Axia Research: Μετά τη νίκη της ΝΔ η εμπιστοσύνη των επενδυτών στα ελληνικά assets ενισχύεται

5 λεπτά ανάγνωση
26 Ιουνίου 2023

Με την ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία και το νέο υπουργικό συμβούλιο, η Νέα Δημοκρατία αναμένεται να προχωρήσει γρήγορα στην ατζέντα της, σημειώνει η Axia Research.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε στη νικητήρια ομιλία του ότι “οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις θα προχωρήσουν γρήγορα αφού αυτό επέλεξε ο ελληνικός λαός και θα τιμήσω την επιλογή του”. Οι πρώτες νομοθετικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης θα πρέπει να φτάσουν στη νέα Βουλή τις επόμενες εβδομάδες. Σε κάθε περίπτωση, το άμεσο επίκεντρο παραμένει η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, όπως τονίζει.

Οι προσπάθειες της Νέας Δημοκρατίας τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουν αποφέρει αποτελέσματα, δίνοντας τη δυνατότητα στην Ελλάδα να επιτύχει ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης που ξεπερνούν τις μέσες επιδόσεις των χωρών της Ευρωζώνης, όπως επισημαίνει η επενδυτική τράπεζα. Δεδομένων των θετικών καταλυτών που έρχονται, όπως τα κεφάλαια του RRF, οι αυξημένες ιδιωτικές επενδύσεις, ο ισχυρότερος χρηματοοικονομικός τομέας και η πλεονεκτική θέση συγκεκριμένων τομέων όπως ο τουρισμός και η ενέργεια, η ελληνική οικονομία αναμένεται να διατηρήσει ισχυρή ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια. Επιπλέον, ο προϋπολογισμός προβλέπεται να διατηρήσει πρωτογενή πλεονάσματα, οδηγώντας σε μείωση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ. Για τον σκοπό αυτό, είναι πιθανό η Ελλάδα να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα νωρίτερα παρά αργότερα και πιθανότατα έως το δ’ τρίμηνο του 2023.

Η αναμενόμενη νίκη της Νέας Δημοκρατίας έχει ενισχύσει την εμπιστοσύνη στην αγορά, οδηγώντας σε θετική αντίδραση το Χρηματιστήριο. Τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου διαπραγματεύονται ήδη σαν η χώρα να έχει ανακτήσει το καθεστώς investment grade, με την απόδοση του 10ετούς να σημειώνει σημαντική πτώση, και να συγκρίνεται πλέον με τα ομόλογα χωρών που έχουν επενδυτική βαθμίδα.

Κούρταλη Ελευθερία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Metron Analysis: Στο 28,5% η ΝΔ, δεύτερη η ΕΛ.Α.Σ. με 15,2% – Κυριαρχία Μητσοτάκη – ο ΣΥΡΙΖΑ εκτός Βουλής

Την κυριαρχία της ΝΔ και τον περαιτέρω κατακερματισμό της αντιπολίτευσης με το

GPO: Στο 28,6% η ΝΔ – Στο 1,3% ο ΣΥΡΙΖΑ – Στο 4,7% η Κωνσταντοπούλου

Τις τάσεις συνολικής αναδιάταξης των συσχετισμών σε όλο τον χώρο της αντιπολίτευσης

Κυρ. Μητσοτάκης: «Επίσημο τέλος κάθε επιτήρησης – Αφήνουμε πίσω την επώδυνη παρένθεση της κρίσης»

«Η EE ανακοίνωσε, σήμερα, ότι η Ελλάδα τίθεται πλέον εκτός λίστας των