Νέες μειώσεις επιτοκίων από Fed και ΕΚΤ

4 λεπτά ανάγνωση
23 Αυγούστου 2024

Όλες οι ενδείξεις ενισχύουν την πιθανότητα για διπλή μείωση του κόστους δανεισμού, δηλαδή τόσο από την Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) όσο και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Τουλάχιστον αυτό προκύπτει από τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη.

Ωστόσο, η προσοχή όλων είναι στραμμένη στην ομιλία του προέδρου της αμερικανικής τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ, σήμερα Παρασκευή στο ετήσιο οικονομικό συμπόσιο στο Τζάκσον Χολ, αναμένοντας κάποιες ενδείξεις για την πολιτική που θα ακολουθήσει η Fed τους επόμενους μήνες.

Ορισμένοι παρατηρητές αναμένουν από τον Πάουελ να μην προχωρήσει σε συγκεκριμένες προβλέψεις για τον Σεπτέμβριο, αλλά να επαναλάβει τη σημασία της παρακολούθησης της απασχόλησης, καθώς η αγορά εργασίας δείχνει σημάδια αποδυνάμωσης.

Βέβαια, οι αξιωματούχοι της Fed τον προηγούμενο μήνα έκλιναν στην πλειοψηφία τους υπέρ της μείωσης των επιτοκίων στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, ενώ αρκετοί ήταν πρόθυμοι να προχωρήσουν ήδη από τότε σε μια μείωση του κόστους δανεισμού, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης στις 30-31 Ιουλίου.

Σύμφωνα πάντως με αναλυτές, οι πιθανότητες να ακουστεί δια στόματος του ισχυρού τραπεζίτη κάποια εντυπωσιακή είδηση φαίνονται ελάχιστες.

Εξάλλου, η αγορά έχει ήδη προεξοφλήσει ότι η Fed θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο, και πιθανότατα θα συνεχίσει να τα μειώνει μέχρι το τέλος του έτους και εντός του 2025.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΚΤ: «Πάγωμα» επιτοκίων στο 2,5% – Τί σημαίνει για δάνεια και οικονομία

Η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκιά της, επιλέγοντας στάση αναμονής μετά τις

Επιτόκια: Παύση από τη Fed, στο επίκεντρο η ΕΚΤ – Ο πληθωρισμός κρατά ανοιχτές τις αυξήσεις

Η Fed κράτησε τα επιτόκια στο 3,75%–4%, επιλέγοντας να περιμένει περισσότερα στοιχεία

Fed, ΕΚΤ και BoJ στη σκιά του πετρελαίου – Η εβδομάδα που κρίνει επιτόκια και αγορές

Η Fed, η ΕΚΤ και η Τράπεζα της Ιαπωνίας αποφασίζουν αυτή την