Στη ΔΕΘ ήταν πριν έναν χρόνο και κάτι όπου ο Αλέξης Τσίπρας υποσχόταν αλλαγή σελίδας στη χώρα, με ανάπτυξη, ελάφρυνση χρέους, QE και φοροελαφρύνσεις και σε καμία περίπτωση πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα. Ότι είπε και σε ότι δεσμεύθηκε, το ακριβώς αντίθετο έγινε για μία ακόμη φορά. 

Στο Βελλίδειο ο πρωθυπουργός υποσχόταν ότι η φετινή χρονιά θα είναι έτος ελαφρύνσεων για τους μικροϊδιοκτήτες, εξαγγέλλοντας επέκταση των απαλλαγών μέσα στο 2017, ενώ μίλησε για αντικατάστασή του ΕΝΦΙΑ από έναν δικαιότερο φόρο μέσα στην επόμενη διετία (έχουμε ήδη διανύσει τον… μισό δρόμο από τότε και ο «άδικος» φόρος,  όπως τον είχε χαρακτηρίσει με… πάθος ο κ. Τσίπρας, απλά συνεχίζεται.)

Και την ώρα που ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται και φέτος στη ΔΕΘ από το ίδιο βήμα, δίνοντας νέες υποσχέσεις για έξοδο από τα μνημόνια και επιστροφή στην ανάπτυξη, την ίδια στιγμή 2,8 εκατ. Έλληνες φορολογούμενοι θα ετοιμάζονται να πληρώσουν περίπου 2 δισ. ευρώ σε φόρους μόνο για τον μήνα Σεπτέμβριο, αφού θα έχουν στα χέρια τους τα ραβασάκια για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ ο οποίος παραμένει ο ίδιος όπως πέρσι χωρίς καμία από τις αλλαγές που είχε υποσχεθεί ο Τσίπρας, ενώ έως το τέλος του μήνα θα πρέπει να πληρωθεί και η δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος.

Και φυσικά, τα ραντεβού με την εφορία δεν σταματούν τον Σεπτέμβρη αφού ως 31 Οκτωβρίου πρέπει να πληρωθεί η 2η δόση ΕΝΦΙΑ, έως 30 Νοεμβρίου πρέπει να πληρωθεί η 3η και τελευταία δόση φόρου εισοδήματος, αλλά και η 3η δόση ΕΝΦΙΑ, έως 29 Δεκεμβρίου πρέπει να πληρωθεί η 4η δόση ΕΝΦΙΑ και τα τέλη κυκλοφορίας και έως 31 Ιανουαρίου πρέπει να πληρωθεί η 5η και τελευταία δόση ΕΝΦΙΑ. 

Σύνολο; 7,3 δισ. ευρώ. Το γεγονός ότι σχεδόν ένας στους τρεις φορολογούμενους δεν πλήρωσε εμπρόθεσμα την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος πρέπει να πει «κάτι» στην κυβέρνηση. Το πώς θα πληρωθούν όλα αυτά τη στιγμή που τα εισοδήματα έχουν μειωθεί από 35% έως 40% την περίοδο 2010 – 2016, είναι ένα καλό ερώτημα να τεθεί από κάποιον στον Έλληνα πρωθυπουργό στο Βελλίδειο… Αν και από μέσα του θα απαντήσει «από τις κατασχέσεις» (να σημειώσουμε πως αγγίζουν τις τελευταίες μέρες τις 1.000 την ημέρα αφού οι μηχανές κατασχέσεων μισθών, συντάξεων, ενοικίων και τραπεζικών λογαριασμών δουλεύουν στο φουλ).

Κατά τα άλλα το 2017 θα ήταν ένα έτος ελαφρύνσεων. Κατά τα άλλα ο κ. Τσίπρας θα υποσχεθεί και πάλι ανάπτυξη, την στιγμή που η φόρο-λαίλαπα συνεχίζεται ακάθεκτη.

Και όμως, η κυβέρνηση θα πρέπει να ανησυχεί για το πώς θα βρουν τα χρήματα οι φορολογούμενοι, αφού ο Σεπτέμβριος – ειδικά – είναι καθοριστικός για τον φετινό προϋπολογισμό, την στιγμή που τον Ιούλιο η υστέρηση στα φορολογικά έσοδα ήταν συνολικά 730 εκατ. ευρώ, με την «τρύπα» από το φόρο εισοδήματος να αγγίζει τα 340 εκατ. ευρώ. 

Μία νέα σημαντική υστέρηση θα χτυπήσει καμπανάκι για τον προϋπολογισμό αφού σημαντικές αποκλίσεις θα θέσουν υπό αμφισβήτηση όχι τόσο τον φετινό στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος που είναι σχετικά «χαμηλός» στο 1,75% αλλά τον στόχο του 2018 για 3,5%.

Και θυμόμαστε όλοι πολύ καλά τι έχουν πει οι δανειστές για τον στόχο του 2018… Αν φαίνεται ότι δεν «βγαίνει» τότε τα μέτρα για μείωση συντάξεων και μείωση του αφορολόγητου θα εφαρμοστούν «πακέτο» από 1η Ιανουαρίου του 2019…

Και πώς να «βγει». Ήδη όπως έχει γίνει γνωστό το 2018 οι φόροι θα αυξηθούν περαιτέρω λόγω της κατάργησης της έκπτωσης του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ στα νησιά, της κατάργησης της έκπτωσης φόρου λόγω ιατρικών δαπανών και του τέλους της έκπτωσης στην παρακράτηση φόρου, ενώ τα επιδόματα θα «εξορθολογιστούν».

Μ’ αυτά και μ’ αυτά, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να αποδώσουν το 2018 σχεδόν 1,2 δισ. περισσότερους έμμεσους και άμεσους φόρους από τους φετινούς. Τους οποίους φετινούς αδυνατούν ξεκάθαρα να πληρώσουν. Αυτό σημαίνει μόνο ένα πράγμα. Ο στόχος για το πλεόνασμα είναι… χλωμό να επιτευχθεί άρα μας περιμένουν και άλλα νέα μέτρα. Εκτός και αν ξαφνικά πλουτίσουμε από τις… λοταρίες που ξεκινά το ΥΠΟΙΚ!

Facebook Comments