Societe Generale: Όλα “τελειώνουν” τον Μάρτιο…

4 λεπτά ανάγνωση
30 Ιανουαρίου 2017

Το άτυπο χρονοδιάγραμμα για ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είναι τα μέσα Φεβρουαρίου, αλλά οι αρχές Μαρτίου αποτελούν το πραγματικό «περιθώριο», ώστε να μην μπλέξει η Ελλάδα στις απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις σε χώρες της ΕΕ, σημειώνει σε έκθεσή της η Societe Generale.

Εάν η αξιολόγηση δεν κλείσει σύντομα, η επόμενη ημερομηνία-ορόσημο είναι τα μέσα Ιουλίου, καθώς η Ελλάδα μπορεί να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες ως τότε, αλλά θα δυσκολευτεί να αποπληρώσει χρέος ύψους 8 δισ. ευρώ που ωριμάζει τον Ιούλιο.

Ο οίκος επιμένει στην εκτίμηση ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα θα είναι συμβολική ή καθαρά τεχνική, κάτι που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο το τρίτο πρόγραμμα.

Εκτιμά ότι οι εντάσεις ενδέχεται να παραμείνουν περιορισμένες. Ωστόσο, όσο οι ηγέτες της ΕΕ δεν συμφωνούν σε μεγάλη ελάφρυνση του χρέους, η Ελλάδα δεν θα μπορεί να αυτοχρηματοδοτηθεί στις αγορές με λογικά επιτόκια και ως εκ τούτου, θα πρέπει να αναζητήσει ακόμη ένα πρόγραμμα, ρισκάροντας να πυροδοτήσει ξανά φόβους για Grexit, σημειώνει.

Τονίζει δε ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος δεν στέλνουν καλό μήνυμα. Όπως αναφέρει, δεν αλλάζουν σημαντικά την τροχιά του ελληνικού χρέους. Ωστόσο, το γεγονός ότι ακόμη και τα συμβολικά μέτρα «πάγωσαν» για έναν μήνα δείχνει τη διστακτικότητα των Ευρωπαίων για πραγματική ελάφρυνση χρέους, στέλνοντας μήνυμα και για τις συζητήσεις των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. 

Άφησε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το κόστος Τσίπρα στο τραπεζικό σύστημα

Τον Ιανουάριο του 2015, οι ελληνικές τράπεζες δεν χρησιμοποιούσαν καθόλου τον μηχανισμό

MSCI: Τί σημαίνει η αναβάθμιση της Ελλάδας σε ανεπτυγμένη αγορά

Η αναβάθμιση από τον MSCI σε ανεπτυγμένες αγορές προσελκύει επενδύσεις και βελτιώνει

Επιτόκια Fed και ECB: Τί σημαίνουν για την Ελλάδα, δάνεια και ανάπτυξη

Οι αποφάσεις επιτοκίων από FED και ΕΚΤ επηρεάζουν άμεσα δάνεια, επενδύσεις, ανάπτυξη