…Το ποσοστό ύφεσης 3,68% κοιτάζουν οι ξένοι. Και το πότε αυτό θα μετατραπεί σε ανάκαμψη. Ο στόχος της ύφεσης μεταξύ 1,6% – 1,8% που είχαν στην άκρη του μυαλού τους οι αναλυτές για το τέταρτο 3μηνο του 2013. Ηταν 2,6%. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το θετικό πρόσημο θα πρέπει να το περιμένουμε στο ΑΕΠ, μετά το καλοκαίρι και συγκεκριμένα μετά τον Σεπτέμβριο.

…Το ερώτημα που τίθεται είναι να δούμε το πότε θα ανοίξει ο δρόμος για αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας. Κάποιοι το τοποθετούν χρονικά μέσα στις επόμενες δύο, τρεις εβδομάδες από κάποιον μεγάλο οίκο αξιολόγησης, ανάβοντας ουσιαστικά το «πράσινο φως» για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές.

Όπως έχει γράψει το «Μ», κυκλοφορούν διάφορα σενάρια, με τελευταίο αυτό της έκδοσης πενταετούς ομολόγου ύψους 2 ή 3 δισ. ευρώ και με επιτόκιο μεταξύ 4% – 5%. Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα του «Κέρδους», η κυβέρνηση καλείται να αντιμετωπίσει το θέμα της παύσης των εκδόσεων εντόκων γραμματίων του Δημοσίου, προκειμένου να σταματήσει η αιμορραγία ρευστότητας από τις τράπεζες.

…Το τέλος της έκδοσης εντόκων, που αποτελεί και σύσταση προς τη χώρα μας εκ μέρους των δανειστών, θα εκμεταλλευτεί η κυβέρνηση για να δικαιολογήσει την «έξοδο» της χώρας στις αγορές, όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες τραπεζικές πηγές, με μία έκδοση της τάξης των 2 – 3 δισ. ευρώ, προκειμένου να δοκιμαστεί η εμπιστοσύνη της ελληνικής οικονομίας από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα.

…Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, που ταυτόχρονα λειτουργούν συμβουλευτικά προς τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), η έκδοση ομολόγου από τη χώρα μας θα γίνει συντονισμένα, προγραμματισμένα και μελετημένα, αφού οι ξένοι πιστωτές ζητούν, αλλά και αξιώνουν εγγυήσεις.

…Αυξημένα 54%, στα 34 εκατ. ευρώ, κατέγραψαν τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη της Coca-Cola HBC στο τέταρτο τρίμηνο του 2013, σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2012. Ο όγκος πωλήσεων διαμορφώθηκε σε 481 εκατ. κιβώτια, αυξημένος κατά 1% σε ετήσια βάση, ενώ τα συγκρίσιμα λειτουργικά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 68 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 23% σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2012.

…Το διοικητικό συμβούλιο της Coca-Cola HBC AG πρότεινε τη διανομή μερίσματος ύψους 35,4 λεπτών του ευρώ ανά μετοχή.

…Οι προκλήσεις για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές συνεχίζονται σε ό,τι αφορά την Coca-Cola HBC, αναφέρει η HSBC, η οποία διατηρεί την τιμή-στόχο στις 1.800 πένες και το ουδέτερο outlook για τη μετοχή. Ωστόσο, σημειώνει, αναμένεται ενίσχυση των λειτουργικών εσόδων το 2014, αν και αναμένονται χαμηλότερα από τα υψηλά αποτελέσματα του 2010.

…Πιο συγκεκριμένα, ο οίκος αναμένει βελτίωση των περιθωρίων κέρδους για την Coca-Cola HBC, καθώς η εταιρεία προτίθεται να επικεντρωθεί στην αύξηση της αξίας της μετοχής μέσω των υψηλότερων εσόδων ανά κάσα, αλλά και να προχωρήσει σε περιορισμό του κόστους.

…Δύο εβδομάδες μετά τη λήψη έκτακτων μέτρων από την κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, τα οποία τράβηξαν τη λίρα από τον πάτο, η κυβέρνηση πούλησε ομόλογα 31 ετών αξίας 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων χθες, το μεγαλύτερο σε διάρκεια χρέος της στην ιστορία. Η Ρωσία έχει εκδώσει έντοκα γραμμάτια αξίας 569 εκατ. δολαρίων και η Σλοβενία πούλησε τα πρώτα ομόλογα του τραπεζικού της κλάδου εδώ και έναν χρόνο.

…Η πρόσβαση σε κεφάλαια προσφέρει στους επενδυτές την ανακούφιση ότι τα χειρότερα για την περιοχή πέρασαν, ακόμη και αν οι ανησυχίες για την επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Κίνα και της απόσυρσης της νομισματικής τόνωσης των ΗΠΑ συνεχίζονται.

…Οι κυβερνήσεις των αναπτυσσόμενων χωρών έχουν ήδη αντλήσει αρκετά δολάρια για να καλύψουν περισσότερο από το ένα τρίτο των χρηματοδοτικών αναγκών τους αυτό το έτος, ενισχύοντας την ικανότητά τους να ξεπεράσουν την αστάθεια της αγοράς.

…«Δεν μπορώ να σας πω πόσες φορές τα τελευταία δύο χρόνια έχω δει να γράφουν για το τέλος των αναδυόμενων αγορών», σημειώνει η κυρία Κάτια Μπουάτσα, επικεφαλής παγκόσμιων αγορών στην HSBC Holdings. «Πρέπει να εξετάσουμε πιο προσεκτικά τα θεμελιώδη μεγέθη»,όπως τονίζει, προσθέτοντας πως «όποιος κοιτά αυτή τη στιγμή προς τις συγκεκριμένες αγορές, δεν θα πρέπει να αποθαρρυνθεί, καθώς οι πρόσφατες ανησυχίες ήταν υπερβολικές».

ΧΣ

Facebook Comments