Spiegel: Χαμηλότερους στόχους πλεονασμάτων εξετάζουν οι δανειστές

3 λεπτά ανάγνωση
24 Ιουλίου 2015

Χαλάρωση της λιτότητας, μέσω χαμηλότερων στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα για τα επόμενα χρόνια, εξετάζουν οι θεσμοί, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel».

Όπως αναφέρεται, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ΕΚΤ, το ΔΝΤ και ο ΕΜΣ συμφωνούν ότι η Ελλάδα δεν θα επιτύχει τον στόχο του 1% του ΑΕΠ για το πρωτογενές πλεόνασμα στο τρέχον έτος λόγω της ήδη επιβαρυμένης οικονομίας της.

Παράλληλα, πάντα σύμφωνα με το Spiegel, για το 2016 θα ήταν έτοιμοι να δεχθούν πλεόνασμα ύψους 1% αντί του προγραμματισμένου 2%. Το ίδιο θα συμβεί και τα επόμενα χρόνια, καθώς οι θεσμοί δεν επιθυμούν να οξύνουν περισσότερο την ύφεση.

Ωστόσο, σύμφωνα με το δημοσίευμα κάτι τέτοιο ενδέχεται να θέσει ωστόσο υπό αμφισβήτηση την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους, από την οποία εξαρτά την συμμετοχή του στο πρόγραμμα βοήθειας ειδικά το ΔΝΤ, ενώ θα πυροδοτήσει τη συζήτηση σχετικά με το αν τελικά η χώρα εξακολουθεί να χρειάζεται ένα «κούρεμα» του χρέους της.

Άφησε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

UBS: Το εντυπωσιακό comeback των ελληνικών ομολόγων

Από «παράδειγμα προς αποφυγή» στις διεθνείς αγορές χρέους, η Ελλάδα έχει εξελιχθεί

Δημοσιονομικοί κανόνες ΕΕ: επιστροφή στη λιτότητα ή «ευελιξία» για επενδύσεις;

Η συζήτηση για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ έχει επανέλθει δυναμικά

Focus: Η Γερμανία μπορεί να διδαχθεί από την Ελλάδα στα θέματα κράτους πρόνοιας

Να διδαχθεί από την Ελλάδα στα θέματα κράτους πρόνοιας, καλεί το περιοδικό