Ακόμα περιμένουμε την ανάπτυξη από μία… υπανάπτυκτη κυβέρνηση
Ανάπτυξη παντού, εκτός από την Ελλάδα
Ανάπτυξη παντού, εκτός από την Ελλάδα
Ανάπτυξη παντού, εκτός από την Ελλάδα. Την ώρα που όλο και περισσότερες χώρες επιβιβάζονται στο τρένο της ανάπτυξης στην ευρωζώνη αλλά και στην Ευρώπη, η Ελλάδα για μία ακόμη φορά μένει πίσω. Δύο χρόνια μετά το καταστροφικό «αριστερό» μνημόνιο που ήρθε να προστεθεί στα προηγούμενα δύο που ο κ. Τσίπρας θα έσκιζε, με δεκάδες χιλιάδες λουκέτα, 17 δισεκατομμύρια λιτότητας και μοναδικό επίτευγµα µία δοκιµαστική έξοδο στις αγορές με χλιαρό επενδυτικό ενδιαφέρον και σε υψηλό κόστος και βαριά πλεονάσµατα που θα μας ματώνουν για χρόνια, ενώ έχουμε μπροστά μας μία τρίτη αξιολόγηση η οποία κάθε άλλο παρά ανώδυνη αναμένεται και αυτή.
QE, ελάφρυνση χρέους, επενδύσεις, ακόμα αγνοούνται όπως και η οριστική λήξη των μνημονίων αφού η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει διασφαλίσει ότι η λιτότητα και η εποπτεία θα μας συντροφεύουν για πολλές δεκαετίες ακόμα.
Από την άλλη μεριά, όλη η υπόλοιπη ευρωζώνη αλλά και η Ευρώπη. Σε άλλη ταχύτητα. Οι εξαγωγές και οι επενδύσεις οδήγησαν τη Γαλλία στην ισχυρότερη συνεχή ανάπτυξη από το 2011 και η Ολλανδία σημειώνει την ταχύτερη ανάπτυξη από το τέλος του 2007.
Η Ιταλία, η οποία έχει μείνει πίσω λόγω των σοβαρών προβλημάτων του τραπεζικού της κλάδου, έχει αρχίσει να βγάζει από πάνω της τη φήμη του ασθενή της Ευρώπης, με την αύξηση του ΑΕΠ της να αναμένεται φέτος να φτάσει το 1% για πρώτη φορά από το 2010.
Η Κύπρος έχει αφήσει πολύ πίσω της το μνημόνιο με τον ρυθμό ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας να βρίσκεται πλέον κοντά στα προ κρίσης επίπεδα αφού σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Στατιστική Υπηρεσία, το δεύτερο τρίμηνο το ΑΕΠ της χώρας αναπτύχθηκε κατά 3,5% σε ετήσια βάση έναντι 3,7% το προηγούμενο τρίμηνο. Τις δεκαετίες πριν την κρίση η κυπριακή οικονομία αναπτυσσόταν με ρυθμούς κοντά στο 4%, ενώ το 2016 η Κύπρος πέτυχε τον καλύτερο ρυθμό ανάπτυξης από το 2008.
Η Πορτογαλία κατέγραψε ρυθμό ανάπτυξης 2,8% το δεύτερο τρίμηνο σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, διατηρώντας τον μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης εδώ και μια δεκαετία χάρη στην ισχυρή εγχώρια ζήτηση και στις επενδύσεις. Η ανάπτυξη επανήλθε ισχυρά φέτος στη χώρα μετά την κρίση χρέους την περίοδο 2011-2014, με την οικονομία της να επεκτείνεται πλέον με ταχύτερο ρυθμό απ ό,τι η ευρωζώνη.
Η ισπανική οικονομία αναμένεται να επεκταθεί κατά 3,1% αυτό το έτος, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου το οποίο αναθεώρησε ανοδικά τις προβλέψεις του, ενώ το ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε κατά 0,9% την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου σε σχέση με τους προηγούμενους τρεις μήνες.
Και, έτσι για την ιστορία, για να μην μείνουμε μόνο στην ευρωζώνη, στην κεντρική Ευρώπη η ανάπτυξη τρέχει με ακόμη πιο εντυπωσιακούς ρυθμούς. Για παράδειγμα, η ανάπτυξη της Τσεχίας κινήθηκε στο +4,5% σε ετήσια βάση το δεύτερο τρίμηνο, πολύ πάνω από την πρόβλεψη για 2,9%, η Πολωνία σημείωσε άνοδο 3,9% στο ΑΕΠ β τριμήνου, νικώντας και αυτή τις προβλέψεις, ενώ η οικονομία της Ρουμανίας αυξήθηκε κατά 5,9% το ίδιος διάστημα.
Ναι αυτές οι χώρες δεν έχουν ευρώ και οι πιο πάνω χώρες της ευρωζώνης δεν βρίσκονται σε μνημόνια. Κάποιες ωστόσο ήταν σε μνημόνια και βγήκαν. Βγήκαν γιατί δεν ήρθε μία κυβέρνηση από τα αριστερά με ένα μάτσο ψέματα και ψεύτικες ελπίδες για το τέλος της λιτότητας, και τελικά έκανε τα πράγματα χειρότερα, υπέγραψε κι άλλο μνημόνιο και προσπαθεί πώς και πώς να αποφύγει το τέταρτο.
Στην Ελλάδα ακόμα περιμένουμε την ανάπτυξη από μία υπανάπτυκτη κυβέρνηση η οποία παίζει παιχνίδια εντυπώσεων την ώρα που η χώρα πνίγεται στην πύρινη κόλαση. Γιατί και αυτό έχει τη σημασία του. Αποδεικνύει την ανικανότητα και το ήθος αυτών που «οδηγούν» τη χώρα και λέει πολλά για το πόσο χαμηλά μπορούν ακόμη να την φτάσουν.
Δεν θα σχολιάσω το ότι ο κ. Τσίπρας έγραφε μόνο tweets (που ούτε καν ο ίδιος δεν τα επιμελείται) και περίμενε να σβήσουν οι φωτιές για να διακόψει τις διακοπές του και να κάνει την εμφάνισή του στην καμένη γη της Αττικής, γελαστός και ικανοποιημένος παρουσιάζοντας το αποστομωτικό του πόρισμα: Περιορισμένη η καταστροφή. Αποφύγαμε τα χειροτέρα. Μόνο 15.000 στρέμματα έγιναν στάχτη.
Ούτε ότι ανήμερα του 15 Αύγουστου και ενώ οι πυροσβέστες πάσχιζαν να συγκρατήσουν την πύρινη λαίλαπα και οι κάτοικοι της Ανατολικής Αττικής- και όχι μόνο – πάλευαν να σώσουν τις περιουσίες τους, ο (κατάμαυρος όχι από τη φωτιά αλλά από τον ήλιο) κ. Σκουρλέτης και ο κ. Τόσκας μάζεψαν τους αρχηγούς της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας καλώντας και τις κάμερες της ΕΡΤ φυσικά, όχι για να κάποια στρατηγική ή ενημέρωση σχετικά με την κατάσταση αλλά για να… απαντήσουν στην αντιπολίτευση, στήνοντας ένα σόου που μόνο αηδία προκαλεί.
Ούτε για τις καθυστερήσεις, τις ελλείψεις και την απουσία σχεδιασμού αντιμετώπισης των προβλημάτων που αποδείχθηκαν, και κάθε φορά αποδεικνύονται, καταστροφικές.
Το μόνο που θα σχολιάσω είναι πως η κυβέρνηση όπως ακριβώς αντιμετωπίζει την κατάσταση στην οποία έχει φέρει την Ελλάδα, έτσι ακριβώς αντιμετώπισε και τις φωτιές: Με θεωρίες συνωμοσίας, αντί με αυτοκριτική, ευθύνη και υπευθυνότητα.
Facebook Comments