μετέδωσε η τηλεόραση του ΣΚΑΪ δείχνουν την τη φωτιά να έχει καταστρέψει την κεραμοσκεπή τουλάχιστον ενός σπιτιού κοντά στο στρατόπεδο του Βαρνάβα. Η Πυροσβεστική επιβεβαιώνει ότι κτήρια έχουν υποστεί ζημιές, όμως δεν μπορεί να δώσει κάποιο απολογισμό για την ώρα.

Στο σημείο πνέουν ισχυροί άνεμοι, με συνέπεια συχνά να αλλάζει η πορεία της φωτιάς.

Στην περιοχή επιχειρούν 150 πυροσβέστες με 68 υπηρεσιακά οχήματα και 58 άτομα πεζοπόρο τμήμα. Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετέχουν επίσης 15 εθελοντικά οχήματα, 13 οχήματα Δήμων και Περιφερειών, συν διάφορα οχήματα της ΕΥΔΑΠ και χωματουργικά.
 

Νωρίτερα:

Μεγάλη πυρκαγιά εκδηλώθηκε νωρίτερα σε δασική περιοχή στον Κάλαμο και συγκεκριμένα στην περιοχή κοντά στους Αγίους Αποστόλους. Στην περιοχή υπάρχουν διάσπαρτα σπίτια.

Στο σημείο αυτή τη στιγμή επιχειρούν 8 οχήματα με 20 πυροσβέστες,12 άτομα πεζοπόρο τμήμα και 1 ελικόπτερο. Για προληπτικούς λόγους έχει εκκενωθεί κατασκήνωση που βρίσκεται κοντά στην περιοχή της πυρκαγιάς.

Ο ακριβής αριθμός των σπιτιών που έχουν υποστεί ζημιές δεν έχει γίνει γνωστός, αλλά οι πληροφορίες κάνουν λόγο για 15-20, εκ των οποίων περίπου 5 έχουν πιο σοβαρές ζημιές.

Ο άνεμος άλλαζε συνεχώς την κατεύθυνση της φωτιάς, με αποτέλεσμα λίγο πριν τις 6 το απόγευμα να φτάσει στα όρια του οικισμού και να μπει στις αυλές των σπιτιών!

Παράλληλα, ένα μεγάλο μέτωπο της φωτιάς κατευθύνεται προς την περιοχή του Καπανδριτίου.   

 
 
 
kal5 Πύρινος εφιάλτης – Ανεξέλεγκτη η φωτιά σε Κάλαμο και Βαρνάβα [εικόνες & βίντεο]
 
 
kal7 Πύρινος εφιάλτης – Ανεξέλεγκτη η φωτιά σε Κάλαμο και Βαρνάβα [εικόνες & βίντεο]
 

 

 

 

Facebook Comments