Η πολιτική των δασμών δεν φρενάρει το έλλειμμα των ΗΠΑ

3 λεπτά ανάγνωση
6 Μαΐου 2025

Το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ κατέγραψε νέο ιστορικό ρεκόρ τον Μάρτιο, παρά τις επιθετικές πολιτικές προστατευτισμού που εφαρμόζει ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου, το εμπορικό ισοζύγιο παρουσίασε έλλειμμα 140,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σημειώνοντας αύξηση 14% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Οι οικονομικοί αναλυτές ανέμεναν το έλλειμμα να κινηθεί χαμηλότερα, κοντά στα -137 δισ. δολάρια, βάσει των προβλέψεων της MarketWatch. Ωστόσο, η εκρηκτική άνοδος των εισαγωγών, οι οποίες έφτασαν τα 419 δισ. δολάρια, ξεπέρασε τις προσδοκίες και κατέδειξε την ανησυχία των εταιρειών για τους επικείμενους δασμούς.

Οι επιχειρήσεις έσπευσαν να ενισχύσουν τα αποθέματά τους, καθώς ο Τραμπ είχε ανακοινώσει πως θα επιβάλει ανταποδοτικούς δασμούς στις 2 Απριλίου, καλύπτοντας σχεδόν όλα τα εισαγόμενα προϊόντα. Αν και στη συνέχεια υπήρξε μερική αναδίπλωση, αυτή εξαιρούσε την Κίνα, η οποία παρέμεινε στο στόχαστρο των εμπορικών κυρώσεων.

Η αύξηση των εισαγωγών είχε άμεσο αντίκτυπο στο ΑΕΠ, το οποίο σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, παρουσίασε υποχώρηση 0,3% σε ετήσια βάση κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Latest from Blog

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χρηματιστήριο: Νέο sell-off με τραπεζικές πιέσεις – Στο 6,8% οι απώλειες της εβδομάδας

Σε έντονα αρνητικό κλίμα ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Η τεχνητή νοημοσύνη μπαίνει στα νοσοκομεία: Πώς αλλάζει τη διάγνωση και τη θεραπεία

Η τεχνητή νοημοσύνη μεταμορφώνει με ταχύ ρυθμό τον τομέα της υγείας, εισάγοντας

Ενεργειακός συναγερμός στις ΗΠΑ: Οι οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου στο Ιράν

Η κλιμάκωση της σύγκρουσης με το Ιράν δημιουργεί ένα νέο, σύνθετο οικονομικό