ΗΠΑ: Ψηφίστηκε το ν/σ για τον περιορισμό της παρακολούθησης τηλεφωνικών κλήσεων

6 λεπτά ανάγνωση
3 Ιουνίου 2015

Το νομοσχέδιο που θέτει τέλος στη συλλογή τηλεφωνικών κλήσεων των αμερικανών πολιτών ψήφισε την Τρίτη η αμερικανική Γερουσία, σε μια ψηφοφορία που ανέτρεψε την πολιτική της εθνικής ασφάλειας που είχε επιβληθεί λίγο μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2011.

Μετά από εβδομάδες αντιπαραθέσεων και διαφωνιών για το πώς να συνυπάρξει η προστασία των πολιτών με την πολιτική προστασίας από τρομοκρατικές πράξεις, η Γερουσία ψήφισε με 67 υπέρ και 32 κατά το νομοσχέδιο “Νόμος για την Ελευθερία των ΗΠΑ” (USA Freedom Act), που παρατείνει για μερικούς μήνες τη συλλογή δεδομένων από την NSA, ώστε να δοθεί χρόνος στις εταιρίες τηλεφωνίας να θέσουν σε εφαρμογή τα μέσα για την αποθήκευσή τους, πριν βάλει τέλος στη μαζική συλλογή των κλήσεων.

Το νομοσχέδιο θα αντικαταστήσει το άρθρο 215 του Πατριωτικού Νόμου (Patriot Act) – που εξέπνευσε στις 0:01 η ώρα την 1η Ιουνίου και το οποίο προσέφερε τη νομική βάση για τη συλλογή των μεταδεδομένων (χρόνος, διάρκεια, αριθμός κλήσης) όλων των τηλεφωνικών κλήσεων των αμερικανών πολιτών – με ένα άλλο το οποίο περιορίζει τη συλλογή αυτή σε απαραίτητες περιπτώσεις και μετά από συγκεκριμένη άδεια.

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είπε στο λογαριασμό του στο Τουίτερ ότι μόλις πάρει στα χέρια του το νομοσχέδιο από τη Γερουσία θα το υπογράψει, επικυρώνοντάς το. Σε δήλωσε χθες, είπε, “Μετά από μια περιττή καθυστέρηση και μία ασυγχώρητη διακοπή σε σημαντικές εθνικές αρχές ασφαλείας, η διοίκησή μου θα εργαστεί ταχύτατα για να εξασφαλίσει ότι οι επαγγελματίες της εθνικής μας ασφάλειας έχουν και πάλι την πλήρη σειρά των ζωτικής σημασίας εργαλείων που χρειάζονται για να συνεχίσουν να προστατεύουν τη χώρα”.

Η συλλογή δεδομένων τηλεφωνικών κλήσεων αποκαλύφθηκε τον Ιούνιο του 2013 με τα έγγραφα που διοχέτευσε στον Τύπο ο Έντουαρντ Σνόουντεν, πρώην τεχνικό της NSA, που γνωστοποίησε στους αμερικανούς το μέγεθος των κυβερνητικών προγραμμάτων ηλεκτρονικής παρακολούθησης και, ο οποίος τώρα ζει εξόριστος στη Ρωσία.

Άφησε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο πιο δημοφιλής σταρ του TikTok στον κόσμο εγκαταλείπει τις ΗΠΑ μετά την κράτησή του από το ICE

Ο Khaby Lame φέρεται να έχει παραβεί τους όρους της βίζας του

Metron Analysis: Στο 21,9% η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ

Ανετη πλειοψηφία με περισσότερες από 160 έδρες για τη Νέα Δημοκρατία, υποχώρηση

«Κλειδί» ο ρόλος της Αλεξανδρούπολης για τις ΗΠΑ

Ρόλο-κλειδί στο Ουκρανικό αναμένεται να παίξουν οι βάσεις των Ηνωμένων Πολιτειών στη