Η εικόνα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, με μπανταρισμένο χέρι από το άστοχο χτύπημα του ψαροντούφεκου, από τις συνεχιζόμενες (άραγε μέχρι πότε και πού) θαλάσσιες διακοπές του μπορεί να προκάλεσε την θυμηδία του κόσμου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αλλά είναι άκρως ενδεικτικό της κατάστασης, που επικρατεί σήμερα στην οικονομία. Ο κ. Τσίπρας και οι κυβερνητικοί του σύντροφοι δυστυχώς δεν μπορούν να στοχεύσουν σωστά. Με αποτέλεσμα, ενόψει της πρωθυπουργικής ομιλίας στη ΔΕΘ και της έναρξης της γ’ αξιολόγησης (που κατά την άποψη των πλέον έγκυρων αναλυτών θα αποβεί κι η δυσκολότερη, καθώς δεν αποκλείεται να επιταχύνει και πολιτικές εξελίξεις), η οικονομία να καρκινοβατεί. Είναι βέβαιο, ότι αν δεν υπήρχε ο τουρισμός, που φέτος πάει σφαίρα, η κατάσταση θα ήταν άκρως απογοητευτική. Χάρις όμως στις γενναίες ενέσεις ρευστότητας από τον τουρισμό, που η συμμετοχή του φέτος θα ξεπεράσει κατά πολύ το 20% του ΑΕΠ, όπως εκτιμάται, για πρώτη χρονιά από το 2014, η οικονομία θα παρουσιάσει μικρή άνοδο, που όμως δεν θα είναι πάνω από 1-1,5%. Και τούτο διότι η προσπάθεια προσαρμογής μέσω υπερβολικών φόρων έχει εξαντλήσει την φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων.

Η μεθοδευμένη προσπάθεια της κυβέρνησης να καταστρέψει την μεσαία τάξη μέσω των φόρων υπήρξε αναμφίβολα πετυχημένη. Αλλά πλέον στρέφεται μπούμερανγκ εναντίον της κυβερνητικής πολιτικής. Και τούτο διότι παρά τις κατασχέσεις, τις απειλές, τους πλειστηριασμούς, τους εκβιασμούς του υπουργείου Οικονομικών και της Εφορίας, ο κόσμος, κι ιδίως η μεσαία τάξη, δεν μπορούν πλέον να πληρώσουν. Παρά το γεγονός ότι οι φόροι αυξήθηκαν τρομακτικά μέσα στο 2017, τα έσοδα από φόρους για πρώτη φορά από τότε που άρχισε η κρίση είναι πολύ κάτω από τους στόχους. Κι εφόσον η τάση αυτή συνεχιστεί, όπως αναμένεται, τους προσεχείς μήνες μέχρι τέλους του 2017, οπότε το Δημόσιο προσδοκά να εισπράξει άνω των 27 δις ευρώ, τότε ακόμα κι ο στόχος του 1,75% πρωτογενούς πλεονάσματος για φέτος θα αμφισβητηθεί, παρά την υπερσυγκράτηση των δαπανών, που όμως κάποια στιγμή θα πρέπει να δοθούν. Κάποια στιγμή το Δημόσιο θα πρέπει να πληρώσει αυτά που χρωστάει στους δικαιούχους και στους προμηθευτές του. Και τότε θα υπάρξει κατάρρευση. Εκτός κι αν η μείωση των δαπανών αγγίξει την «ιερή αγελάδα», το καθαυτό Δημόσιο, με τους άπειρους συμβασιούχους και μετακλητούς, που αυτή η κυβέρνηση συνεχίζει να διορίζει μαζικά. Αλλά όλοι στον ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζουν ότι από την στιγμή, που η κυβέρνηση τα βάλει με τους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνδικαλιστές, το τέλος της είναι βέβαιο.

Στη Θεσσαλονίκη «ο πρωθυπουργός δεν θα κάνει εξαγγελίες αλλά απολογισμό», δήλωσε χτες ο από τηλεοράσεως λαλίστατος υπουργός αναπληρωτής Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος. Λογικό, αφού κι αν υποσχόταν παροχές, ποιος θα τον πίστευε πλέον. Όταν νωπή είναι ακόμα η εξαγγελία για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, που 7 εκατ. έλληνες είδαν αιφνιδίως να αναρτάται την περασμένη Κυριακή, γεμίζοντας πολλούς εξ αυτών με απόγνωση. Παρά το γεγονός ότι ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τρύφων Αλεξιάδης νόμιζε, όπως δήλωσε, ότι η εξαγγελθείσα από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ κατάργηση του ΕΝΦΙΑ είναι «περσινά, ξινά σταφύλια». Το βέβαιο είναι ότι ο κόσμος δεν έχει να πληρώσει. Κι ότι κι αν του πει ο κ. Τσίπρας στη ΔΕΘ δεν θα τον εντυπωσιάσει. Όπως μικρή επίπτωση θα έχει η επίσκεψη του προέδρου της Γαλλίας Εμ. Μακρόν, που θα συνοδεύεται από πλήθος επιχειρηματιών, που μάλλον όμως θα έλθουν στην Ελλάδα για ταξίδι αναψυχής κι όχι φυσικά για να επενδύσουν στην Ελλάδα, με το πιο παράλογο και ληστρικό φορολογικό σύστημα στην Ευρώπη. Αλλωστε πότε ήταν η τελευταία πετυχημένη γαλλική επένδυση στην πατρίδα μας;

Εκ των πραγμάτων, η οικονομία χρειάζεται μια εντελώς διαφορετική πολιτική, που αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να εφαρμόσει. Πρέπει να ακολουθήσει το μοντέλο, που χτες ανέλυσε ο κύπριος υπουργός Οικονομικών Χρ. Γεωργιάδης. Εμείς βγήκαμε από τα μνημόνια, όπως είπε, γιατί δεν στηριχτήκαμε στα έσοδα από φόρους αλλά στη μείωση των κρατικών δαπανών και τις ιδιωτικές επενδύσεις. Γιατί η αύξηση των φόρων σε μια οικονομία, που βρίσκεται σε ύφεση, δεν αποδίδει. Αυτό που ξέρει ο κύπριος υπουργός, το γνωρίζουν όλοι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρώπης, κι όλες οι κυβερνήσεις της Ευρώπης. Εκτός της ελληνικής, που άγεται και φέρεται από τις αριστερές ιδεοληψίες της, την ανικανότητα της και τις εμμονές σε παρωχημένες συνταγές.

Facebook Comments