Πτώση επτά στα επτά για το Χρηματιστήριο. Είναι προφανές, υποστηρίζει ο διευθύνων σύμβουλος της Beta Χρηματιστηριακή κ. Β. Χαρατσής ότι πουλάνε άλλες μετοχές για να μπουν στις τράπεζες, των οποίων η βαρύτητα στους δείκτες  της Morgan Stanley και FTSE αυξάνεται. Eνώ οι μετοχές της Alpha έχουν μπει στο ταμπλό από την αρχή της εβδομάδας, οι μεγάλοι όγκοι συνεχίζονται. 

Μόνο σήμερα, στην Alpha άλλαξαν χέρια 35 εκατ. τεμάχια με τζίρο κοντά στα 25 εκατ. ευρώ. Στις 16 Απριλίου πρόκειται να μπουν στο Χ.Α. και οι νέες μετοχές της Πειραιώς, όπου το rebalancing θα αφορά πλέον τη μετοχή της τράπεζας, δεδομένου ότι αναμένονται εισροές στο πλαίσιο της νέας βαρύτητας που θα έχει στους δείκτες της τάξης των 200 εκατ. δολ.!

Κίνδυνος να εξαφανιστούν όλα τα κέρδη από την αρχή του χρόνου υπάρχει στην αγορά, αφού εδώ και επτά συνεδριάσεις ο γενικός δείκτης βρίσκεται μονίμως στο «κόκκινο». Αν μέχρι την περασμένη Παρασκευή, 4 Απριλίου, η αγορά ενισχυόταν από την αρχή του χρόνου κατά 13%, πλέον τα κέρδη έχουν συρρικνωθεί σε 7,54%. Σε επτά συνεδριάσεις που ο γενικός δείκτης βρίσκεται σε αρνητικό πρόσημο, οι σωρευτικές απώλειες ανέρχονται σε 7,55% και από τα υψηλά του Μαρτίου που ήταν οι 1.369 μονάδες, η αγορά υποχωρεί κατά 8,37%, ενώ μόνο σήμερα η αγορά βρέθηκε στις 1.250,80 μονάδες καταγράφοντας πτώση 2,58%. 

Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι η τάση τείνει όχι απλώς να αλλάξει, αλλά να τσακιστεί για τα καλά. Η κορύφωση των καλών νέων για την Ελλάδα ήταν η έξοδος της χώρας στις αγορές. Τόσο, η συμφωνία με την τρόικα, όσο και το πρωτογενές πλεόνασμα προεξοφλήθηκαν με την κίνηση της αγοράς στα υψηλά των 1.369 μονάδων, που παραπέμπουν σε υψηλό διετίας. Από τότε ξεκίνησε η αντίστροφή μέτρηση προς τα επίπεδα που κινείται σήμερα το Χ.Α., σημειώνουν οι αναλυτές. Επιπρόσθετα, τα rebalancing στις τράπεζες συνεχίζεται.

Αίσθηση προκάλεσε την Παρασκευή, η πτώση κατά 7,25% της Εθνικής, στα 3,71 ευρώ με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο ότι η τράπεζα θα ανακοινώσει τις επόμενες μέρες αύξηση κεφαλαίου, η οποία προφανώς, αν πραγματοποιηθεί, θα γίνει σε τιμή χαμηλότερη από την τρέχουσα. Άλλαξαν χέρια 2,280 εκατ. τεμάχια με τζίρο περισσότερα από 8 εκατ. ευρώ. Πτώση 3,76% σημείωσε η μετοχή της Πειραιώς, που  έκλεισε στο 1,79 ευρώ με όγκο 17,1 εκατ. τεμάχια.

Υπό τις παρούσες συνθήκες, τράπεζες και εισηγμένες εταιρείες σπεύδουν στις αγορές χρήματος σε Ελλάδα και Ευρώπη προκειμένου να εκμεταλλευτούν το καλό κλίμα για ν’ αντλήσουν κεφάλαια.

Όπως έγραφε χθες το «MN», με το p/e κοντά στο 20 και με εκθέσεις για μελλοντική κερδοφορία εισηγμένων το… 2017, που εκτινάσσει το p/e τους στο 50 (!), είναι λογικό κι επόμενο να υπάρχει κάποιο φρένο , κυρίως δε όταν πλησιάζει μία νεκρή συναλλακτικά περίοδος, αυτή των εορτών του Πάσχα με τις αγορές και το Χ.Α. κλειστό.

Στα επίπεδα των 1.350 – 1.400 μονάδων προεξοφλήθηκαν όλα τα καλά νέα της αγοράς η οποία εξακολουθεί να κρατά τα σκήπτρα μεταξύ των αναδυόμενων χρηματιστηρίων, με κέρδη της τάξης του 14 – 15%. Στα επίπεδα αυτά προηξοφλήθηκαν όλα τα καλά νέα, όπως η έξοδος της χώρας στις αγορές, η οποία εστέφθη από απόλυτη επιτυχία, οι αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών, τα βελτιωμένα μάκρο, όπως το πρωτογενές πλεόνασμα κ.ά. Με αποτέλεσμα τη σημερινή ταλαιπωρία εδώ και έξι συνεδριάσεις. Με μοναδική… ατιμολόγητη παράμετρο αυτή του πολιτικού ρίσκου, οι επενδυτές βλέπουν ότι η αγορά θα πρέπει να δώσει ανάσες.

Χθες ολοκληρώθηκε η αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς ύψους 175 εκατ. ευρώ για τους Έλληνες επενδυτές, όπου μαζεύτηκαν προσφορές για 300 εκατ. ευρώ. Την ερχόμενη εβδομάδα δρομολογούν ομολογιακά έως 700 εκατ. ευρώ η ΔΕΗ και μέχρι 500 εκατ. ευρώ η Alpha, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν Μυτιληναίος και Motor Oil.  Μεγάλη ρευστότητα από το σύστημα σήκωσαν Πειραιώς και Alpha με τις συνολικές αυξήσεις στα 3 δις. Ευρώ, ενώ η Πειραιώς είχε πάρει μέσω ομολογιακού δανείου άλλα 500 εκατ. ευρώ.

Επιπρόσθετα, αυξήσεις κεφαλαίου δρομολογούν μια σειρά εταιρειών της μικρής κεφαλαιοποίησης, όπως η Audiοvisual , Lamda Development (150 εκατ. ευρώ) και η Alco, ενώ έρχονται και δημόσιες εγγραφές, όπως της θυγατρικής της Ελλάκτωρ, Ελληνική Τεχνοδομική Άνεμος. Μέχρι τις πρώτες μέρες του Μαίου στο μεταξύ, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί και η αύξηση κεφαλαίου της Eurobank, ύψους 3 δις. Ευρώ. Επίσης, πραγματοποιήθηκε το placement της Aegean, όπου διέθεσε το 8,4% για περισσότερα από 44 εκατ. ευρώ, ενώ προγραμματίζεται και η αύξηση κεφαλαίου της Dionic, η οποία ζητεί να αντλήσει περί τα 5 εκατ. ευρώ.

Οι συναλλαγές διαμορφώθηκαν στα 148 εκατ. ευρώ.
 

Facebook Comments