Στο 2,7% υποχώρησε ο πληθωρισμός τον Απρίλιο

4 λεπτά ανάγνωση
2 Μαΐου 2025

Επιβράδυνση κατέγραψε ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ελλάδα τον περασμένο Απρίλιο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στο 2,7%, σημαντικά μειωμένος σε σύγκριση με το 3,1% του Μαρτίου και το 3,2% του Απριλίου του 2024.

Παράλληλα, στην ευρωζώνη, ο πληθωρισμός παρέμεινε σταθερός στο 2,2% για τον Απρίλιο, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση (flash estimate) της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής. Η διατήρηση του επιπέδου αυτού ενισχύει τις προσδοκίες για πιθανή χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής εκ μέρους της ΕΚΤ, εφόσον διατηρηθεί ο έλεγχος του πληθωρισμού εντός στόχου.

Αναλύοντας τους βασικούς παράγοντες που συνθέτουν τον πληθωρισμό, οι υπηρεσίες συνέχισαν να καταγράφουν τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση, φτάνοντας στο 3,9%, από 3,5% τον Μάρτιο. Ακολουθούν τα είδη διατροφής, το αλκοόλ και τα προϊόντα καπνού, με ετήσια αύξηση 3%, από 2,9% τον προηγούμενο μήνα.

Στον αντίποδα, τα βιομηχανικά αγαθά πλην της ενέργειας παρέμειναν αμετάβλητα στο 0,6%, ενώ η ενέργεια συνέχισε να ασκεί αποπληθωριστικές πιέσεις, σημειώνοντας πτώση -3,5%, έναντι -1% τον Μάρτιο.

Η συνολική εικόνα δείχνει ότι ο πληθωρισμός στην Ελλάδα και την ευρωζώνη κινείται προς σταθεροποίηση, αν και οι διακυμάνσεις στους επιμέρους δείκτες υπογραμμίζουν ότι η οικονομική πίεση στους καταναλωτές παραμένει άνισα κατανεμημένη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Προειδοποίηση Moody’s για Ελλάδα: Ο κίνδυνος πολιτικής αστάθειας επιστρέφει

Σήμα κινδύνου για την ελληνική οικονομία εκπέμπει η Moody’s Analytics.

Παγκόσμιος συναγερμός στις αγορές: Πετρέλαιο, πληθωρισμός και ομόλογα πυροδοτούν νέο κύμα πιέσεων

Σε νέα φάση έντονης αναταραχής εισέρχονται οι διεθνείς αγορές.

Φθηνότερο ρεύμα υπόσχονται οι ΑΠΕ

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε συνδυασμό με μπαταρίες είναι, πλέον, φθηνότερες από