Eurogroup: Ανοίγει ο δρόμος… για την εκταμίευση της δόσης του €1 δισ.

4 λεπτά ανάγνωση
7 Ιουλίου 2014

Ανοίγει σήμερα ο δρόμος για την εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ, καθώς συνεδριάζει το Eurogroup με αντικείμενο την πρόοδο στην υλοποίηση των μνημονιακών υποχρεώσεων της Ελλάδας.

Τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου ρίχνουν τώρα το βάρος στα υπόλοιπα έξι προαπαιτούμενα μέτρα (συνδέονται άρρηκτα με τη δεύτερη υπόδόση του 1 δισ. ευρώ) και κυβερνητικοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι είναι εφικτό να ολοκληρωθούν εντός του τρέχοντος μηνός.

Για την κυβέρνηση η υλοποίηση των προαπαιτούμενων θα αποτελέσει σαφές δείγμα αξιοπιστίας εν όψει και της επιστροφής των επικεφαλής της τρόικας στην Αθήνα, στις 9 Ιουλίου και για διάστημα περίπου επτά έως 10 ημερών.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών θα εξετάσουν, εκτός από την πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων, την εκτέλεση του προϋπολογισμού και τα δημοσιονομικά κενά που δημιουργούνται από τις αποφάσεις του ΣτΕ για τα μισθολογικά αιτήματα επαγγελματικών κλάδων (π.χ. ένστολοι).

Με την αξιολόγηση της τρόικας τον Ιούλιο συναρτάται η δόση του 1,8 δισ. ευρώ, από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους οι κεντρικές τράπεζες στην Ευρωζώνη.

Ειδικό βάρος πάντως έχουν οι διαπραγματεύσεις του φθινοπώρου για την 5η αναθεώρηση του μνημονίου, με δεδομένο ότι τότε αναμένεται να τεθεί και το θέμα της αναδιάρθρωσης του δημοσίου χρέους.

Άφησε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

S&P: Ενεργειακό σοκ φέρνει πληθωρισμό 5% – Κίνδυνος ύφεσης στην Ευρώπη – Στο επίκεντρο η Ελλάδα

Η ενεργειακή κρίση από τη Μέση Ανατολή ανατρέπει την ανάκαμψη της Ευρώπης,

Τράπεζα Πειραιώς: Σε περιβάλλον αυξημένων προκλήσεων η παγκόσμια οικονομία

Με τη σύρραξη στη Μέση Ανατολή να μετρά ήδη τρεις εβδομάδες και,

Στα €2,4 δισ. οι ελληνικές εξαγωγές προς τις ΗΠΑ το 2025

Σχεδόν αμετάβλητη παρέμεινε το 2025 η αξία των ελληνικών εξαγωγών προς τις