YΠΟΙΚ: Θέσαμε το θέμα των συντάξεων- τον Νοέμβριο η έκθεση

5 λεπτά ανάγνωση
14 Σεπτεμβρίου 2018

Ολοκληρώθηκαν σήμερα οι συζητήσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των θεσμών, στο πλαίσιο της μεταπρογραμματικής παρακολούθησης.

Στη διάρκειά τους, ανταλλάχθηκαν πληροφορίες και στοιχεία αναφορικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας και των μεταρρυθμίσεων, ιδιαίτερα εκείνων που έχουν από κοινού συμφωνηθεί να υλοποιηθούν κι έχουν παράλληλα καταγραφεί και προτεραιοποιηθεί στην αναπτυξιακή στρατηγική της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, το οικονομικό επιτελείο έθεσε το ζήτημα ακύρωσης της περικοπής των συντάξεων, παρουσιάζοντας στοιχεία σύμφωνα με τα οποία:

  • Η περικοπή των συντάξεων δεν αποτελεί διαρθρωτικό μέτρο, αλλά δημοσιονομικό.
  • Υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος να μην εφαρμοστεί η περικοπή των συντάξεων και παράλληλα να υλοποιηθεί ένα μεγάλο κομμάτι των αντιμέτρων.
  • Η μη περικοπή των συντάξεων (προσωπικής διαφοράς) δεν επηρεάζει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού  συστήματος για τις επόμενες δεκαετίες.
  • Και για το θέμα αυτό η ελληνική πλευρά κατέθεσε στοιχεία και πίνακες σύμφωνα με τα οποία εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα.

Κατά τις ίδιες πηγές, στις συζητήσεις με τους θεσμούς, μεταξύ άλλων, επιβεβαιώθηκε σύγκλιση -με ελάχιστες αποκλίσεις- ως προς το δημοσιονομικό κόστος των μέτρων τα οποία εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός στη Δ.Ε.Θ. Παράλληλα, συζητήθηκε η πορεία των μη εξυπηρετούμενων δανείων, συμφωνήθηκε η διαδικασία μέσω της οποίας θα επιτευχθεί σύγκλιση ως προς τον δημοσιονομικό χώρο του 2019, ενώ η ελληνική πλευρά ενημέρωσε και για τη διαδικασία εφαρμογής της αύξησης του κατώτατου μισθού.

Με βάση την προβλεπόμενη διαδικασία, θα ακολουθήσει η έκδοση της τριμηνιαίας έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας, τον Νοέμβριο.

Άφησε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Α. Κανάκης για κυβέρνηση: «Το ότι αυτοί οι άνθρωποι βρίσκονται τόσο ψηλά, είναι παρακμή και ήττα»

Η τοποθέτηση του Αντώνη Κανάκη περί «παρακμής και ήττας» δείχνει μια υπεραπλουστευτική

Ν. Ανδρουλάκης: «Η κοινωνία λέει ότι πρέπει να αλλάξουμε κυβέρνηση»

Η δήλωση του Νίκου Ανδρουλάκη ότι «η κοινωνία λέει ότι πρέπει να

Τράπεζα Πειραιώς: Σε περιβάλλον αυξημένων προκλήσεων η παγκόσμια οικονομία

Με τη σύρραξη στη Μέση Ανατολή να μετρά ήδη τρεις εβδομάδες και,