Στο 3,7% ο πληθωρισμός τον Ιούλιο – Eurostat

3 λεπτά ανάγνωση
20 Αυγούστου 2025

Η Eurostat επιβεβαίωσε τα οριστικά στοιχεία για τον πληθωρισμό του Ιουλίου, με τον δείκτη τιμών καταναλωτή να δείχνει σταθερότητα στην ευρωζώνη, αλλά και επιμονή των πιέσεων στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη παρέμεινε στο 2% σε ετήσια βάση, ίδιο ποσοστό με τον Ιούνιο, επιβεβαιώνοντας την προκαταρκτική εκτίμηση.

Για την Ελλάδα, η εικόνα είναι ελαφρώς πιο αρνητική, καθώς ο πληθωρισμός «σκαρφάλωσε» στο 3,7%, έναντι 3,6% τον Ιούνιο, στοιχείο που την τοποθετεί πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο ετήσιος δείκτης διαμορφώθηκε στο 2,4%, καταγράφοντας μικρή αύξηση από το 2,3% του Ιουνίου.

Οι χώρες με τους χαμηλότερους ρυθμούς πληθωρισμού ήταν η Κύπρος (0,1%), η Γαλλία (0,9%) και η Ιρλανδία (1,6%), ενώ σταθερά «πρωταθλήτριες» στις αυξήσεις τιμών παραμένουν η Ρουμανία (6,6%), η Εσθονία (5,6%) και η Σλοβακία (4,6%).

Σύμφωνα με τη Eurostat, σε σχέση με τον Ιούνιο, ο πληθωρισμός υποχώρησε σε 8 κράτη-μέλη, διατηρήθηκε αμετάβλητος σε 6 και ενισχύθηκε σε 13, καταδεικνύοντας μια μικτή εικόνα στην πορεία των τιμών στην ΕΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ευρώπη: Σκιά επιβράδυνσης στην ανάπτυξη – Πιέσεις από ενέργεια και επιτόκια

Αυξανόμενη ανησυχία προκαλούν οι ενδείξεις επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρωζώνη.

Ενέργεια και επιχειρήσεις: Άνοδος κόστους και φόβοι για πληθωρισμό

Η αγορά ενέργειας εισέρχεται σε νέα φάση έντασης, με το ενεργειακό κόστος

FED: Σε κρίσιμο σταυροδρόμι τα επιτόκια – Τί περιμένουν οι αγορές

Σε κρίσιμο σημείο βρίσκονται τα επιτόκια της Federal Reserve.