Μετά το εντυπωσιακό ξεκίνημα της χρηματιστηριακής χρονιάς, δεν είχαμε την ανάλογη συνέχεια και κανείς πλέον δε μπορεί να κρύψει την απογοήτευσή του για την “άτακτη υποχώρηση” του Γενικού Δείκτη στο κλείσιμο του ίδιου κιόλας μήνα. Ο ΓΔ διέσπασε ανοδικά στις 10 Ιανουαρίου τις 1.300 μονάδες (μέγιστο ενδοσυνεδριακά 1.306 ) και ξεκίνησε έκτοτε μία καθοδική πορεία, η οποία τον έφερε μέχρι και το 1.115 χθες (δηλαδή πτώση 14,6% από εκείνο το υψηλό), για να κλείσει τελικά στις 1.155 μονάδες, 0,5% κάτω από το κλείσιμο στο τέλος του 2013. Δηλαδή επιστροφή στο μηδέν.

Όμως, σε ότι αφορά το καθαρά τεχνικό κομμάτι, το οποίο παρακολουθούμε για να εντοπίζουμε έγκαιρα αλλαγές στην ισορροπία μεταξύ αγοραστών και πωλητών, σχετικά με τη διατήρηση ή όχι της μεσοπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης ανοδικής τάσης που βιώνουμε στον τελευταίο κυματισμό με αφετηρία το 788 του Γενικού Δείκτη, η κληρονομιά που μας άφησε αυτή η φαινομενικά «μηδενική» πορεία, δεν είναι το ίδιο ουδέτερη όσο το κλείσιμο της ποσοστιαίας απόδοσης του μηνός Ιανουαρίου.

Εκτός από τα πιο τεχνικά θέματα που θα αναλύσουμε παρακάτω και θα εξηγήσω τον λόγο που δημιουργούν αίσθημα επιφυλακής και ανάγκη για πιο στενή παρακολούθηση από εδώ και πέρα, υπενθυμίζω εν συντομία, πως είχαμε πει στην προηγούμενη ανάλυση ότι είμαστε αισιόδοξοι από τα νέα υψηλά, που δημιουργούν επιπλέον προσδοκία και βάζουν τα θεμέλια για υψηλότερους στόχους εντός του 2014, αλλά τονίσαμε πως σε κάθε περίπτωση διόρθωσης θα οδηγηθούμε χωρίς καμία ενδιάμεση στήριξη στο 1165 του Γενικού Δείκτη, σημείο όμως που δεν πρέπει να “χαθεί”, τουλάχιστον σε αυτήν τη φάση. Αυτό όμως χάθηκε (τουλάχιστον προσωρινά) και οι εξελίξεις επαναφέρανε στην εικόνα τους πωλητές που ήταν σε χειμερία νάρκη. Ξυπνήσανε δηλαδή την αρκούδα (Bear).

Μιας που το επιβάλλουν οι περιστάσεις, και ικανοποιώντας αίτημα φίλων που επικοινώνησαν μαζί μας στο GreekTrader.gr, θα αναλύσουμε αυτή τη φορά πολύ περισσότερο την εικόνα του Ελληνικού Χρηματιστηρίου με την Τεχνική Ανάλυση. Πριν όμως, ας ρίξουμε μια ματιά στις εξελίξεις που επηρέασαν την πορεία του αλλά και στις διεθνείς αγορές.

Συνεχίζεται η περιστολή της ποσοτικής χαλάρωσης στις ΗΠΑ
Αναμφίβολα, η σημαντικότερη είδηση της εβδομάδος, αν όχι του μήνα, είναι η απόφαση της FOMC στην προχθεσινή της συνεδρίαση να συνεχίσει την περιστολή του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης και να μειώσει κατά ακόμα 10 δισεκατομμύρια δολάρια τις μηνιαίες αγορές ομολόγων. Η απόφαση αυτή ήταν μάλλον αναμενόμενη από τις αγορές, όπως άλλωστε δείχνουν και οι έρευνες μεταξύ των αναλυτών που προηγήθηκαν.

Πριν από την απόφαση της FOMC είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις Ντράγκι στο Νταβός όπου επιβεβαίωσε την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να συνεχίσει την πολιτική χαμηλών επιτοκίων και προσέθεσε ότι εξετάζεται και το ενδεχόμενο να αγοράσει η ΕΚΤ από τράπεζες της Ευρωζώνης δάνεια προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά ώστε να τονώσει περαιτέρω τη ρευστότητα, σε περίπτωση που παγιώνονταν στην Ευρωζώνη φαινόμενα αποπληθωρισμού και εφόσον φυσικά είχε προηγηθεί η μαζική τιτλοποίηση τέτοιων δανείων και η διαπραγμάτευσή τους ώστε να μπορούν να τιμολογηθούν σωστά.

Οι πρόσφατες εξελίξεις στην Ελλάδα

Στην Ελληνική επικαιρότητα έχει επικρατήσει ένα κλίμα αβεβαιότητας σε πολλά επίπεδα. Τα δημοσκοπικά ευρήματα δείχνουν ότι οι διπλές εκλογές την άνοιξη μπορεί να διαμορφώσουν ένα αρνητικό σκηνικό για την κυβέρνηση, ενώ φαίνεται ότι και οι σχέσεις της με την τρόικα δεν είναι σε καλό επίπεδο. Όλα δείχνουν ότι η εκταμίευση της επόμενης δόσης, η οποία θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για αναχρηματοδότηση ομολόγων, δεν θα συζητηθεί στο Eurogroup του Φεβρουαρίου. Παράλληλα φαίνεται ότι οι αποκρατικοποιήσεις έχουν βαλτώσει ενώ δεν μπορούμε να αποκλείσουμε εκπλήξεις και από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των τραπεζικών stress test που πλησιάζουν.

Σε ό,τι αφορά τις οικονομικές ειδήσεις, σημαντική ήταν η ανακοίνωση για την αύξηση των καταθέσεων στην Ελλάδα για δεύτερο συνεχόμενο μήνα τον Δεκέμβριο (στα 163,25 δις ευρώ από 161) καθώς και οι νέες, έστω και ανεπίσημες, πληροφορίες ότι το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώνεται άνω του 1 δις ευρώ για το 2013.

Παράλληλα πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι η χώρα μας θα βγει σύντομα στις αγορές για να καλύψει μέρος έστω των χρηματοδοτικών της αναγκών. Κατά πόσο πρέπει να χαιρόμαστε που ανυπομονούμε να ξαναδανειστούμε χρήματα για τη λύση των προβλημάτων μας, αντί να φροντίσουμε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για να τα παράγουμε, είναι άλλη συζήτηση για φιλοσόφους και νοικοκύρηδες.

Δεν πρέπει να παραλείψουμε την ειδησεογραφία που αφορά την Εθνική. Αφ ενός τα στελέχη της διαβεβαιώνουν ότι η τράπεζα έχει αντισταθμίσει τους σχετικούς κινδύνους και κατά συνέπεια η κρίση στην Τουρκία δεν θα την επηρεάσει σημαντικά, αφ ετέρου επανέρχονται στο προσκήνιο οι φήμες για συμφωνία της με την Deutsche Bank, ενώ παράλληλα υπάρχει και το ενδεχόμενο πώλησης της NBGI στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του ομίλου.

Τεχνική Ανάλυση του Χρηματιστήριου Αθηνών

Δανείζομαι ένα από τα πιο “έξυπνα διαγράμματα” (smart charts) από το τμήμα ανάλυσης του GreekTrader και θα επικεντρώσω το ενδιαφέρον μου σε 3 πολύ αποκαλυπτικά σημεία (αριθμημένα στο διάγραμμα).

Σας καλώ δε, αν έχετε μεγάλο προσωπικό ενδιαφέρον για το ΧΑΑ να επικοινωνήσετε μαζί μας ή να εγγραφείτε το συντομότερο στο website μας για να σας αποστείλουμε ειδοποίηση, καθώς μέσα στον Φεβρουάριο έχουμε προγραμματίσει μεγάλη συζήτηση μέσω internet, σε δωμάτιο χωρητικότητας 200 ατόμων, για διάλογο με συμμετοχή αναλυτών και επενδυτών για το ΧΑΑ αλλά και τις διεθνείς αγορές

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1) Ο ταλαντωτής μας (μπλε), ο οποίος είναι δείκτης μέτρησης της τάσης που διαμορφώνεται από τις συναλλαγές και φανερώνει με κάποιες ζώνες τιμών το ποιος έχει τον έλεγχο στην αγορά και σε τι βαθμό, έχει προσεγγίσει επικίνδυνα τη ζώνη κάτω από την οποία ο έλεγχος πλέον δεν είναι στους αγοραστές (άσπρη διακεκομμένη).

Μπορείτε να δείτε στα κόκκινα πεδία, ότι αυτό έχει να συμβεί από αρχές Ιουνίου του 2013 που σηματοδότησε έναν ολόκληρο μήνα πωλήσεων και αδυναμίας, όπως και πιο πριν τον Μάρτιο, και ότι χρειάστηκε ο μπλε να “ξανακερδίσει” αυτή τη ζώνη για να αντιστραφεί το αρνητικό κλίμα. Ενώ όταν κατάφερε στη συνέχεια να σκαρφαλώσει πάνω από το ΜΗΔΕΝ, ξεκίνησε η πραγματική άνοδος στην οποία θα ήθελε να συμμετέχει κάποιος επενδυτής (τουλάχιστον εγώ, δεν ξέρω για εσάς, προτιμώ να είμαι με το μέρος αυτών που έχουν τον έλεγχο). Επίσης, διατηρήθηκε πάνω από το ΜΗΔΕΝ για όλο το επόμενο διάστημα 5 μηνών και μέχρι πρόσφατα, εξού και η αισιοδοξία που οδηγούσε τη σκέψη μας.

Δεν επιθυμούμε διάσπαση της ζώνης αυτής από τον μπλε μετρητή, αν και γνωρίζουμε ότι η πτωτική διάσπαση του 1165 μπορεί να το προκαλέσει και να μας βάλει σε χρονική ταλαιπωρία, ακόμα κι αν πρόκειται να αντιστραφεί αυτή η εικόνα στη συνέχεια και να επικρατήσει η άνοδος.

2) Οι φίλοι μας από τις συναντήσεις μας και τα επιμορφωτικά σεμινάρια γνωρίζουν την μεγάλη βαρύτητα που δίνουμε στις αποκλίσεις “έξυπνων ταλαντωτών”. Ο ταλαντωτής κατευθυντήριας δύναμης συναλλαγών, διέσπασε πτωτικά την κλίση της γραμμής τάσης (πράσινη γραμμή) και έχει κάνει οριακά νέο χαμηλό, ενώ η τιμή όχι. Ακόμα και μία άμεση αντίδραση τώρα δεν θα είναι το ίδιο αρκετή, με το να συνέβαινε μια άμεση αντίδραση τη Δευτέρα από το 1165, ή έστω την Τρίτη με ένα κερί αντιστροφής, που το προσπάθησε ενδοσυνεδριακά, αλλά δεν το κατάφερε και οδήγησε σε μαζικές πωλήσεις.

3) Στην ημερήσια (intraday) στρατηγική μας, είχαμε έγκαιρη έξοδο (σήμα πώλησης) από το 1245 του ΓΔ και κάτω, και κλείσιμο των πιο βραχυπρόθεσμων τοποθετήσεων. Συνδυαστικά με τη θεωρία του Fibonacci, ζητάμε τώρα 2-3 κλεισίματα πάνω από το 1202 για να επανεξετάσουμε αγοραστικές βραχυπρόθεσμες στρατηγικές.

Το μεσοπρόθεσμο, μέχρι και την ερχόμενη εβδομάδα χρονικά που θα αλλάξει η μέτρηση, παραμένει ανοδικό όσο κινείται πάνω από το 1165 και πτωτικό κάτω από αυτό το σημείο, το οποίο το έχουμε δώσει πολύ καιρό πριν.

Το μακροπρόθεσμο όπου αλλάζει όλη η κύρια τάση είναι αρκετά πιο κάτω στο 1036-1050 περίπου. Εάν συμβεί αυτό, δε σημαίνει υποχρεωτικά ότι μετά θα ΠΕΦΤΟΥΜΕ, αλλά μπορεί να σημαίνει απλά ότι ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΕΒΑΙΝΟΥΜΕ και φυσικά ότι θα ξεχάσουμε για αρκετό διάστημα τα νούμερα που συζητούσαμε και τους ευγενείς επενδυτικούς μας πόθους για το 2014.

Μην ξεχάσετε όσοι το επιθυμείτε, να εγγραφείτε στο www.greektrader.gr ή να μας στείλετε e-mail για να λάβετε πρόσκληση (ΔΩΡΕΑΝ), για να συμμετέχετε στη δημόσια συζήτηση επενδυτών, που θα γίνει μέσω δωματίου στο Internet.

Καλό Σαββατοκύριακο.

Facebook Comments