Έσπασε το ψυχολογικό φράγμα των 800 μονάδων το ΧΑ – Νέα χαμηλά έτους και νέα χαμηλά 16 μηνών

5 λεπτά ανάγνωση
5 Ιουλίου 2022

Μεγάλες πιέσεις δέχθηκαν οι τιμές των μετοχών στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών με την αγορά να υποχωρεί βίαια κάτω από το ψυχολογικό φράγμα των 800 μονάδων, καταγράφοντας νέα χαμηλά έτους και νέα χαμηλά 16 μηνών.

Σε κλοιό πιέσεων βρέθηκαν και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ και η Wall Street άνοιξε σε αρνητικό έδαφος, εν μέσω εντεινόμενων ανησυχιών ότι οι επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες θα εκτροχιάσουν την παγκόσμια ανάπτυξη, οδηγώντας τις μεγαλύτερες οικονομίες σε ύφεση.

Στο στόχαστρο των πωλητών βρέθηκαν οι τραπεζικές μετοχές, ο δείκτης των οποίων υποχώρησε 9%, ενώ η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς μειώθηκε κατά 1,632 δισ. ευρώ σε σχέση με τη χθεσινή συνεδρίαση.

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 779,68 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 3,21%. Είναι το χαμηλότερο κλείσιμο από τη συνεδρίαση της 24ης Φεβρουαρίου 2021 (774,80 μονάδες).

Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 82,40 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 38.761.470 μετοχές.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 3,83%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 2,82%.

Πτωτικά κινήθηκαν οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης και τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Eurobank (-11,63%), της Πειραιώς (-10,89%), της Alpha Bank (-9,35%), Lamda Development (-4,54%), της Εθνικής (-4,48%) και της ΔΕΗ (-4,13%).

Με πτώση έκλεισαν όλοι οι επιμέρους δείκτες και τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι δείκτες των Τραπεζών (-9,00%) και της Υγείας (-6,04%).

Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν η Eurobank και η Alpha Bank διακινώντας 11.239.354 και 10.731.318 μετοχές, αντιστοίχως.

Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν ο ΟΠΑΠ με 9,180 εκατ. ευρώ και η Eurobank με 8,527 εκατ. ευρώ.

Ανοδικά κινήθηκαν 19 μετοχές, 105 πτωτικά και 16 παρέμειναν σταθερές.

Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές: Μπήτρος Συμμετοχών +13,46% και Lavipharm +4,86%.

Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές: Αγροτικός Οίκος Σπύρου -15,00% και Ιντρακάτ -11,73%.

Latest from Blog

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χρηματιστήριο: Δυναμική επιστροφή με αιχμή τις τράπεζες

Το Χρηματιστήριο αντέδρασε ανοδικά, με δυναμική επιστροφή αγοραστών στις συστημικές τράπεζες πριν

Τρίτη διαδοχική πτώση στο ΧΑ: “Βαρίδι” οι τράπεζες, ράλι σε ΟΤΕ

Το Χρηματιστήριο παρέμεινε υπό πίεση, με τις τράπεζες να οδηγούν τον ΓΔ

Χρηματιστήριο: Επενδυτική βαθμίδα και MSCI φέρνουν νέο κύμα κεφαλαίων

Μια νέα, ποιοτικότερη και σαφώς πιο μακροπρόθεσμη γενιά επενδυτών διαμορφώνεται για τα