Η ΕΚΤ αποφασίζει για το ύψος της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών μέσω ELA

5 λεπτά ανάγνωση
6 Μαΐου 2015

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα αποφασίσει την Τετάρτη για το ύψος της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών από την Τράπεζα της Ελλάδος μέσω του έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας (ELA).

Η ΕΚΤ αύξανε το όριο του ELA σε εβδομαδιαία βάση από τον Φεβρουάριο, όταν σταμάτησε να αναχρηματοδοτεί απευθείας τις ελληνικές τράπεζες.

Χθες, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Ευκλείδης Τσακαλώτος συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, στη Φρανκφούρτη. Η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι κατά τη συνάντηση εξετάσθηκαν η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας και η κατάσταση των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες, χωρίς άλλες λεπτομέρειες.

Με ανάρτησή του στο Twitter, ο κ. Δραγασάκης σημείωσε ότι η συζήτηση ήταν εποικοδομητική και ότι η προοπτική της συμφωνίας είναι ρεαλιστική, προσθέτοντας ότι «προϋπόθεση είναι όλοι οι δρώντες να συμβάλλουν δημιουργικά προς την επίτευξή της και να υπάρξει συνεργασία για την αντιμετώπιση του προβλήματος της ρευστότητας».

Δημοσίευμα του πρακτορείου Ρόιτερς αναφέρει, επικαλούμενο πηγές της ΕΚΤ, ότι τα σκληροπυρηνικά στελέχη της, υπό την καθοδήγηση της γερμανικής κεντρικής τράπεζας, επιθυμούν να αυξηθεί το «κούρεμα» της αξίας των ελληνικών ομολόγων, τα οποία δίνονται ως ενέχυρα από τις τράπεζες (για τη χρηματοδότησή τους από την Τράπεζα της Ελλάδος), μετά τις πρόσφατες υποβαθμίσεις του αξιόχρεου της Ελλάδας και των τραπεζών της.

Μία πηγή της ΕΚΤ, σημειώνει το πρακτορείο, δήλωσε ότι δεν αναμένει το συμβούλιο της ΕΚΤ να προχωρήσει σε μία τέτοια δραματική αλλαγή, που θα έθετε τις ελληνικές τράπεζες σε άμεση δυσκολία, ενώ οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται.

Άφησε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.

Latest from Blog

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παγκόσμιο sell-off στα ομόλογα – Σενάρια αύξησης επιτοκίων από την ΕΚΤ λόγω ενέργειας

Σε τροχιά έντονης διόρθωσης κινούνται τα κρατικά ομόλογα παγκοσμίως.

Τελειώνει το εντυπωσιακό story των spreads των ομολόγων του Νότου;

Οι διαφορές των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων των χωρών του Νότου της

Γ. Στουρνάρας: «Πιθανότερη η μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ παρά η αύξηση τους»

H επόμενη κίνηση της ΕΚΤ είναι πιθανότερο να είναι μείωση παρά αύξηση