Επιμένει η πίεση στην Apple παρά τη σχετική ανάκαμψη της Wall Street – Έχασε κεφαλαιοποίηση $640 δισ. μέσα σε τρεις μέρες

4 λεπτά ανάγνωση
8 Απριλίου 2025
Apple iPhone

Παρά τη μερική σταθεροποίηση που σημειώθηκε τη Δευτέρα στους βασικούς δείκτες της Wall Street, με τον Nasdaq να καταγράφει θετικό πρόσημο και τους S&P 500 και Dow Jones να απομακρύνονται από τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά, η μετοχή της Apple συνέχισε να υποχωρεί καταγράφοντας πτώση 3,7%. Πρόκειται για τη συνέχεια ενός τριήμερου sell-off, που έχει οδηγήσει τη συνολική πτώση της μετοχής στο 19%, “σβήνοντας” περίπου 638 δισ. δολάρια από τη χρηματιστηριακή της αξία.

Η Apple συγκαταλέγεται στις εταιρείες με τη μεγαλύτερη έκθεση στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-υπολοίπου κόσμου, κυρίως λόγω της εξάρτησής της από την κινεζική αγορά και την παραγωγή. Με τις κινεζικές εισαγωγές να επιβαρύνονται με δασμούς έως και 54%, η Apple αντιμετωπίζει διττή πίεση: είτε θα αυξήσει τις τελικές τιμές των προϊόντων, είτε θα απορροφήσει το κόστος, πλήττοντας τη λειτουργική της κερδοφορία.

Αναλυτές όπως ο Tim Long της Barclays προειδοποιούν ότι ενδεχόμενη απορρόφηση των επιβαρύνσεων θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση των καθαρών κερδών έως και 15%. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της UBS, η τιμή του iPhone ενδέχεται να αυξηθεί έως και κατά 30% (περίπου 350 δολάρια) αν μετακυλιστούν οι δασμοί στον καταναλωτή.

Η Apple εξετάζει αναδιάρθρωση της εφοδιαστικής της αλυσίδας, ώστε να μεταφέρει την παραγωγή σε αγορές χαμηλότερης δασμολόγησης. Ωστόσο, οι περιορισμοί σε Ινδία, Βιετνάμ και Ταϊλάνδη, όπου ήδη διατηρεί υποδομές, καθιστούν τη στρατηγική αναπροσαρμογή περίπλοκη και χρονοβόρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΝΤ: Παράδειγμα για άλλες χώρες η μεταρρύθμιση της φορολογικής διοίκησης στην Ελλάδα

Έκθεση του ΔΝΤ αναγνωρίζει τη μεταρρύθμιση της φορολογικής διοίκησης ως βασικό παράγοντα

Ενεργειακό σοκ στις αγορές: Brent και WTI εκτοξεύονται λόγω Ορμούζ και Μέσης Ανατολής

Ισχυρές πιέσεις συνεχίζουν να δέχονται οι διεθνείς αγορές ενέργειας.

ΟΟΣΑ: Στην Ελλάδα, η μεγαλύτερη αύξηση του εισοδήματος νοικοκυριών το δ’ τρίμηνο του 2025

Η Ελλάδα κατέγραψε τη μεγαλύτερη αύξηση πραγματικού κατά κεφαλήν εισοδήματος στον ΟΟΣΑ