ΔΕΣΦΑ: Ενδιαφέρον συνεργασίας με τον TAP

4 λεπτά ανάγνωση
2 Ιουλίου 2013

Ενδιαφέρον συνεργασίας με τον αγωγό ΤΑΡ τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Αλβανία εξέφρασε ο διευθύνων σύμβουλος του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) Γιώργος Παπαρσένος, από το βήμα αναπτυξιακού συνεδρίου.

Ως γνωστόν, ο ΤΑΡ επελέγη την περασμένη εβδομάδα για να μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν μέσω Ελλάδας και Αλβανίας στην Ιταλία.

Το ενδιαφέρον του ΔΕΣΦΑ εντοπίζεται στη λειτουργία και συντήρηση του αγωγού σε ελληνικό και αλβανικό έδαφος, ενώ ο κ. Παπαρσένος εξέφρασε ενδιαφέρον και για μετοχική συμμετοχή στον αγωγό.

Ο ΔΕΣΦΑ βρίσκεται σε διαδικασία αποκρατικοποίησης (πωλείται το 66% των μετοχών) με μοναδικό υποψήφιο την εταιρεία φυσικού αερίου του Αζερμπαιτζάν, Socar.

Στις επενδύσεις του ΔΕΣΦΑ που βρίσκονται σε εξέλιξη περιλαμβάνεται η προσθήκη δυνατότητας αντίστροφης ροής στον αγωγό Βουλγαρίας- Ελλάδας. Ήδη έξι εταιρίες έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για τροφοδοσία της αγοράς των Βαλκανίων εφόσον λειτουργήσει αυτή η δυνατότητα, που αναμένεται στο τέλος του 2013. Σε πλήρη ανάπτυξη θα υπάρχει δυνατότητα διοχέτευσης έως και 3,5 δισ. κυβικών μέτρων αερίου τον χρόνο προς τη Βουλγαρία.

Εξάλλου, έχουν ξεκινήσει τα έργα κατασκευής της τρίτης δεξαμενής υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα.

Άφησε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άλμα τιμών σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο μετά την επίθεση στο South Pars – Συναγερμός στις αγορές

Άμεση ήταν η αντίδραση των ευρωπαϊκών αγορών ενέργειας στις εξελίξεις στη Μέση

ΔΕΣΦΑ: Κανένα ζήτημα εφοδιασμού με φυσικό αέριο, ευκαιρία για τη χώρα ο κάθετος διάδρομος

Η Ελλάδα δεν εισάγει φυσικό αέριο από την περιοχή του Κόλπου, συνεπώς

Φυσικό αέριο: Πάνω από 50% άνοδος σε μία εβδομάδα – Στα 50 ευρώ το TTF

Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη παραμένουν σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα,