Μικρότερο όριο για την προστασία της πρώτης κατοικίας θέλουν οι Θεσμοί

6 λεπτά ανάγνωση
23 Ιανουαρίου 2019

Αποφασισμένοι να πιέσουν για να μειωθεί το όριο της αξίας της πρώτης κατοικίας που προστατεύεται, σε σύγκριση με το ισχύον σήμερα στο πλαίσιο του ν. Κατσέλη, εμφανίσθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι θεσμοί κατά τις επαφές που είχαν χθες με τραπεζίτες και κυβέρνηση. Το σημερινό όριο ανέρχεται στις 280.000 ευρώ (για οικογένεια με τρία τέκνα) και η κυβέρνηση προτείνει ως όριο τις 250.000 ευρώ, ποσό που θεωρείται υπερβολικό τόσο από τις τράπεζες όσο και από τους θεσμούς. Οι τράπεζες προτείνουν ως όριο τις 100.000 ευρώ.

Τα κόκκινα δάνεια είναι το μείζον θέμα αυτής της αξιολόγησης, που ξεκίνησε επισήμως χθες, με συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομίας Γιάννη Δραγασάκη, του υπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ Δημήτρη Λιάκου και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη με τους επικεφαλής των θεσμών. Η διαπραγμάτευση ξεκίνησε με μια γενική επισκόπηση των εκκρεμών θεμάτων και στη συνέχεια μπήκε το χρηματοπιστωτικό στο τραπέζι.

Σε ό,τι αφορά τη μείωση των κόκκινων δανείων, οι θεσμοί φέρονται να υποστηρίζουν την παράλληλη προώθηση της πρότασης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) για ένα Σχήμα Προστασίας Ενεργητικού με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, καθώς και αυτής της Τράπεζας της Ελλάδος για τη δημιουργία ειδικού οχήματος με χρήση του αναβαλλόμενου φόρου. Το θέμα συζητήθηκε και κατά τη συνάντηση που είχε προχθές το βράδυ ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας με τους επικεφαλής των θεσμών. Οι τελευταίοι αναγνώρισαν, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι οι τράπεζες πρέπει να έχουν δυνατότητα πρόσβασης και στα δύο σχήματα και να επιλέξουν αυτό που προτιμούν. Αυτή την ιδέα φέρεται να προωθεί και ο κ. Στουρνάρας. Ωστόσο, ο κ. Τσακαλώτος έχει αναφέρει στο παρελθόν ότι το υπουργείο προωθεί βασικά την πρόταση του ΤΧΣ, χωρίς να αποκλείει να προστεθεί στη συνέχεια και η πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος, καθώς το ένα μοντέλο δεν αποκλείει το άλλο.

Άφησε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Κίνα και οι προκλήσεις της βιώσιμης ανάπτυξης

Η Κίνα συνεχίζει να αναπτύσσεται, αλλά με σαφώς χαμηλότερους ρυθμούς σε σχέση

Η επικίνδυνη εμμονή του Τραμπ με τον Πάουελ – Το τέλος της Fed όπως την γνωρίζαμε;

Η τελευταία εξέλιξη σε μια μακροχρόνια προσπάθεια του Τραμπ  για μεγαλύτερο έλεγχο

Η Ελληνική οικονομία στο κατώφλι του 2026: Προκλήσεις, ευκαιρίες και τί σημαίνουν για τον πολίτη

Η ελληνική οικονομία εισέρχεται σε νέα φάση, καθώς έχει καταρτιστεί το Μεσοπρόθεσμο