Κοντά σε εξαίρεση από τους δασμούς η Ε.Ε.;

5 λεπτά ανάγνωση
22 Μαρτίου 2018

Πιο ευοίωνες προοπτικές για έναν συμβιβασμό ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ στο θέμα των δασμών διακρίνουν οι αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες.

Ύστερα από τις επαφές, που είχε τις δύο προηγουμένες ημέρες στην Ουάσινγκτον, η Επίτροπος Εμπορίου, Σεσίλια Μάλμστρομ δήλωσε σήμερα πως ελπίζει οι ΗΠΑ να εξαιρέσουν τελικά τα κράτη μέλη της κοινότητας από την απόφαση για δασμούς 25% στις εισαγωγές χάλυβα και 10% στις εισαγωγές αλουμινίου. Όπως ανέφερε ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου η συνάντησή της με τον υπουργό Εμπορίου, Γουίλμπουρ Ρος ήταν εποικοδομητική.

«Ελπίζω ότι ο υπουργός θα προτείνει την εξαίρεση της ΕΕ συνολικά στον πρόεδρο. Ο πρόεδρος Τραμπ θα κάνει μια ανακοίνωση για πιθανές εξαιρέσεις. Αναμένουμε ότι θα είμαστε σε αυτή τη λίστα» είπε χαρακτηριστικά στους Ευρωβουλευτές. «Είναι ο πρόεδρος που το αποφασίζει αυτό… αλλά αναμένουμε ότι ο υπουργός Ρος θα εισηγηθεί να εξαιρεθεί στο σύνολό της η ΕΕ» συμπλήρωσε.
Από την πλευρά του και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Γίρκι Κατάινεν σημείωσε ότι αναμένει πολύ γρήγορα μία εξαίρεση. «Η Μάλμστρομ είχε μία πολύ καλή επίσκεψη στην Ουάσινγκτον, που φαίνεται να αποδίδει καρπούς» δήλωσε στο Bloomberg. «Έχουμε πολύ καλές πιθανότητες να οδηγηθούμε σε λύση του θέματος και σταθεροποίηση» πρόσθεσε.

Η αισιοδοξία των Βρυξελλών για τους δασμούς έρχεται σε μία περίοδο, κατά την οποία ανοίγει νέα ευρω-αμερικανική διαμάχη για τον ψηφιακό φόρο στους τεχνολογικούς κολοσσούς, αλλά και την ώρα που η κυβέρνηση Τραμπ ετοιμάζεται να ανακοινώσει την επιβολή νέων δασμών ύψους 50 δισ. δολαρίων σε εισαγωγές της Κίνας. 

Άφησε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Κίνα και οι προκλήσεις της βιώσιμης ανάπτυξης

Η Κίνα συνεχίζει να αναπτύσσεται, αλλά με σαφώς χαμηλότερους ρυθμούς σε σχέση

Η ανάπτυξη συνεχίζεται, οι ανισορροπίες επιμένουν στην παγκόσμια οικονομία

Η παγκόσμια οικονομία κινείται σε μια φάση εύθραυστης ανάπτυξης, όπου η ανθεκτικότητα

ΗΠΑ: Απειλούν με δασμούς 200% στα κρασιά και τις σαμπάνιες της Γαλλίας

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απείλησε χθες Δευτέρα να προχωρήσει στην επιβολή