…Και ξαφνικά σε εντολές πώλησης, γύρισαν οι πρωϊνές αγορές της Τετάρτης, εκείνες που έστειλαν τον δείκτη στις… 1170 μονάδες. Η διάσπαση πτωτικά των 1.130 μονάδων κατά την τεχνική ανάλυση, ανοίγει τον ασκό του Αιόλου. Η όποια στήριξη εντοπίζεται στη ζώνη μεταξύ των 1.100 – 1.110 μονάδων, με τους επενδυτές να βλέπουν ότι στις όποιες ανοδικές αντιδράσεις της αγοράς δημιουργούνται νέα επίπεδα εγκλωβισμού. Τελικά, η αγορά έκλεισε με απώλειες 0,93%, στις 1.126,35 μονάδες , αν και βρέθηκε χαμηλότερα στις 1.119 μον., με τις χρηματιστηριακές να ζητούν από τους πελάτες τους να κλείσουν θέσεις αυθημερόν! Οι συναλλαγές σταθερά κάτω από τα 100 εκατ. ευρώ και για την ακρίβεια στα 93,6 εκατ. ευρώ. Σε μόλις έξι τίτλους (ΟΤΕ, ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΑΛΦΑ), το 65% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

…Η αίσθηση που υπάρχει στην είναι ότι η χώρα κινείται πια σε προεκλογικούς ρυθμούς. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις φέρνουν ως φαβορί τον ΣΥΡΙΖΑ, άποψη με την οποία συμφωνεί και η JP Morgan. Νωρίτερα, στελέχη της Alpha Bank διατύπωναν την άποψη ότι το παρατεταμένο προεκλογικό κλίμα βλάπτει σοβαρά την οικονομία και υπονομεύει την προσέλκυση νέων επενδύσεων, τις οποίες έχει ανάγκη σε αυτή τη συγκυρία η χώρα.

…Την ίδια ώρα, η Εθνική δέχεται μέσω της θυγατρικής της στην Τουρκία Finansbank τα απόνερα της πολιτικής κρίσης στη γειτονική χώρα. Το τοπικό νόμισμα παρά τη νέα παρέμβαση της Κεντρικής Τράπεζας δέχεται νέες πιέσεις, η εκροή καταθέσεων συνεχίζεται και η οικονομία της χώρας χάνει τη στήριξη του διεθνούς κεφαλαίου με αποκορύφωμα το δημοσίευμα των New York Times που καλούν τον Ομπάμα να βάλει μυαλό στον Ερντογάν. Κατά την BlackRock, η Τουρκική κίνηση θα βοηθούσε στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στις αναδυόμενες οικονομίες, που υπέστησαν έξοδο επενδυτικών κεφαλαίων 1,87 τρισ. δολ. από τα χρηματιστήριά τους στην εβδομάδα ως τις 27 Ιανουαρίου, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Ακριβώς αντίθετη η άποψη της RBS, σύμφωνα με την οποία η απόφαση της κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας ήταν τολμηρή και πέτυχε πρωτοσέλιδα που ήταν πιο θετικά για την απόφαση από την πραγματική της σημασία. Πάντως, το αδύναμο σκηνικό για τη λίρα παραμένει.

…Με την άποψη της RBS φαίνεται να συμφωνεί η συντριπτική πλειονότητα των διεθνών αναλυτών που υποστηρίζει ότι η αύξηση των Τουρκικών επιτοκίων θα καταστήσει δυσχερέστερη την χρηματοδότηση της Τούρκικης οικονομίας, των Επιχειρήσεων καθώς και των Καταναλωτών και είναι απίθανο να μην υποχωρήσουν οι ρυθμοί ανάπτυξης. Σύμφωνα με τους ίδιους, η μεγάλη αύξηση του επιτοκίου από την Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας είναι ένα αποφασιστικό βήμα για την διάσωση του νομίσματος της, όμως σε καμία περίπτωση δεν σηματοδοτεί την αρχή του τέλους των προβλημάτων των αναδυόμενων Αγορών. Οι αναδυόμενες Αγορές θα συνεχίσουν να βρίσκονται υπό πίεση, με πηγή ανησυχίας της Κίνα αλλά και το tapering της Federal Reserve.

…Η κεφαλαιοποίηση της Finansbank υπολογίζεται περί τα 2 δις. ευρώ, που σημαίνει ότι αν η ΕΤΕ πουλούσε το 20%, όπως σχεδιαζόταν προ διετίας θα έπιανε σήμερα μόλις 400 εκατ. ευρώ. Η πτώση για την ΕΤΕ την Τετάρτη ανήλθε σε 3,07%, στα 3,16, διακινώντας περισσότερα από 4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση πλέον 7,5 δις. ευρώ, έναντι 8,1 δις. ευρώ της Πειραιώς. Οι απώλειες της Πειραιώς ανήλθαν σε 3,61%.
 

ΧΣ

Facebook Comments