Spiegel: Χαμηλότερους στόχους πλεονασμάτων εξετάζουν οι δανειστές

3 λεπτά ανάγνωση
24 Ιουλίου 2015

Χαλάρωση της λιτότητας, μέσω χαμηλότερων στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα για τα επόμενα χρόνια, εξετάζουν οι θεσμοί, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel».

Όπως αναφέρεται, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ΕΚΤ, το ΔΝΤ και ο ΕΜΣ συμφωνούν ότι η Ελλάδα δεν θα επιτύχει τον στόχο του 1% του ΑΕΠ για το πρωτογενές πλεόνασμα στο τρέχον έτος λόγω της ήδη επιβαρυμένης οικονομίας της.

Παράλληλα, πάντα σύμφωνα με το Spiegel, για το 2016 θα ήταν έτοιμοι να δεχθούν πλεόνασμα ύψους 1% αντί του προγραμματισμένου 2%. Το ίδιο θα συμβεί και τα επόμενα χρόνια, καθώς οι θεσμοί δεν επιθυμούν να οξύνουν περισσότερο την ύφεση.

Ωστόσο, σύμφωνα με το δημοσίευμα κάτι τέτοιο ενδέχεται να θέσει ωστόσο υπό αμφισβήτηση την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους, από την οποία εξαρτά την συμμετοχή του στο πρόγραμμα βοήθειας ειδικά το ΔΝΤ, ενώ θα πυροδοτήσει τη συζήτηση σχετικά με το αν τελικά η χώρα εξακολουθεί να χρειάζεται ένα «κούρεμα» του χρέους της.

Άφησε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέα ανησυχία στις αγορές για πληθωρισμό και επιτόκια από Fed και ΕΚΤ

Έντονος προβληματισμός επιστρέφει στις διεθνείς αγορές.

Εκτινάχθηκε το κόστος δανεισμού – Πιέσεις σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Ιαπωνία

Ισχυρές πιέσεις καταγράφονται στις διεθνείς αγορές ομολόγων.

Eurostat: Στο 4,6% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Απρίλιο

Στο 4,6% διαμορφώθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Απρίλιο του 2026,