Στο 3,2% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο

3 λεπτά ανάγνωση
1 Μαρτίου 2024

Αμετάβλητος διατηρήθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον περασμένο μήνα, ενώ σε επίπεδο ευρωζώνης εμφάνισε μεν επιβράδυνση αλλά όχι στο βαθμό που περίμεναν οι αναλυτές.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat, o Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) στην Ελλάδα αυξήθηκε με ρυθμό 3,2% ετησίως τον Φεβρουάριο όσο και τον περασμένο μήνα, όταν είχε επιβραδύνει τότε από το 3,7% του Δεκεμβρίου. Σε σύγκριση μήνα ο δείκτης εμφάνισε ανεπαίσθητη αύξηση κατά 0,1% από τον Ιανουάριο.

Σε επίπεδο ευρωζώνης, ο ΔΤΚ έτρεξε με 2,6% ετησίως μετά το 2,8% του Ιανουαρίου, ωστόσο η μέση εκτίμηση των αναλυτών περίμενε μία υποχώρηση στο 2,5%.

Παρόμοια ήταν η τάση και στο επίπεδο των υποκείμενων πληθωριστικών πιέσεων, με το δομικό μέρος του δείκτης να επιβραδύνει μεν αλλά όχι όσο προέβλεπε η αγορά.

Συγκεκριμένα, εξαιρουμένων των ευμετάβλητων τιμών στους κλάδους των τροφίμων και της, ο δομικός ΔΤΚ στην ευρωζώνη αυξήθηκε με ρυθμό 3,1% ετησίως τον περασμένο μήνα μετά το 3,3% του Ιανουαρίου, αλλά έχασε την εκτίμηση των αναλυτών για μεγαλύτερη επιβράδυνση στο 2,9%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέο κύμα ακρίβειας προ των πυλών – Τι θα ισχύσει με τον πληθωρισμό

Αντιμέτωπα με νέες αυξήσεις σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες αναμένεται να βρεθούν

Αγορές σε συναγερμό: Πετρέλαιο στα $110 και φόβοι για νέα παγκόσμια κρίση

Σε ένα εξαιρετικά εύθραυστο περιβάλλον κινούνται πλέον οι διεθνείς αγορές.

Προειδοποίηση Moody’s για Ελλάδα: Ο κίνδυνος πολιτικής αστάθειας επιστρέφει

Σήμα κινδύνου για την ελληνική οικονομία εκπέμπει η Moody’s Analytics.