Ένα ψέμα που επαναλαμβάνεται πολλές φορές, δεν γίνεται αλήθεια
"Ένα ψέμα που επαναλαμβάνεται πολλές φορές γίνεται... αλήθεια" είχε πει ο Λένιν και σε αυτό φαίνεται να είχε ποντάρει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μέχρι πρόσφατα
"Ένα ψέμα που επαναλαμβάνεται πολλές φορές γίνεται... αλήθεια" είχε πει ο Λένιν και σε αυτό φαίνεται να είχε ποντάρει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μέχρι πρόσφατα
“Ένα ψέμα που επαναλαμβάνεται πολλές φορές γίνεται… αλήθεια” είχε πει ο Λένιν και σε αυτό φαίνεται να είχε ποντάρει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μέχρι πρόσφατα. Είτε αυτό αφορούσε την ένταξη στο QE, είτε αυτό αφορούσε στην ελάφρυνση του χρέους, τον ΕΝΦΙΑ, τις πανελλαδικές εξετάσεις και πολλά άλλα.
Η αλήθεια ωστόσο, την οποία σιγά-σιγά ομολογούν, έρχεται να επιβεβαιώσει το ίδιο τους το ψέμα. Το QE μοιάζει πλέον όνειρο θερινής νυκτός αφού ο Ντράγκι αργά ή γρήγορα θα βάλει μπρος το tapering, το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους τείνει να μην τεθεί καν στο τρέχον μνημόνιο και να πάει για το… επόμενο -ειδικά τώρα με τις γερμανικές εκλογές σε λίγες εβδομάδες οι οποίες θα καθυστερήσουν αρκετά τις εξελίξεις στην ευρωζώνη, ενώ αν αποχωρήσει το ΔΝΤ (ένα ενδεχόμενο το οποίο το αναγνώρισε και ο Τσακαλώτος) τότε το όλο ζήτημα θα αρχίσει να ξεφουσκώνει . Σε ότι αφορά τις πανελλαδικές εξετάσεις, όχι μόνο δεν τις καταργούν αλλά βάζουν και ενδοσχολικές εξετάσεις. Και όσο για την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, ε αυτό είναι περσινά ξινά σταφύλια, όπως μας διαβεβαίωσε ο κ. Αλεξιάδης.
Τι μένει; Η γρήγορη ολοκλήρωση της γ’ αξιολόγησης η οποία θα στρώσει τον δρόμο για τις επόμενες εξόδους στις αγορές και για το τέλος του τρίτου μνημονίου. Στις αρχές του Αυγούστου ο πρόεδρος της Βουλής διαμήνυσε πως διατηρεί τις επιφυλάξεις του ως προς το γρήγορο κλείσιμό της και αυτό λόγω των… κακών δανειστών. Όπως φαίνεται δεν είναι ο μόνος που ανησυχεί. Κατά τα άλλα η τρίτη αξιολόγηση θα ήταν θέμα… διαδικαστικό.
Ο κ. Τσακαλώτος δεν εμφανίζεται επίσης αισιόδοξος. Στη σύσκεψη του έγινε την Παρασκευή υπό τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου ενόψει της ΔΕΘ φέρεται να εξέφρασε τις ανησυχίες του για το ενδεχόμενο καθυστερήσεων στην αξιολόγηση, όχι μόνο λόγω των «κακών δανειστών» αλλά και των υπουργείων που χειρίζονται «ευαίσθητα» θέματα του προγράμματος, όπως το ασφαλιστικό τα κοινωνικά επιδόματα και τις αλλαγές στο δημόσιο.
Επιβεβαίωσε ακόμη ότι το ΔΝΤ και σε αντίθεση με την ΕΚΤ, επιμένει σε νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, δίνοντας έτσι μία εικόνα από αυτό που θα διαδραματιστεί και πάλι το φθινόπωρο, ενώ δεν απέκλεισε και το ενδεχόμενο πρόωρης εφαρμογής της μείωσης αφορολόγητου (που έχει προγραμματιστεί για το 2020) από το 2019 και μαζί με την μείωση των συντάξεων, αν γίνει αποδεκτή από τους δανειστές η θέση του ΔΝΤ ότι το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για το 2018 είναι μη ρεαλιστικό να επιτευχθεί.
Ο κ. Τσακαλώτος δεν φάνηκε επίσης να συμμερίζεται την άποψη που διαρρέει το Μαξίμου και εξέφρασε και ο Νίκος Βούτσης, ότι μετά τις γερμανικές εκλογές θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις για το θέμα ελάφρυνσης του χρέους. Όπως είπε η Γερμανία θα περάσει κάποιο διάστημα πριν καταλήξει στο νέο κυβερνητικό σχήμα, γεγονός που θα καθυστερήσει και τη συζήτηση για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος .
Οι παραπάνω «παραδοχές» από τον υπουργό των Οικονομικών, θέματα τα οποία τα έχουμε θέσει και σε αυτήν εδώ τη στήλη επανειλημμένως, δείχνουν πως η ιστορία των προηγούμενων αξιολογήσεων θα… επαναληφθεί. Ωστόσο, αυτή τη φορά η καθυστέρηση μπορεί να είναι πιο καταστροφική από ποτέ, αφού θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στην επόμενη σελίδα των μνημονίων της Ελλάδας.
Η Bank of America Merrill Lynch έθεσε αυτό το ενδεχόμενο στην τελευταία της έκθεση για την Ελλάδα. Όπως σημείωσε, εάν οι διαπραγματεύσεις καθυστερήσουν και η τρίτη αξιολόγηση παραταθεί για το επόμενο έτος υπάρχει περίπτωση να μην ολοκληρωθεί και να περάσει η Ελλάδα σε ένα νέο πιο light μνημόνιο μετά τα μέσα του 2018, αφού θα προστεθούν στις συζητήσεις η συγκεκριμενοποίηση των μέτρων για το χρέος και το καθεστώς επιτήρησης της χώρας μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος.
Εάν συμβεί αυτό, τότε οι πρόωρες κάλπες το ερχόμενο φθινόπωρο είναι βέβαιο ότι θα στηθούν, με τον ΣΥΡΙΖΑ να σηκώνει και πάλι το λάβαρο της ρήξης με τους δανειστές, μπας και σώσει ότι μπορεί από τους τρεπόμενους εις φυγήν ψηφοφόρους. Έτσι, το μόνο που θα «πετύχει» είναι να φορτώσει την επόμενη κυβέρνηση και με ένα νέο μνημόνιο (εκτός από την μείωση του αφορολόγητου, των συντάξεων, τα υψηλά πλεονάσματα και την εποπτεία για δεκαετίες που έχει ήδη «χρεωθεί»), περιμένοντας στο περιθώριο ως αντιπολίτευση για να αρπάξει ξανά την ευκαιρία…
Facebook Comments