Μπορεί τα υποκαταστήματα των Κυπριακών τραπεζών να πέρασαν στην Τράπεζα Πειραιώς, αλλά, όπως όλα δείχνουν, το λογαριασμό θα τον πληρώσουν όλες οι μεγάλες συστημικές τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην Ελληνική αγορά.

Εν αναμονή της άφιξης της τρόικας στο πρώτο 10ήμερο του Απριλίου, οι τράπεζες καλούνται να υποστούν ένα ακόμα κούρεμα. Αυτή τη φορά στις υβριδικές τους ομολογίες συνολικής αξίας 2,4 δισ. ευρώ οι οποίες, όπως είναι γνωστό διαπραγματεύονται ταυτόχρονα στην αγορά της Νέας Υόρκης.

Το κούρεμα, σύμφωνα με τις πληροφορίες το οποίο προέρχεται κατόπιν απαιτήσεως της τρόικα, θα αγγίζει το 50%, με αποτέλεσμα η αξία των ομολόγων που θα διαπραγματεύεται να διαμορφωθεί στο 1,2 δισ. ευρώ. Σχεδόν τα ίδια κεφάλαια διατέθηκαν από το ΤΧΣ και την Τράπεζα Πειραιώς για την απόκτηση από την τελευταία του ενεργητικού των τριών Κυπριακών τραπεζών, Cyprus Popular, Τράπεζα Κύπρου και Ελληνική Τράπεζα.

Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με Έλληνες διαχειριστές, ότι τα προς διάθεση κεφάλαια προς το Ελληνικό τραπεζικό σύστημα εκ μέρους του ΤΧΣ θα είναι λιγότερα κατά το αντίστοιχο ποσό του κουρέματος που θα γίνει στα υβριδικά.

Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι οι όποιες αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν μέσα στον Απρίλιο και βεβαίως πριν από τη δημοσίευση των προσκλήσεων εκ μέρους των τραπεζών για την πραγματοποίηση αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το όποιο κούρεμα θα γίνει αφενός εθελοντικά, αφετέρου θα επιδιωχθεί η μέγιστη δυνατή συμμετοχή, δίδοντας στους κατόχους υβριδικών τίτλων Ελληνικών τραπεζών, που στη πλειονότητά τους είναι τμήματα του εγχώριου private banking, δόλωμα. Το «τυράκι» αυτό μπορεί να είναι μετοχές των τραπεζών οι οποίες όμως θα αντιπροσωπεύουν το 100% της ονομαστικής τους αξίας. Η BNP Paribas, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες λειτουργεί ως σύμβουλος του ΤΧΣ στην περίπτωση αυτή.

Facebook Comments