Έχω εξηγήσει στο παρελθόν ότι το Χρηματιστήριο Αθηνών θα δει άνοδο όταν ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Ο λόγος είναι απλός. Με ένα σωστά κεφαλαιοποιημένο τραπεζικό σύστημα, η θεωρία λέει ότι τα οικονομικά γρανάζια της οικονομίας θα λειτουργήσουν καλύτερα και άρα αυτό σημαίνει αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας και άρα άνοδο των μετοχών.

Μάλιστα, επειδή η αγορά προεξοφλεί τα γεγονότα, δεν χρειάζεται να ολοκληρωθούν 100% οι αυξήσεις των τραπεζών, απλά η αγορά να έχει σαν δεδομένο ότι θα γίνουν και περίπου πότε θα γίνουν.

Τώρα λοιπόν που τελειώνει και η δεύτερη φουρνιά αυξήσεων στις τράπεζες, η αγορά είναι στημένη για μια άνοδο. Αφενός θα σταματήσει η όποια αφαίμαξη επενδυτικής ρευστότητας προς τις τράπεζες (για πολλοστή φορά) και αφετέρου, ουσιαστικά δεν υπάρχει κάτι άλλο δυσμενές στον ορίζοντα που θα μπορούσε να σταθεί εμπόδιο στην άνοδο του ΓΔ.

Ναι μεν παίζει ρόλο το γενικό κλίμα στις έξω αγορές και σαφώς θα επηρεαστούμε έως ένα βαθμό από τις γεωπολιτικές εξελίξεις, αλλά επί της ουσίας είμαστε τόσο πίσω σχετικά με τις άλλες αγορές, που νομίζω ελάχιστη σημασία θα παίξει στην περίπτωσή μας τι γίνεται ή δεν γίνεται στο εξωτερικό και με τα τεκταινόμενα της Ρωσίας.

Και βέβαια όπως κάθε φορά όταν γίνεται μια αύξηση κεφαλαίου, δίνεται συγχωροχάρτι στο όποιο χαρτί, άσχετα αν έχει κάψει κόσμο και κοσμάκη στο παρελθόν. Η αγορά θα δώσει το δικαίωμα της αμφισβήτησης και θα το τρέξει (το χαρτί), μέχρι τουλάχιστον να αποδειχτεί το αντίθετο και (η αγορά) αποφασίσει ότι τελικά έκανε λάθος (από υψηλότερα επίπεδα όμως).

Άρα στο σύνολο λογικά θα τρέξουν και οι τράπεζες, αλλά όπως έχω πει στο παρελθόν δεν έχουν πάρα πολλά περιθώρια ανόδου. Το όλο παιχνίδι θα παιχτεί με τα warrants και πουθενά αλλού. Αλλά επειδή αμφιβάλω πολύ αν τελικά όλα αυτά τα warrants θα εξασκηθούν, θα πρέπει οι επενδυτές να αντιμετωπίσουν τις τράπεζες περισσότερο σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα και όχι σαν ένα χαρτί τύπου Google, όπου μπορεί κανείς να κάνει διακράτηση και να τα οικονομάει κάθε χρόνο χωρίς να ασχολείται ή να φοβάται τον ισολογισμό.

Όπως έχω ξαναπεί (από την τελευταία αύξηση), νομίζω ότι το μεγάλο παιχνίδι θα γίνει σε περιφερειακά χαρτιά, που έχουν έναν καλό ισολογισμό και έχουν την δυνατότητα για πολύ καλά κέρδη στο μέλλον.

Αλλά και εδώ υπάρχουν όρια, καθώς αυτή η κατηγορία μετοχών προϋποθέτει να κινηθεί το εγχώριο επενδυτικό χρήμα, κάτι που είναι σε έλλειψη αυτή την εποχή. Αλλά αν δούμε μια καλή άνοδο με πολύ μεγάλους όγκους στην περιφέρεια, τότε θα αισθανθώ πιο άνετος για αυτή την κίνηση, διότι θα είναι ένα δείγμα τουλάχιστον ότι το ντόπιο χρήμα βγαίνει από το καβούκι του αποφασισμένο να τοποθετηθεί.

Η κατάληξη είναι εκτιμώ ότι θα έχουμε μια γενικευμένη άνοδο το επόμενο διάστημα στην Λεωφόρο Αθηνών. Πόσο μακριά θα φτάσει η βαλίτσα δεν ξέρω και δεν έχω κάποιους στόχους. Ναι θα τρέξουν λίγο και οι τράπεζες, αλλά περισσότερη σημασία θα έδινα στην περιφέρεια από ό,τι στα μεγάλα χαρτιά, τα οποία και έχουν τρέξει και είναι στα όρια (πολλά από αυτά) του σωστά αποτιμημένα.

Facebook Comments