Το ΕΤΕΑ σπάει ομόλογα 100 εκατ. για να πληρώσει τις επικουρικές του Ιουνίου

3 λεπτά ανάγνωση

Εισήγηση-βόμβα για ρευστοποίηση 100 εκατ. ευρώ από τα κουρεμένα ομόλογα προκειμένου να πληρωθούν οι επικουρικές συντάξεις του Ιουνίου καλείται να επικυρώσει το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης που συνεδριάζει εκτάκτως τη Δευτέρα στη 1 μετά το μεσημέρι.

Η εισήγηση –σύμφωνα με το περιεχόμενο της ημερήσιας διάταξης που αποκαλύπτει ο Ελεύθερος Τύπος- αναφέρει επί λέξει «αποδέσμευση κεφαλαίων από την Τράπεζα της Ελλάδος» και το ποσό που προτείνεται να αποδεσμευτεί είναι 100 εκατ. ευρώ.

Η τρέχουσα τιμή στην οποία θα γίνει η ρευστοποίηση είναι 22 ευρώ, ενώ η τιμή κτήσης των τίτλων ήταν 29 ευρώ. Το σπάσιμο των ομολόγων δηλαδή θα γίνει με ζημιά της τάξης του 25%. 

Η ρευστότητα που διαθέτει το Ταμείο δεν επαρκεί για να πληρωθούν οι επικουρικές συντάξεις, καθώς χρειάζεται 260 εκατ. ευρώ και μπορεί να εξασφαλίσει μόνο τα 160 εκατ. Η λύση που προκρίθηκε από τη νέα διοίκηση με τη σχετική εισήγηση είναι να προχωρήσει σε ρευστοποίηση μέρους των ομολόγων που διατηρεί στο Κοινό Κεφάλαιο της Τράπεζας της Ελλάδος, μέχρι του ύψους των 100 εκατ. ευρώ. Σε διαφορετική περίπτωση η πληρωμή των συντάξεων δεν είναι εξασφαλισμένη, καθώς και το υπουργείο Εργασίας αδυνατεί να βρει πόρους!

Άφησε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.

Latest from Blog

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ελληνικά ομόλογα: Ανθεκτική άμυνα στον παγκόσμιο «σεισμό» από την Ιαπωνία

Παρά το ισχυρό σοκ που προκάλεσε η αναταραχή στην αγορά ομολόγων της

Αγορές και αξιολογήσεις στο επίκεντρο: Ο Μάρτιος κρίνει το επόμενο βήμα της ελληνικής οικονομίας

Η επιτυχημένη πρώτη έξοδος της Ελλάδας στις αγορές για το 2026 δεν

Barclays: Επιλεκτικό bond picking στην Ευρωζώνη – Σταθερά στα top picks τα ελληνικά ομόλογα

Πιο επιλεκτική στάση απέναντι στα ομόλογα της Ευρωζώνης καλεί τους επενδυτές να