ΥΠΟΙΚ: Όχι υποχρεωτική η ασφάλιση ακινητοποιημένων ΙΧ

Ναυτεμπορική

ΥΠΟΙΚ: Όχι υποχρεωτική η ασφάλιση ακινητοποιημένων ΙΧ, ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα

 Οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων που καταθέτουν πινακίδες στις ΔΟΥ, δεν είναι υποχρεωμένοι να ασφαλίσουν τα οχήματά τους, διευκρινίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών, με αφορμή δημοσιεύματα περί υποχρεωτικής ασφάλισης ακόμη και στα ακινητοποιημένα ΙΧ.

Στο μεταξύ αυστηρές κυρώσεις για τα ανασφάλιστα οχήματα προβλέπονται στο νομοσχέδιο - «σκούπα» του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή.

Συγκεκριμένα στο Άρθρο 27, διευκρινίζεται ότι η υποχρέωση ασφάλισης υφίσταται διαρκώς από τη χορήγηση της αδείας κυκλοφορίας, χωρίς να εξαρτάται «από την εν τοις πράγμασι κίνηση ή η λειτουργία του αυτοκινήτου».

Σε περίπτωση κυκλοφορίας οχήματος χωρίς  ασφαλιστική κάλυψη, από 14 Απριλίου επιβάλλονται οι παρακάτω κυρώσεις :

α) Αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδηγού και της άδειας κυκλοφορίας μετά των πινακίδων του οχήματος για δέκα ημέρες. Σε περίπτωση ατυχήματος επί τόπου αφαίρεση πινακίδων και άδειας κυκλοφορίας για δύο χρόνια και επί υποτροπής για τρία χρόνια. Για την επιστροφή των πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας μετά την παρέλευση των ανωτέρω περιόδων απαιτείται η προσκόμιση από τον ενδιαφερόμενο του σχετικού σήματος ασφάλισης.

β) Χρηματικό πρόστιμο 1.000 ευρώ για τα λεωφορεία και τα φορτηγά δημόσιας χρήσης, 500 ευρώ για τα επιβατηγά και άλλα οχήματα κάθε φύσης και 250 ευρώ για τα δίκυκλα.