Μείωση 2,4% του πληθωρισμού στη χονδρική τον Αύγουστο

4 λεπτά ανάγνωση
30 Σεπτεμβρίου 2024

Αισθητά πτωτικές τάσεις έδειξε εκ νέου ο πληθωρισμός στη χονδρική αγορά της χώρας τον Αύγουστο, μετά τη στασιμότητα του Ιουλίου.

Ειδικότερα, όπως ενημέρωσε η ΕΛΣΤΑΤ, ο Γενικός Δείκτης Τιμών Παραγωγού στη Βιομηχανία τον Αύγουστο παρουσίασε μείωση 2,4% έναντι μείωσης 8,3% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του έτους 2023 με το 2022.

Σημειώνεται ότι τον Ιούλιο οι τιμές παραγωγού είχαν παρουσιάσει οριακή αύξηση 0,1% ετησίως.

Σε μεγάλο βαθμό η υποχώρηση 2,4% του ετήσιου ρυθμού του δείκτη παραγωγού προέκυψε λόγω της μείωσης των τιμών της ενέργειας κατά 2%, με τις τιμές στην παραγωγή οπτάνθρακα και προϊόντων διύλισης πετρελαίου να εμφανίζουν τις μεγαλύτερες πτώσεις.

Από την άλλη, οι τιμές στα κεφαλαιουχικά αγαθά εμφάνισαν αύξηση 2,1%, στα διαρκή καταναλωτικά αγαθά κατά 1,8%, στα μη διαρκή κατά 2,3% και στα ενδιάμεσα αγαθά κατά το οριακό 0,2%.

Κατά τα άλλα, ο Γενικός Δείκτης κατά τον μήνα Αύγουστο 2024, σε σύγκριση με τον δείκτη του Ιουλίου 2024, παρουσίασε αύξηση 0,5% έναντι αύξησης 3% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του έτους 2023.

Ο μέσος Γενικός Δείκτης του δωδεκαμήνου Σεπτεμβρίου 2023 – Αυγούστου 2024, σε σύγκριση με τον μέσο Γενικό Δείκτη του δωδεκαμήνου Σεπτεμβρίου 2022 – Αυγούστου 2023, παρουσίασε μείωση 4,4% έναντι αύξησης 3,1% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των προηγούμενων δωδεκαμήνων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Eurostat: Στο 4,6% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Απρίλιο

Στο 4,6% διαμορφώθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Απρίλιο του 2026,

Νέο κύμα ακρίβειας προ των πυλών – Τι θα ισχύσει με τον πληθωρισμό

Αντιμέτωπα με νέες αυξήσεις σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες αναμένεται να βρεθούν

Αγορές σε συναγερμό: Πετρέλαιο στα $110 και φόβοι για νέα παγκόσμια κρίση

Σε ένα εξαιρετικά εύθραυστο περιβάλλον κινούνται πλέον οι διεθνείς αγορές.