Όλοι οι πολιτικοί, όλοι οι δημοσιογράφοι, όλα τα κόμματα κι οι αναλυτές μιλούν για Ανάπτυξη. Ωσάν να είναι κάτι που μοιραία κάποια στιγμή θα έρθει. Και θα φέρει μαζί του την χαμένη ευημερία των Ελλήνων. Ιδίως, οι αριστεροί που μας κυβερνούν πολυδιαφημίζουν την περιβόητη «δίκαιη ανάπτυξη» (λες κι υπάρχει…«άδικη ανάπτυξη»). Φοβάμαι ότι όλοι τους είναι στον κόσμο τους. Αδυνατούν να συλλάβουν το μέγεθος του προβλήματος και γιατί η Ελλάδα εδώ κι επτά χρόνια βολοδέρνει μεταξύ των μνημονίων και της ύφεσης. Η πατρίδα μας όλο αυτό το διάστημα επιβιώνει, όπως επιβιώνει, χάρις στον τουρισμό, που συνεχώς ανεβαίνει, το ΕΣΠΑ, τα κοινοτικά κονδύλια δηλαδή, τα δανεικά των «κακών ευρωπαίων» και το «μαύρο χρήμα», που πολλοί εξ ημών είχαν κρυμμένα στα στρώματα. Τίποτα άλλο. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Χωρίς τουρισμό κι ΕΣΠΑ, το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων θα ήταν πολύ πιο χαμηλό από ότι είναι σήμερα. Και φυσικά, αν δεν υπήρχε το μαύρο χρήμα παλιότερων εποχών, δεν θα μπορούσαν κάποιοι να διατηρήσουν μια επίφαση κανονικότητας. Αυτή είναι η αλήθεια.

Αλλά όλα αυτά δεν αρκούν. Αντίθετα η εξάντληση των καταθέσεων και των αποταμιεύσεων, αργά η γρήγορα θα οδηγήσει σε ασφυξία. Αν δεν γίνει κάτι δραστικό. Κι αυτό δεν μπορεί να είναι άλλο από την ταχεία, σοβαρή και μεγάλη άντληση ιδιωτικών επενδύσεων.

Για να υπάρξουν όμως σοβαρές, ιδιωτικές επενδύσεις σε μια χώρα, όπου κρατικοποιείται ο ΟΑΣΘ για να γίνει πρόεδρος ο πατέρας του κολλητού του πρωθυπουργού, όπου το 80% των δημοσίων υπαλλήλων αρνείται να αξιολογηθεί, όπου το φορολογικό σύστημα είναι άδικο και ληστρικό, όπου η κυβέρνηση διορίζει στρατιές φίλων και γνωστών στο Δημόσιο, όπου η γραφειοκρατία εμποδίζει κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα, όπου οι ιδιωτικοποιήσεις ακόμα κι αν προωθούνται στα χαρτιά, εμποδίζονται τελικά εξαιτίας της ιδεοληψίας και της ανικανότητας των κυβερνώντων (χαρακτηριστικό παράδειγμα το Ελληνικό) κι όπου η δικαιοσύνη είναι για την πλάκα, δεν υπάρχει καμιά απολύτως περίπτωση.

Δείτε ένα πρόσφατο, χαρακτηριστικό παράδειγμα, που έχει προκαλέσει έντονες συζητήσεις στους διεθνείς οικονομικούς και επιχειρηματικούς κύκλους

H καναδική Eldorado Gold, στην οποίαν ανήκει η εταιρία “Ελληνικός Χρυσός”, είναι η μεγαλύτερη εταιρία εκμετάλλευσης χρυσωρυχείων στον κόσμο κι από τις ελάχιστες, που διαθέτουν την σχετική τεχνογνωσία. Το να αποκαλεί ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και κυβερνητικός εταίρος Πάνος Καμμένος την εταιρία αυτή ως “λαμόγια” και ¨πλυντήριο βρώμικου χρήματος”, και μάλιστα χωρίς καμιά απολύτως δικαιολογία η αποδεικτικό στοιχείο, αποτελεί όνειδος, που θα το πληρώσει ακριβά η χώρα. Διότι, πέστε μου ειλικρινά, ποιά σοβαρή ξένη επιχείρηση θα αποτολμήσει να επενδύσει στην Ελλάδα, όταν γνωρίζει τι θα υποστεί άμα το πράξει. Διασυρμό, γραφειοκρατικά εμπόδια, καταστρατήγηση των νόμων και τελικά την αποτυχία της επένδυσης της κι εντέλει ακόμα και τη δική της πτώχευση;

Facebook Comments